Bozay; “Trakya milli güvenliğimiz için çok önemli”
Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Balkan Sempozyumu’na Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Mehmet Kemal Bozay katıldı.
Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda konuşan Bakan Yardımcısı Bozay, sempozyumun resim sergisi ve müzik konseriyle başladığına dikkat çekerek; “Sanatla başlayan bir platform ilelebet payidar kalır. Arkasından akademisyenlerimizle bu platformun altyapısını yapacağız. Bu platformun oluşturması fikri sayın valimiz bizlerle paylaştığı andan itibaren destek sözü verdik. Bakanlığımız ve Balkan ülkelerinde bu temsilcilerimiz de bu desteğimizi en iyi biçimde yürütecektir” ifadelerini kullandı.
“UKRAYNA’DA SAVAŞ, FİLİSTİNLERE MEZALİM VAR”
Dışişleri Bakanlığı’nın sempozyuma katılmasının nedenini açıklayan Bozay; “Dışişleri niye burada? Yukarıda müthiş bir savaş var, Ukrayna'da. Aşağıda korkunç bir mezalim var. Filistinlilere yapılan mezalim. Biz burada Balkanlar'da komşularla nasıl iş birliği yapacağımızı konuşuyoruz. Çok güzel. O yüzden bu platformun açılışında Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk ve mesai arkadaşlarını ve şu anda bizim burada rahat oturmamızı sağlayan sınırlarımızdaki güvenlik güçlerine saygı duruşumuzun anlamının çok büyük olduğunu düşünüyorum. Türkiye yüzyılında bu tür platformları yaparken bunun kıymetini hepimizin çok çok iyi bilmesi, idrak etmesi gerektiğinin altını çiziyorum” dedi.
“GIDA KONUSU ARTTIRMAMIZ GEREKEN BİR ALAN”
Bozay, Ukrayna’daki savaşın değişik güvenlik konularını ortaya çıkardığını belirterek; “Hepimizin göreceği 2 önemli unsuru burada gördük; Çok önemli meseleler olan enerji ve gıda konuları. Tarım konuları aslında milli güvenlik meselesi. Tarım koridoru kesildikten sonra Mısır'daki ekmeğin fiyatı yüzde 37 arttı. 7 Dolar olan buğday 12 Dolar’a çıktı. O kadar kritik bir aşamadayız ki anlık bir durumda bile gıda konusunda herkesin küresel biçimde etkilendiği bir iklimdeyiz. Sadece bu iklim değişikliği fiziksel olarak değil; siyasi olarak da devam ediyor. Bu iklim değişikliğinde Trakya buğdayda Türkiye'nin yüzde 11’ini, ayçiçeğinin yüzde 45’ini, çeltiğin yüzde 47’sini, kanolada da yüzde 54’ünü üretiyor. Yani bizim milli güvenliğimiz için çok önemli bir bölgedeyiz. Bu üretim, bizlerin gıda konusunda arttırmamız gereken, gelecek nesillere daha fazlasını vermemiz gereken bir alan. Enerji konusunda Bulgaristan Başkonsolosluğu gayet iyi biliyor. Avrupa'ya bütün akışlar yine Türkiye üzerinden oluyor. Eğer bugün Avrupa Birliği'nin enerjide bir sıkıntısı olmadıysa bu Türkiye'nin barış içinde, istikrar içinde olmasından ve kapılarını bu tür sıkıntılarda bütün dost bildiklerine açmasından kaynaklanmaktadır” sözlerine yer verdi.
“EDİRNE’NİN POLİTİKADAKİ YERİ ÇOK ÖNEMLİ”
Edirne’de yapımı devam eden projelere de dikkat çeken Bozay; “Şimdi Edirne'de neler yapılıyor? Edirne'de Dışişleri Bakanlığı'nın da devrede olduğu valiliğimizle ilgili kurumlarımızda çalıştığımız ana projeler var. Avrupa Birliği ile yaptığımız en büyük proje, ulaştırma alanında 275 milyon Euro ile Çerkezköy - Kapıkule kesimin inşası projesidir. Bu demir yolu bizi Avrupa'ya bağlayacak. Bu proje ikinci Abdülhamit döneminde 1881'de ortada olan bir projedir. Biz tarihimize, geleceğe bakarak sahip çıkan, projelendirerek Türkiye'yi ileriye, nasıl ikinci yüzyılımızı taşıyacağız diye bakan bir dış politika yürütüyoruz. Bundan dolayı da Edirne'nin, Trakya'nın politikadaki yeri çok önemli” dedi.
“TOPLAM 470 PROJEMİZ VAR”
Bozay, iklim değişikliği ile ilgili de konuşurken; “Korkunç bir iklim değişikliği var. Yüzde 1,5 olacak denilen tehlike aşaması, geçen hafta 1.52 ile yine en üst seviyelere gitti ve daha da yukarıya çıkacak. Biz burada ne yapıyoruz? Bizim çevre alanında Edirne'de ve diğer bölgelerinde Trakya'nın iklim değişikliğine uyum için yerel projeler geliştiriyoruz. Sayın valimiz de bu konuda uzun uzun çalışmalarımız var. Geleceğin en büyük hazinesi su olacak. 6 havzada valiliğimizin ve diğer yetkililerimizin çalışmalarıyla nehir havza üretim planlarını hazırlıyoruz. Meriç Ergene havzası taşkın risk yönetimi için planlama projesine öncelik veriyoruz. Ayrıca Marmara Bölgesi'ndeki hava kalitesinin nasıl olacağı da akademisyenlerimizle, ilgili kurumlarımızla birlikte çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Toplam 470 projemiz var. Buna çok sayıda kaynak ayırıyoruz. Sayın Valimizin, Sayın üniversite yetkililerinin ve özel sektörümüzün kurduğu müsellesle kamu sektörü, özel sektör ve akademiyle birlikte Edirne'mizi nasıl ileriye taşırız, zaten uluslararası konumda olan Edirne’yi daha ileride, ikinci yüzyılımızda nasıl ihya ederiz ona çalışıyoruz. Ama bugün kolektif çalışma çevremizde savaşlar olurken hepimizin omuzlarında zorunluluklar var” ifadelerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