Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bağcilik

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Bağcilik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bağcilik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Büyükşehir'den bağcılığa büyük destek Haber

Büyükşehir'den bağcılığa büyük destek

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kentteki bağcılığı geliştirmek amacıyla ücretsiz olarak asma fidanı dağıtımı yaptı. Şarköy ilçesinde gerçekleştirilen dağıtım programında Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Fatih Bakanoğulları yaptığı konuşmada, Yapıncak Asma Fidanı Ekiliş Alanlarının Arttırılması Projesi ile ilgili bilgiler vererek üretime destek olmaya devam edeceklerini söyledi. Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzgen çiftçiler adına yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediyesi ekiplerine ve Başkan Albayrak’a yapılan destekler için teşekkür etti. Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var da kırsal kalkınmaya yönelik sağlanan desteklerin önemine değinerek projede emeği geçen başta Başkan Kadir Albayrak olmak üzere herkese teşekkür etti. En fazla önem verdikleri konuların başında tarımsal üretimin geldiğini vurgulayan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Kırsal kalkınmaya yönelik projelerimizle üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Tekirdağ ilimiz 6 bin yıllık tarihiyle kadim bir üzüm diyarıdır. Günümüzde de Tekirdağ tarımının en önemli unsurlarından biri üzümdür. Büyükşehir Belediyesi olarak Bağcılığı Geliştirme Projemizle üretim ve kârlılığı arttırdık. Bugün itibariyle Şarköy Çınarlı Mahallemizde Soğuk Hava Deposu ve Salamura Tesisimizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Yapıncak Asma Fidanı Ekiliş Alanlarının Arttırılması Projemizle bağcılık faaliyetlerini desteklemeye devam ediyoruz. Sarmalık olarak kullanılan asma yaprakları taze veya salamura formunda tüketilmektedir. Tekirdağ ilinde üretilen Yapıncak üzüm çeşidi aynı zamanda şaraplık ve sofralık olarak da kullanılmaktadır. Bölgemizde asma sadece üzümü için yetiştirilmemektedir. Yapıncak cinsi üzümün asma yaprağı Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden zeytinyağlı sarmaların ana malzemesi olarak tercih edilmektedir. Asma yaprağını meyvesinden daha pahalı hale getiren en önemli özelliği ise tüysüzlüğü ve ince narin yapısıdır. Dünyaca meşhur Tokat yaprağıyla yarışacak lezzetteki Yapıncak asma yaprağının ünü Trakya'yı aşmaya başlamıştır. Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adlı bültende yayımlanmasının ardından 28 Ekim 2020 tarihinde tescile hak kazanmıştır. Talepler doğrultusunda Şarköy ilçemizde 42 üreticimize her birine 250’şer adet olmak üzere toplam 10 bin 500 adet ve Süleymanpaşa ilçemizde 30 üreticimize her birine 250’şer adet olmak üzere toplam 7 bin 500 adet yapıncak asma fidanı dağıtımı yapacağız. Yapıncak Asma Fidanı Ekiliş Alanlarının Arttırılması Projemizin hayırlı olmasını diliyor, tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum” ifadelerini kullandı. Program, Şarköy Ziraat Odası’na kayıtlı üreticilere yapıncak asma fidanı dağıtımının yapılmasının ardından sona erdi. HABER MERKEZİ

