Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ağaç

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Ağaç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ağaç haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Eren; “Meriç kıyısındaki ağaçlar neden kuruyor?” Haber

Eren; “Meriç kıyısındaki ağaçlar neden kuruyor?”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Meriç nehri kıyısına dikilen ağaçların bir bölümünde inceleme yaptı. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü’nün de tesislerinin bulunduğu nehir kıyısına dikilen bazı ağaçların kuruduğunu açıkladı. Eren, kuruyan ağaçların bir kısmının kökleriyle birlikte yıkıldığını, bir kısmının ise kökleriyle toprağa bağlı olsa da kuruduğunu tespit ettiklerini söyledi. Nehir kıyısında yapımı devam eden gabion duvar çalışmasının yanına dikildikten sonra kuruyan ağaçlarla ilgili sorular yönelten Eren, konunun kamuoyu ile paylaşılmasını talep etti. “BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ KURUMUŞ HALDE” Eren, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak Meriç nehri kıyısına dikilen ağaçları incelediklerini söyleyerek; “Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak yaptığımız Meriç nehri kıyısındaki incelemesinde rekreasyon amaçlı yürüyüş yolu üzerine dikilen ağaçların birçoğunun kuruduğunu gördük. Kurudukları için bazıları kökleriyle beraber yıkılmış, büyük bir bölümü de yıkılmasa bile kurumuş halde. Sadece birkaç tanesi yeşillenmişti. Bunların hepsi ziyan oluyor. Burada yapılan çalışmada harcanan paranın nereye gittiğini öğrenmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. “BU AĞAÇLAR NEHİR KIYISINA UYGUN MU?” Ağaçların dikim işleminin gerçekleştirilmeden önce bölgeye uygunluğu ile ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığını soran Eren; “Ağaçlar neden kuruyor? Bu ağaçlar nehir kıyısına uygun mu? Bu kadar çok kuruyup döküldüğüne göre dikilenlerin bu alana uygun olmayan ağaçlar olabileceğini düşünüyoruz. Bu çalışmanın sorumlusunun sorularımızı yanıtlamasını istiyoruz. Orada bir tespit de yapılmalı. Kaç ağaç dikildi ve kaçı yaşamaya devam ediyor? Bu konuda bir rapor oluşturuldu mu? Çünkü nehir kıyısına birkaç tane değil, yüzlerce ağaç dikildi. Konunun kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz” dedi. “SÖĞÜTLÜK’Ü GÖRMEK İSTİYORUZ” Eren, halk arasında Söğütlük olarak da bilinen İzzet Arseven Kent Ormanı’nda Millet Bahçesi projesi ile gerçekleştirilen çalışmaları da sorarken; “Söğütlük’e sivil toplum örgütleri olarak girmemize izin verilmediği için ne olup bittiğini görmüyoruz. Bir orman park yapılmaya çalışıldı ve doğal yaşam zarar görmesin diye mahkemeler tarafından biz haklı bulunduğumuz için iptal edildi. Bizler Söğütlük’ü görmek ve varsa yapılan zararları tespit etmek istiyoruz” sözlerine yer verdi. UĞUR AKAGÜNDÜZ

TEMA EDİRNE’DE ÇÜRÜYEN AĞAÇLAR İÇİN ÖNLEM ALINMASINI İSTEDİ Haber

TEMA EDİRNE’DE ÇÜRÜYEN AĞAÇLAR İÇİN ÖNLEM ALINMASINI İSTEDİ

Çoğal, yaptığı açıklamada, kentte bazı ağaçların devrildiğine dair haberleri üzülerek takip ettiklerini belirtti. İnsanlar gibi ağaçların da kentlerin yaşayanı olduğunu ifade eden Çoğal, "Üstelik kent ağaçları oksijen üretiminden, sıcak havalarda altındaki gölgeye sığınmaya toz tutumundan, gürültü azaltmaya kadar insanlara çok sayıda yarar sağlamaktadır." ifadelerini kullandı. Çoğal, ağaçların giderek şiddetini artıran iklim krizine karşı da kentlerin uyumunu ve direncini artıran önemli parçaları olduğunu belirtti. Çok sayıda hizmet üretmelerine rağmen ağaçların ihtiyaç duydukları yaşam alanlarının daraltıldığını aktaran Çoğal, şunları kaydetti: "Bunun sonucunda ömürleri kısalmakta, hatta yaşamlarını bile kaybedebilmektedirler. Her canlı gibi onlar da hastalanmakta ve hastalık nedeniyle içleri çürüyebilmektedir. Çürüyen ağaçlar da devrilerek yaralanmalara ve hasarlara neden olabiliyor. Kentlerin kimlikleri, doğal ve kültürel değerleri korunduğu ölçüde güçlenir ve kent ağaçları bunun önemli bir bileşenidir. TEMA Vakfı Edirne İl Temsilciliği olarak ağaçların kentin yaşayan bir bireyi ve korunması gereken değeri olarak kabul edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle kent ağaçlarının köklerinin yeterli su ve havaya ulaşmasının sağlanmasını, çürüme kontrollerinin ve sağlıklı kalmalarını sağlayacak şekilde gerekli tüm düzenlemelerin yapılmasını yetkililerden talep ediyoruz."

“ORMAN TOPRAĞI KORUR, HAVAYI TEMİZLER” Haber

“ORMAN TOPRAĞI KORUR, HAVAYI TEMİZLER”

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Makineci, orman ekosistemlerinin atmosferdeki karbon emisyonunu azaltmada önemli rol oynadığını söyledi. Trakya Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen konferans için Edirne'ye gelen Prof. Dr. Makineci, ormanların toprağın korunması ve havanın temizlemesini sağlarken yaban hayatına ev sahipliği yaptığını ifade etti. Makineci, küresel ısınma nedeniyle atmosferdeki karbon ve diğer metan gazı konsantrasyonlarının arttığını vurguladı. Ormanlarda farklı türlerde binlerce ağacın bulunduğunu belirten Makineci, ağaçların fotosentez yoluyla karbondioksit gazını bünyesine hapsettiğini dile getirdi. Küresel ısınma nedeniyle atmosferde biriken karbon artışını engellemede ormanların çok önemli görev üstlendiğine dikkati çeken Makineci "Fotosentezle atmosfere verilecek karbonu bünyelerinde tuttukları için tüm dünyada karbon bağlamada en önemli ekosistem orman ekosistemleridir. Atmosferdeki karbon emisyonunun azaltılmasında ormanların çok önemli rolü var" dedi. Makineci, orman varlığının korunması ve geleceğe sağlıklı şekilde taşınması gerektiğini anlattı. Ormanların yangınlardan ve yasa dışı kesimlerden korunması için önlemlerin artırılması gerektiğine işaret eden Makineci, şunları kaydetti: "Karbon oranının azaltılması için ormanlar ne kadar önemliyse, ormanların zarar görmesi ve yok olması da bir o kadar zararlıdır. Ormanların kesilmesi, orman yangınları karbon emisyonlarının artmasına neden olur. Ormanların sağlığını ve varlığını korumalıyız. Bu ekosistemler üzerindeki baskıyı azaltmalıyız."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.