Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Anız

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Anız haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Anız haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gaytancıoğlu anız yakanları uyardı: EDİRNE’DE KORKUTAN GÖRÜNTÜ! Haber

Gaytancıoğlu anız yakanları uyardı: EDİRNE’DE KORKUTAN GÖRÜNTÜ!

Edirne’de her yıl ekimi gerçekleştirilen ürünlerin çiftçiler tarafından toplanmasının ardından ortaya çıkan anız yakma görüntülerine bir yenisi daha eklendi. Değirmenyeni köyü girişine yaklaşık 100 metrelik tarım arazisinde yakılan anızlar korkutan görüntülere sahne oldu. Bölgedeki tarım arazilerinin büyük bir bölümünden yükselen alev ve dumanlar adeta büyük bir yangını andırırken; bölgeden şans eseri araçlarıyla geçen vatandaşlar, durumu Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne bildirdi. Bölgedeki diğer tarlalarla birlikte ot ve ağaçlık alanlara da sıçrayabilme tehlikesi bulunan anız yakmanın toprağa ve toprakta yaşayan canlılara da büyük zararı bulunuyor. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, tarım arazilerinde anız yakmanın olumsuz sonuçları ile ilgili Batı Ekspres’e konuştu. Gaytancıoğlu, bölge çiftçisine uyarlarda bulunarak, anız yakma sonucunda toprağa ve içinde yaşayan canlılara verilen zararı açıkladı. “GELECEK NESİLLERE VERİMSİZ TOPRAKLAR BIRAKIYORUZ” Çiftçilere seslenen Gaytancıoğlu; “Çiftçimizin şunu bilmesi lazım; toprağın en verimli yeri olan üzerinde tarım yaptığımız tabakası, 10 santimlik tabakadır. 10 santimde ekip biçiyoruz. Bunu yaktığın zaman orada mikroorganizmalar, böcekler, yılan ve fare gibi birçok canlılar var. Bunlar da toprakta faaliyet sürdürüyorlar ve yanmış oluyorlar. Dolayısıyla gelecek nesillere verimsiz, organik maddeden yoksun topraklar bırakıyoruz” ifadelerini kullandı. “BÜYÜK BİR KATLİAMDIR” Gaytancıoğlu, anız yakmanın yanlış ve yasaklanan bir uygulama olduğunu hatırlatırken; “Valilikler, kaymakamlıklar bu konuda genelgeler yayımlıyorlardı ve büyük cezalar uyguluyorlardı. Ama burada öncelik yurttaş bilinçli olmalı. Bu yangın değil büyük bir katliamdır” dedi. “TOPRAKTAKİ CANLILARIN YANDIĞINI DA DÜŞÜNMEK LAZIM” Tarım arazisinde anız yakan çiftçinin ürün yetiştirebilmek için daha fazla gübre kullanmak zorunda kalacağına dikkat çeken Gaytancıoğlu; “Kısa vadede ürün azalması olmayabilir ama dekara 15 kilo gübre kullanıyorsa 20 kilo gübre kullansa da yetmediğini görecek. Sürekli toprağın üst kısmındaki o tabakayı yakarsan olmaz. Toprak da bir canlı ve içinde bir sürü organizma var. Bunların da yandığını düşünmemiz lazım. Daha fazla gübre kullanımı da daha fazla maliyettir ve toprağın dengesini bozar” sözlerine yer verdi. “TRAKYA TOPRAKLARINDA ORGANİK MADDE ORANI AZALDI” Gaytancıoğlu, Trakya bölgesindeki tarım topraklarında organik madde oranının azaldığını da söylerken; “Bilinçsiz gübre kullanımı, anız yangınları, ilaç ve kimyasalların kullanımı nedeniyle Trakya topraklarında organik madde oranı da azaldı. Buna neden olan fabrika atıkları gibi dış etkenler de var” diye konuştu. UĞUR AKAGÜNDÜZ

ANIZ YAKILMASI TOPRAK EKOSİSTEMİNİ BOZUYOR Haber

ANIZ YAKILMASI TOPRAK EKOSİSTEMİNİ BOZUYOR

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Balkan Tarım Kongresi için Edirne'ye gelen Prof. Dr. Makineci, anız yakılmasının doğaya ve çevreye büyük zararı olduğunu anlattı. Makineci, anız yangınlarının toprağın tüm yapısını etkilediğini belirtti. Toprağın yalnızca bir madde olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Makineci, "Toprak, yaşayan canlı bir ekosistemdir. Bir gram toprakta çok sayıda mikroorganizma ve canlı vardır. Bunların birbirleriyle ilişkisini düşündüğümüzde çok önemli bir yapıyı görürüz. Yangın bu ekosistemi yok ediyor." dedi. Makineci, yangının, çıktığı alandaki tüm yaşamı öldürdüğüne dikkati çekti. Anız yakmanın, topraktaki faydalı bakteri ve organik maddeleri yok ederek toprağın verimini düşürdüğünü anlatan Makineci, bu durumun önemli kayıplara neden olduğunu ifade etti. - Anız yangını toprağı fakirleştiriyor "Yangın o bölgedeki her şeyi yok eder" diyen Makineci, şunları kaydetti: "Yangın sonrası toprağın kuruması sert bir kabuk meydana getirir ve erozyon riskini artırır. Küçük bir yangın olsa dahi buna neden olur. Toprağı bitki örtüsünden yoksun bıraktığı için burada oluşacak canlı yaşamı ortadan kalkar. Erozyonla toprak taşınma riski artar. Verimli üst toprağın kaybıyla toprağın fakirleşmesi ortaya çıkar. Aynı zamanda toprağın yapısının bozulması yoğun yağış dönemlerinde sellere de neden olabilir." Prof. Dr. Makineci, anız yangınlarının sadece bulunduğu tarla için değil, çevresindeki hasat edilmemiş tarlalar ve özellikle ormanlar için de tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye'nin orman varlığı açısından zengin bir ülke olduğunu anımsatan Makineci, bu alanların özenle korunması gerektiğini ifade etti. - "Büyük kayıplara sebebiyet verebilir" Türkiye'de ormanlık alana yakın yerlerde anız yakılmasının kanunlarla yasaklandığının altını çizen Makineci, şöyle devam etti: "Ancak uyulmadığı durumlar görebiliyoruz. Burada ateşin yanıcı gücünü bilmek lazım. Yanıcı yük çok olduğu için uzak noktalardan dahi sıçrama durumu oluyor. Anız yangınıyla uçan bir kıvılcım ve ateş çok büyük kayıplara sebebiyet verebiliyor. Orman yangınları tarihimizde bunun çok büyük örnekleri vardır. Bunlar da çok trajik olaylar. Türkiye yangınlarla mücadeleye çok önem veren bir ülke. Yangınla savaşı ön plana alıyoruz ama buna rağmen böyle trajik sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Bu açıdan başta çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız anız yakılması konusunda dikkatli ve duyarlı olmalı."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.