47 YILDA 23 ÜZÜM ÇEŞİDİ GELİŞTİRİLDİ Haber

47 YILDA 23 ÜZÜM ÇEŞİDİ GELİŞTİRİLDİ

Enstitüde kurulduğu dönemde başlatılan ıslah çalışmaları, "Melezleme Islahı Yoluyla Erkenci ve Geçci Üzüm Çeşitlerinin Geliştirilmesi" isimli, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü destekli projeyle devam ediyor. Enstitünün Islah ve Genetik Kaynaklar Bölüm Başkanı Dr. Aslı Polat, enstitüde kurulduğu günden bu yana yürütülen çalışmalarda 23 üzüm çeşidinin geliştirildiğini söyledi. Çalışmaları sayesinde hastalıklara dayanıklı ve daha iyi gelir getirici üzüm çeşitleri elde ettiklerini belirten Polat, ıslah çalışmalarına fazlasıyla önem verdiklerini kaydetti. Polat, 2023 yılında ıslah çalışmaları kapsamında elde edilen 4 yeni çeşidin de tescil edildiğini belirterek, "Bu üzüm çeşitlerimiz, 'Aksıdağan', 'Gümüş 59', 'Alço' ve 'Saklıkara'dır. 'Saklıkara' çeşidimiz sofralık, siyah renkli, çekirdeksiz, geç dönemde olgunlaşan ve aynı zamanda muhafazaya uygun son derece önemli üzüm çeşidimizdir." diye konuştu. - Çeşidin üretilmesi 10 yılı bulabiliyor Enstitünün Teknik Koordinatörü ve Proje Sorumlusu Dr. Onur Ergönül ise üzümün yoğun olarak olgunlaşma gösterdiği dönemlerin öncesinde erkenci veya geç olgunlaşan yeni üzüm çeşitleri elde etmek için çalıştıklarını anlattı. Islah çalışmalarıyla en iyi çeşidi elde etmek istediklerini belirten Ergönül, şunları dile getirdi: "Erken veya geç dönemde olgunlaşan, kalite parametreleri yüksek, iri taneli ve muhafazaya uygun, hastalıklara dayanıklı ve özellikle de çekirdeksiz üzüm çeşitleri için çalışıyoruz. Bu çeşitlere ulaşmaya yönelik ıslah projeleri yürütüyoruz. Proje kapsamında kurumumuzda 23 üzüm çeşidi geliştirildi. Sofralık üzüm çeşitlerinin birçoğu çekirdeksiz özellikte. Aralarında erken ve geç dönemde olgunlaşanlar mevcut. Aynı zamanda bunlar arasında misket aromasına sahip üzüm çeşitlerimiz de var." Islah sürecinde titiz bir çalışma yürüttüklerini anlatan Ergönül, yeni bir çeşidi elde etmenin 10 yıl sürebildiğine işaret etti. Ergönül, Asma Arazi Gen Bankası'nda bulunan tüm çeşitleri incelediklerini belirterek, "1457 çeşit arasında üstün özellikleri olanları tespit edip, yeni çeşit geliştirme çalışmalarımızda kullanmaktayız. Örneğin bu yıl Ege Bölgesi'ne ait olan 'Gelin Öldüren' ve 'Pembe Gemre' çeşitlerini ıslah çalışmalarımızda kullandık." diye konuştu. Üreticilere tanıttıkları yeni çeşitlerin birçoğunun fidan üretici kuruluşlarca da üretildiğini belirten Ergönül, yeni çeşitlerle üreticilerin daha fazla kar elde etmesini amaçladıklarını kaydetti.

