Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni yıl planlarınızı yaparken bunları unutmayın!

Yeni yılın ilk gününde Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç yeni yıl hedeflerini belirlerken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önerilerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2024 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2024 09:55
Kaynak: ERGİN SÖZER
Yeni yıl planlarınızı yaparken bunları unutmayın!

“Yeni bir yıl, yeni bir ay, yeni bir hafta, yeni bir dönem bir başlangıçtır ve değişim için ihtiyaç olan motivasyonu da beraberinde getirir. Belirlenecek olan hedeflerin kişinin özelliklerine, ilgi alanına, yeteneklerine ve hayat gerçeklerine uygun; gerçekçi ve ulaşılabilir olması da motivasyonu etkileyecektir” diyen Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç yeni yıl hedeflerimizi belirlerken dikkat etmemiz gereken hususlar konusunda önerilerde bulundu.

Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, “Yeni yıla yeni hayaller, yeni umutlar, yeni başlangıçlar ve heyecan anlamı yüklüyoruz. Böylece yeni bir yıl yeni kararları, fırsatları, beklentileri ve belki telafileri barındırıyor bizim için. Daha geniş perspektiften baktığımızda ise akşamdan sabaha değişen tek şey tarih oluyor.

Yılın bu son günleri, yeni yılın ilk günleri kendimizi, aldığımız kararları, bitirmeye çalıştığımız yılı gözden geçirdiğimiz, bu doğrultuda yeni kararlar aldığımız, planlar yaptığımız, birtakım hedefler belirlediğimiz günler. Özellikle de biten yıl pişmanlıklar ve bazı olumsuzluklar barındırıyorsa bu yeni hedeflerin, kararların yeni yıla girdikten sonra sihirli bir değnek değmiş gibi kendiliğinden gerçekleşeceğini zannederiz çoğu zaman. Biten yılda yaşananların faturasını bu geçmiş yıla keseriz. Oysa hayatımızdaki olumlu şeylerin olduğu kadar olumsuz şeylerin de yaşanmasını sağlayan kendimizizdir. Bizim düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımızdır. Olan biten her şeyin sorumlusu biten yıl değil; bizizdir.

Çoğumuz yeni yıla girdikten sonra belirli bir süre aldığımız yeni kararlar ve hedeflere yönelik davranırız ama bir süre sonra bunları sürdüremediğimizi ve aynı noktaya geldiğimizi fark ederiz. Böyle olmaması için yeni yıl hedeflerimizi belirlerken bazı noktalara dikkat etmeliyiz.

Öncelikle motivasyon. Yeni bir yıl, yeni bir ay, yeni bir hafta, yeni bir dönem bir başlangıçtır ve değişim için ihtiyaç olan motivasyonu da beraberinde getirir. Belirlenecek olan hedeflerin kişinin özelliklerine, ilgi alanına, yeteneklerine ve hayat gerçeklerine uygun; gerçekçi ve ulaşılabilir olması da motivasyonu etkileyecektir.

Ulaşılmak istenen hedeflere neden ulaşmak istediğiniz önemlidir. Bunu sorgulamak gerekir.

Ulaşılmak istenen hedefler netleştirilmeli ve izlenecek yol detaylarıyla planlanmalıdır.

Ulaşılmak istenen hedefler için umutsuzluğa kapılmamak, aksine daha çok denemek ve ertelememek gerekir. Açılan her bir adım motivasyonu arttıran bir etkiye sahiptir. Hedefe koşarak ulaşmak yerine yürüyerek de ulaşılabileceği unutulmamalıdır. Her bir atılan adım bir gelişme kaydetmek demektir. Bu durumlarda dönüp arkanıza bakarsanız ne kadar ilerlemiş olduğunuzu görebilirsiniz.

Ve son olarak tarihler, aylar, günler değişebilir. Ama değişimi gerçekleştirecek olan bunlar değil, sizin atacağınız adımlar, sizin göstereceğiniz davranış değişiklikleridir. Herkese sağlıklı ve mutlu bir yıl dilerim”

ERGİN SÖZER

Kaynak: ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.