Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Yurt Dışı Çıkış Harcı Tamamen Kaldırılsın”

CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, Saraçlar Caddesi’nde düzenlenen eylemde hükümeti yeni vergi paketini geri çekmeye çağırırken; “150 TL olan yurt dışı çıkış haracını da tamamen kaldırmaya davet ediyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2024 18:33
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 18:37
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
“Yurt Dışı Çıkış Harcı Tamamen Kaldırılsın”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Örgütü, yurt dışı çıkış harçlarının 150 TL’den bin 500 ve 3 bin TL’ye arttırılacağı iddialarına karşı basın açıklaması düzenledi.

Saraçlar Caddesi’nde düzenlenen basın açıklamasına; CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Berker Esen, CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, CHP önceki dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, CHP önceki dönem Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile parti üyeleri katıldılar.

“ARTIK YETER DEMEK İÇİN TOPLANDIK”

CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, yurt dışı çıkış harcının arttırılmasına karşı bir araya geldiklerini belirterek; “Bugün burada, 22 yıllık AKP İktidarının ne olduğu belli olmayan, şatafata ve lükse dayalı olarak uyguladığı ekonomik program sonucunda batan Hazinede, para kalmaması nedeniyle gündeme gelen yeni vergi paketini ve yurtdışına çıkış harcının 150 TL’den 1500 ile 3 bin TL arası bir haraca çıkarılması önerisine tepki göstermek, ayrıca iktidarın uyguladığı ekonomik politikaların dar gelirli vatandaşlarımızın yaşamını zehir etmesini protesto etmek ve artık yeter demek için toplanmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ZORUNLU HARAÇ DEMEK DAHA DOĞRU”

Halkın, 150 TL olan mevcut harç ücretine de karşı olduğuna dikkat çeken Balkanlı; “Öncelikle belirtmek isterim ki, halkımız 150 TL olan mevcut harç ücretine bile karşıyken, bin 500 veya 3 bin TL’ye çıkarılması, bu harcın amacını aşan bir düzeye gelmesine neden olmuştur. Bu durumda, artık bu tutara harç değil; AKP iktidarının vatandaşından aldığı zorunlu haraç demek daha doğru olacaktır. Şu anda 150 TL olan ve yapılması düşünülen düzenlemeyle en az bin 500 TL ile 3000 TL arasında olacağı öngörülen bu tutar, Anayasa’nın hem seyahat özgürlüğü, hem de eşitlik ilkelerine aykırıdır. Kendi vatandaşından yurt dışına çıktığı için dünyada haraç alan iki ülke vardır. Birincisi İran diğeri ise Filipinler’dir. Üçüncüsü de maalesef Türkiye’dir.22 yıllık AKP iktidarı ülkemizi maalesef batırmıştır. İktidar, üretemediği için tüketime ve ithalata dayalı uyguladığı ekonomisi nedeniyle gözünü halkın cebine dikmiştir” dedi.

“BİRÇOK KİŞİNİN YURT DIŞINA ÇIKIŞINI ENGELLEYECEK”

Balkanlı, düzenlemenin amacını sorgularken; “Bu yeni düzenlemenin amacı nedir? Hazine’ye gelir sağlamak mı, yoksa yurtdışına çıkışı engelleyerek döviz harcamalarını azaltmak mıdır?  Maliye Bakanlığının sunumuna göre, 2023 yılında 8,7 milyon kişinin yurtdışına çıkışını sayarak bu çıkışa göre 2024 yılında 12 milyarın üzerinde gelir etmeye gözünü dikmiştir. Ancak bu haraç artışı, aynı zamanda birçok kişinin yurtdışına çıkışını engelleyecektir. Bu da gösteriyor ki, bu düzenlemenin tek amacı gelir yaratmak değildir. Bir amacı da yurtdışına çıkışı zorlaştırmaktır. AKP iktidarı ve onun Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; elini kolunu sallayarak ülkemize giren ve çoğu suç örgütlerine mensup milyonlarca göçmeni takip etmediği gibi onlara kimlik belgesi ve vatandaşlık vererek ülkemizin nüfus yapısını kasıtlı bir şekilde bozmuş, 12 milyon göçmene yapılan harcamaları da vergilerle kendi vatandaşının üzerine yüklemiştir” sözlerine yer verdi.

“ASIL HEDEFİ ZENGİNLER DEĞİL, HALKIMIZDIR”

Yurt dışına çıkış harcının kimleri etkileyeceğinin de önemli olduğunu vurgulayan Balkanlı; “Zaten yoksullaşan milyonların yurtdışına çıkma hayali yoktur. Bu durumda, bu haracın asıl hedefi zenginler değil, halkımızdır. 22 yıl boyunca AKP iktidarının ve Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı yanlış ekonomik politikalar, Türkiye ekonomisini çökertmiş ve Hazine’yi iflas ettirmiştir. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ülke ülke dolaşmış, ancak AKP iktidarın ne idüğü belirsiz ancak kendileri için belli olan yağma ve ranta dayalı, 5’li çeteleri koruyan, kollayan, yeni rantlar ve yandaş yaratmaya dayalı ekonomik program ve tek adamın uyguladığı adaletsizlik nedeniyle güvenilmez ülke olarak tek kuruş döviz bulamamış ve gözünü emeklinin, asgari ücretle çalışanın, memurun, alın teriyle çalışan işçinin, esnafın, çiftçinin, engellinin dul ve yetimimin üç kuruşluk gelirine göz dikerek yeni vergi paketiyle ve zamlarla cebinden nasıl alırımın peşine düşmüştür. Ama kendileri bizim vergilerimizle lüks ve şatafat içinde itibardan tasarruf olmaz diyerek son model 16 milyonluk makam araçlarında gezmekte özel jetlerle istedikleri yere gitmekte, sofralarını bizim adını bile bilmediğimiz yiyeceklerle donatmaktadırlar. Asgari ücretliye zam yapmayı,  emekliye ise 10 bin lirayı çok görmektedirler. Yazıklar olsun hepinize yazıklar olsun. Tıksırıncaya kadar yiyin. Ancak şunu da unutmayın. Artık korkulu rüyanız olan, kurucusu ulu önderimiz Atatürk olan Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı geliyor. Halk geliyor. Artık yeter diyoruz” dedi.

“VERGİ PAKETİNİ GERİ ÇEKMEYE DAVET EDİYORUZ”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün önderliğinde kurulan fabrikalar, limanlar, madenler, bankalar ve diğer tüm değerlerin özelleştirilip satıldığını söyleyen Balkanlı; “Üretim bitirilmiş ve bu nedenle halka sürekli yeni vergiler yüklenmiştir. AKP hükümeti, yeni kaynaklar yaratmak yerine vergilere zam yaparak toplumun dar gelirli kesimlerinin, emekçilerin, emeklilerin, işçilerin, memurların kısaca tüm vatandaşlarımızın belini bükmüştür. Halkımızın yaşadığı ekonomik sıkıntıların ve Ülkemiz ekonomisinin bu denli kötüleşmesinde AKP iktidarının etkili politika oluşturamaması, yatırımları teşvik etmekte başarısızlık, şeffaf olmayan ekonomik politikalar ve küresel ekonomik dalgalanmaları iyi yönetememesi, liyakatsiz ve beceriksiz kadrolar, tasarrufa önem vermeyen sarayın savurgan harcamaları en büyük etken olmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ekonominin düzeltilmesi ve halkımızın geleceğe umutla bakabilmesi için şu temel alanlarda hükümetin daha etkili adımlar atması gerektiğine inanıyoruz. Öncelikle yargı kararlarına uyarak her alanda hak, hukuk ve adalete uyması, güveni sağlaması, şeffaf bir şekilde tutarsız politikaların düzeltilmesi, tarım ve hayvancılık politikalarının tekrar gözden geçirilerek çiftçilerimizin desteklenmesi, sanayi yatırımlarının ve üretimin teşvik edilmesi, ekonomiyi canlandırmak için yerli ve yabancı yatırımların teşvik edilmesi, gelir dağılımının düzeltilerek sosyal denge politikalarının adil hale getirilmesi, sosyal yardımların güçlendirilmesi, eğitim ve teknolojiye yatırım yapılmasıdır. Üretimi artırmak ve istihdam yaratmak öncelikli hedef olmalıdır. Sadece tüketim odaklı politikaların yerine, uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik büyümeye yönelik adımlar atılmalıdır. CHP olarak AKP iktidarını, ülkemizin ve milletimizin refahı için tek adam politikaları ile değil, ortak akıl ve bilime dayalı politikaların uygulanması ve ekonominin daha sağlıklı temellere oturması için sosyal adaleti öncelikle düşünen kararlar almaya yeni vergi paketini geri çekmeye, 150 TL olan yurt dışı çıkış haracını da tamamen kaldırmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

CHP Edirne Merkez İlçe Örgütü’nün halk ile birlikte haksız ve adaletsiz vergi düzenlemelerine karşı sesini yükselttiğini belirten Balkanlı; “AKP’nin ekonomi politikalarını protesto ediyor ve bu yeni vergi düzenlemelerini kabul etmediğimizi ilan ediyoruz. AKP İktidarının sunduğu bu önerinin geri çekilmesi için toplumumuzun tüm kesimleriyle birlikte hak, hukuk, adalet ve eşitlik için mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz. Artık yeter diyoruz. Susmayacağız. Birleşe birleşe birlikte kazanacağız” dedi. Balkanlı’nın basın açıklamasını okumasının ardından eylem sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.