1457 ÇEŞİT ÜZÜM İNCELEMEYE ALINDI Haber

1457 ÇEŞİT ÜZÜM İNCELEMEYE ALINDI

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye'nin yerel üzüm çeşitlerinin kayıt altına alınması ve yok olmasını önlemek amacıyla 1965 yılında hayata geçirilen "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafazası ve Tanımlanması" projesi kapsamında oluşturulan asma arazi gen bankasında bulunan 1457 üzüm çeşidi incelemeye alındı. Özel olarak oluşturulan seralara alınan üzüm çeşitlerinin hastalıklara karşı dayanıklılık düzeyleri tespit edilecek. Enstitü Islah ve Genetik Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Aslı Polat, AA muhabirine, hastalıklara dayanıklı ve verim açısından yüksek üzüm çeşidini geliştirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti. Proje 5 yıl sürecek Yaklaşık 5 yıl sürecek proje kapsamında üzüm çeşitleri üzerinde ilk olarak hastalık taraması yapacaklarını ifade eden Polat, şunları kaydetti: "Burada hangi çeşit, hangi hastalığa ne kadar dayanıklı veya dayanıksız bunları belirleyeceğiz. Bağda daha çok verim kaybına neden olan mildiyö, külleme ve kurşuni küf hastalıklarına karşı gen kaynaklarımızın taranmasını sağlayacağız. Külleme ve kurşuni küf hastalığı için üzüm salkımlarına laboratuvar üzerinde hastalık bulaştırılacak. Dayanıklılıklarını test edip değerlendireceğiz." "Hastalıklara dayanıklı, verim ve kaliteli çeşitler ön planda tutulacak" Hastalıklara dayanıklı türler belirlendikten sonra melezleme yaparak yeni çeşitlerin ortaya çıkarılacağını anlatan Polat, "1457 çeşidin tamamını proje sonunda tarayacağız. Dayanıklı çeşitler arasında yapılacak melezleme sonucunda hastalıklara dayanıklı, verim ve kaliteli çeşitler ön planda tutulacak. Uygun görüldüğü takdirde tescillenerek, üreticiye sunulacak." ifadelerini kullandı. Üzüm üreticilerinin ürünlerini hastalıktan korumak için oldukça fazla kimyasal ilaçlama yaptığına dikkati çeken Polat, proje sonunda geliştirecekleri yeni üzüm çeşidinin, mevcut çeşitlere göre daha kaliteli ve dayanıklı olacağını, bunun da tarımsal alanda zirai ilaçların kullanımını azaltacağını sözlerine ekledi.

EDİRNE’DE BAĞCILIK VE AGRO TURİZM PANELİ Haber

EDİRNE’DE BAĞCILIK VE AGRO TURİZM PANELİ

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği,  Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Edirne ve Uzunköprü Ziraat Odaları ile iş birliği içinde gerçekleştirilen panelde, Edirne’nin bağcılık kültürü konusunda köklü geçmişi olduğu, dünyanın en önemli üzüm üretim merkezlerinden birisi olduğu ve bölgede agro turizm alanında yeni fırsatlar yaratmak için fikirler ve bilgiler paylaşıldı. “BAĞCILIK İLERLEYECEK” Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Edirne’de TUİK verilerine göre 4450 dekar alanda 3 bin 150 tonluk üzüm üretimi gerçekleştiğini söyledi. Bayazıt  “Tabii bu üretim şu an için yeterli değil. Biz İl Müdürlüğü olarak bağcılığımızı eski haline getirmek, üretimimizi yükseltmek için bazı projeler uygulayacağız. Uzunköprü Yeniköy mahallemizde uygulamaya koyduğumuz Tahmin Uyarı Sistemi ile iklim şartlarına göre oluşabilecek hastalıkları, oluşmadan önce bize uyarı veriyor ve biz de üreticilerimizi uyarıyoruz. Bu projelerle beraber inşallah bağcılığımız da ilerleyecektir. Edirne deyince ilk önce aklımıza kültür turizmi geliyor ama Edirne’de araziye çıktığımız zaman adeta bir ressamın tablosundan çıkmış gibi rengarenk kırları görüyoruz. Tabi bu durum vatandaşlar ve turistlerin de ilgisini çekiyor. Bir kanola tarlasında, bir ayçiçeği tarlasında fotoğraf çektiriyorlar. Yine aynı şekilde lavanta tarlalarında. Bu zenginlik agro turizm için değerlendirilebilir” dedi. “TURİZM POTANSİYELİNİ GELİŞTİRECEĞİZ” Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, Edirne’nin hem tarım hem turizm şehri olduğunu belirterek, “Edirne çok farklı tarımsal ürüne ev sahipliği yapıyor. Etkinlikte temel hedef grubumuz hem turizmle ilgili kişiler hem de tarımla ilgili girişimcilikte bulunmak isteyenleri paydaşlarımız olarak düşündük. Edirne’nin bu zengin tarım ürünleri, ilk önce fotoğraf çekerek daha sonra da deneyimleme yaparak turizm potansiyelini genişleteceğiz diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. HÜSEYİN AĞIRSEVEN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.