Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyü mevkiinde Cantaş İnş. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan kalker ocağı projesine, Edirne Valiliği tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararına, S. S. Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve köylüler tarafından dava açıldı.
Edirne İdare Mahkemesi’nde açılan davanın duruşması bugün görüldü. Duruşmaya S. S. Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erkan Dumancı, davacıların vekili Av. Bülent Kaçar, Edirne Valiliği ve şirket avukatları katıldı.
Av. Bülent Kaçar, duruşmada Edirne İdare Mahkemesi’nin, projeye konu olan alanda aynı şirket tarafından planlanan 2 ayrı projenin kararlarını iptal ettiğini hatırlattı. Kaçar, üçüncü projeye Edirne Valiliği’nin “ÇED gerekli değildir” kararı verdiğini belirterek, bölgede davacıların tarımsal faaliyette bulunduğuna, Edirne’ye gelen suların toplandığı bir alan olduğuna ve ormanlarla kaplı bir arazi olduğuna dikkat çekti. Bölgede planlanan daha önceki projeye “ÇED olumlu” kararı verilmesine rağmen Edirne İdare Mahkemesi tarafından kararın iptal edildiğini hatırlatan Kaçar, üçüncü projeye “ÇED gerekli değildir” kararının verilmesinin ÇED yönetmeliğine de, hukukun üstünlüğü ilkesine de aykırı olduğunu savundu. Kaçar, proje için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptal edilmesini talep etti.
S.S. Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erkan Dumancı da duruşmada kooperatife bağlı 100’ün üzerinde üye adına konuştuğunu belirterek, bölgede tarım ve hayvancılık yaptıklarını ve ocak faaliyetlerinin zararlarıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Dumancı, bölgede ayrıca 6 köyü besleyen su kaynaklarının olduğunu ifade etti.
Edirne Valiliği ve şirket avukatları ise davanın reddini talep ettiler. Mahkeme heyetinin tarafları dinlemesinin ardından duruşma sona erdi. Kararın 10-15 gün içinde taraflara bildirilmesi bekleniyor.
Projenin dosyasına göre; Vaysal köyünde 99,94 hektarlık ruhsat alanında, 2 poligonda toplam 24,47 hektarlık (1. Poligon 20,57 ha + 2. Poligon 3,90 ha) alanda yıllık bir milyon 150 bin ton kapasite ile kalker ocağının işletilmesi planlanıyor. Projenin 1. Poligonunda; 20.535 m2’lik alanında bir adet Bitkisel Toprak Depolama Alanı ve toplam 16,60 hektarlık alanda 2 adet ocak alanı planlanıyor. 2. Poligonda ise 1,84 hektarlık alanda bir adet ocak alanı ve 16 bin 902 m2 alanda bir adet pasa alanı oluşturulacak.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