Geçtiğimiz günlerde Bolu’da yaşanan yangın felaketi sonrası, ülkemizdeki yangınlara karşı yapıların durumu tartışma konusu oldu.
Yangın merdiveninin içeride ya da dışarıda olması gerektiği gibi birçok konuda yaşanan tartışmalar sonrası Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği Başkanı Atilla Ergin, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Ergin, yangın yönetmeliği ile alakalı olarak 2007 yılında kapsamlı bir yönetmelik hazırlandığını ve belirli aralıklar ile günün teknolojisine uygun düzenlemelerinin yapıldığını söyledi. Ergin, yönetmeliğin kapsamlı ve çok net olduğunu belirtirken; “Binaların yangından korunması hakkında 2007 yılında çıkan ve farklı tarihlerde yeniden düzenlenen, gayet kalın bir yönetmeliğimiz var. Bu yönetmeliğimizi projelerimizde uyguladığımız gibi hem de yapının iskân sırasında bakılıyor ve eksikliklerde yapı kullanım izni verilmiyor. Bu yönetmeliğe ek olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir yönetmeliği söz konusu. Devletimiz aslında bu konuda tüm hassasiyeti göstermiş. Kanun ve mevzuat hükümlerini yerine getirmiş” ifadelerini kullandı.
Serbest çalışan mimarlar olarak yönetmeliği uyguladıklarını belirten Ergin; “Biz Edirne’de şehrimizin ruhsat makamı olan Edirne Belediyesi, Edirne İl Özel İdaresi ve Organize Sanayi Bölgesi İmar İşleri Müdürlüğü bunları bizden istiyor. Bunlar kâğıt üzerinde kalmıyor. Projelerde yapılan tüm işlemler yerinde de bakılıyor. Ancak binanın kullanım aşamasında herhangi bir bakımsızlıktan dolayı, herhangi bir ihmalden dolayı üzücü hadiseler meydana gelebiliyor. Ülke olarak devlet büyüklerimiz gerekli tüm mevzuatı düzenlemişler. Serbest çalışan mimarlar olarak bizler, projelerimizde ve şantiyelerimizde uygulamaktayız. Bunlar göz yumulan noktalar değil” dedi.
Yaşanılan facia sonrası en büyük tartışma konularından biri yangın merdivenlerinin içeride ya da dışarıda olması oldu. Bu konu hakkında da yangın merdivenlerinin her iki kullanımının da olduğunu ve bunun için yönetmelikte ayrı uygulanması gereken kuralların olduğunu belirten Ergin; “Yangın merdiveninin içeride ya da dışarıda olması konusunda 200 sayfalık bir yönetmelik var. Yangın merdiveninin içeride olmasının şartları var, dışarıda olmasının şartları var. Her iki türlü de kullanım mevcut. Özellikle iç yangın merdivenlerinde, yanmaz kapı kullanılırsa içeride olma şansıda var. Bu bir sıkıntı değil. Yangına karşı devlet her türlü önlemi yönetmeliklerde almış durumda” şeklinde konuştu.
Yapı imar sırasında her türlü olumsuzluğa karşı önlem alındığının altını çizen Ergin, yapının kullanım aşamasının da detaylıca denetlenmesi gerektiğini söyledi. İmar sürecinden sonra yaşanılan sorunlarda, projede çalışan mimarların bir suçu olmadığını belirten Ergin; “Yapı mal sahibine geçtikten sonra, mal sahibine geçtiğindeki süreçlerde sorunlar yaşanabiliyor. Örnek olarak, dışarıda bulunan çelik yangın merdiveni paslandı, basamak kırıldı, korkuluk düştü. Bu durum, buna ruhsat veren arkadaşların suçu değil. Bu konuda halkımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu yönetmelik yapı kullanım iznine kadar zaten uygulanıyor. Sonrasında kullanım denetim süreçlerinin de artması ile birlikte üzücü hadiseler en aza inecektir. Günümüzde yapının kullanımı aşamasında denetleme bilinci artmalı” diye konuştu.
MEHMET EFECAN HIDIROĞLU
Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU