Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Vatandaşlarımız Ekonomik Bir Çile Çekiyor”

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, bazı ilaç firmalarının SGK’ye iskonto uygulamaması sonucu vatandaşlara ilaç fiyat farkı çıktığını belirterek; “Vatandaşlarımız bu konuda gitgide ekonomik bir çile çekiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 17:39
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
“Vatandaşlarımız Ekonomik Bir Çile Çekiyor”

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, bazı ilaç firmalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) iskonto uygulamamasına tepki gösterdi.

Kılıçcıgil, iskonto uygulaması yapmayan ilaç firmaları nedeniyle vatandaşların ilaçlarla daha yüksek ücret ödemek zorunda kaldığını belirterek, Sağlık Bakanlığı ve SGK’ya çağrı yaptı. Kılıçcıgil, uygulamaya katılmayan ilaç firmaları karşı Edirne Eczacı Odası olarak hukuki süreç başlatabileceklerini de söyledi.

“VATANDAŞLARIMIZA DAHA YÜKSEK FİYAT FARKI ÇIKARIYOR”

Türkiye'deki kamunun geri ödemesindeki en ağırlıklı olan kurumun SGK olduğunu belirten Kılıçcıgil; “Milyonlarca insan, Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında ilaçlarına ulaşıyor. Bu geri ödemede de ilaç firmaları, Sosyal Güvenlik Kurumu'na özel iskontolar yapar. Bu iskontolarla da akitleşilir, anlaşmalar imzalanır ve bunlar, eczaneler üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na yansıtılır. Ancak özellikle yabancı ilaç firmalarının başını çektiği bir grup, söz vermiş oldukları kamu kurum iskontosunu uygulamıyorlar. Maalesef yerli ilaç firmalarından birkaç tanesi de bu kervana katıldı. Bu da vatandaşlarımıza, bu ilaç gruplarında daha yüksek ilaç fiyat farkları çıkmasına sebebiyet veriyor” ifadelerini kullandı.

“YETERLİ ADIMLAR ATILMADI”

Kılıçcıgil, Türk Eczacıları Birliği’nin konuyu hem Sağlık Bakanlığı, hem de SGK yetkililerine defalarca anlattığını söyleyerek; “Bunların, vatandaşlara ekstradan yükler çıkarttığını, vatandaşların zaten mevcut ekonomi koşullarında kurallara uymayan ilaç firmaları sebebiyle daha büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlattık. Maalesef bu konuda yeterli adımlar atılmadı. Vatandaşlarımız bu konuda gitgide ekonomik bir çile çekiyor” dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI VE SGK’YE SESLENDİ

İlaç firmalarının iskonto uygulamasına katılmamayı yol olarak görmesinin ve sayısının her geçen gün artmasının kötü bir durum olduğunu vurgulayan Kılıçcıgil; “Bu da vatandaşımıza ekstra ilaç fiyat farkları demek oluyor. Bu sebeple buradan hem Sağlık Bakanlığı’na, hem de Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine seslenerek, bu ilaç firmalarıyla ilgili olarak artık net ve kesin bir çözüm talep ediyoruz. Vatandaşlarımızın yasa ve mevzuatlar çerçevesinde ödememesi gereken bu yükleri artık vatandaşımıza yansıtmamak gerekiyor. Bunun için de yetkililerin, ilaç firmalarıyla bu sorunu çözmesi gerekiyor. Çünkü bu konu, eczanelerin konusu değil. Bizler bu konuda depodan alıyoruz ve Sosyal Güvenlik Kurulu'nun koyduğu kurallar çerçevesinde vatandaşımıza ilaçlarımızı veriyoruz. Buradaki sıkıntı, ilaç firmasıyla Sosyal Güvenlik Kurumu arasındadır. Bunun artık ivedilikle çözülüp, hastalarımızın bu fiyat farkıyla ödememesini talep ediyoruz. Vatandaşımızın sağlık hakkını çiğnemeye çalışan, onu geri götürmeye çalışan tüm uygulamaların her zaman karşısında olacağız” sözlerine yer verdi.

“HUKUKİ OLARAK GİRİŞMLERE BAŞLAYACAĞIZ”

Fiyat farkının ilacına göre değiştiğini söyleyen Kılıçcıgil; “Vatandaş, ödememesi gereken bir rakamı, birkaç tane şirketin kar hırsı yüzünden ödemek zorunda kalıyor. Artık Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan da, Sağlık Bakanlığı'ndan da bu konuda ciddi bir yaklaşım bekliyoruz.  Bu konu, özellikle son 1-1,5 yılda artarak devam ediyor. Önce 1-2 firmaydı. Ama artık bu olay ciddi boyutlara ulaştı. Esas sıkıntı bunun bir yol olarak özellikle daha yüksek kar hırsıyla, bu ilaç firmalarının bunu bir yol olarak görüyor olması. Bununla ilgili olarak daha önce Edirne Eczacı Odası adına benim bir girişimim olmuştu. Bir firmayla mahkemelik sürece girmiştik. Ondan sonra firma geri adım attı ve uygulamasını geri çekti. Eğer kısa bir süre içinde bu firmalar uygulamaya geri dönmezlerse, bununla ilgili hukuki olarak da Edirne Eczacı Odası olarak girişimlere başlayacağız. Avukatlarımızı ilettik. Artık o süreci bekliyoruz. İnşallah diyalog yoluyla geri dönerler diye düşünüyorum” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.