Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Sezer; “Sulama Faaliyetleri Hızla Devam Ediyor”

Edirne Valisi Yunus Sezer, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi’nin Şelale mevkiinde çiftçiler için gerçekleştirdiği sulama çalışmalarını inceledi. Vali Sezer, çalışmalarla bölgedeki köylere su ulaştırdıklarını belirterek; “Sulama faaliyetleri hızlı bir şekilde devam ediyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2024 20:08
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2024 20:08
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Vali Sezer; “Sulama Faaliyetleri Hızla Devam Ediyor”

Edirne merkeze bağlı Değirmenyeni köyü bölgesinde bulunan ve halk arasında Şelale olarak adlandırılan mevkide Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi’nin çalışmaları devam ediyor.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne Milletvekili Fatma Aksal ile bazı kurum müdürleri, yaz mevsiminde çiftçilerin üretim için su ihtiyacının karşılanması amacıyla gerçekleştirilen çalışmaları inceledi.

“SUYU VERMEYE BAŞLADIK”

İncelemenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Vali Sezer, Tunca nehri üzerindeki sulama çalışmalarını görmek amacıyla bölgeye ziyaret gerçekleştirdiklerini söylerken; “Şu anda Şelale dediğimiz mevkideyiz. Tunca nehrimizde şu anda 7 metreküp gibi bir suyumuz var. Burada DSİ ve İl Özel İdaresi ile bir çalışma başlattık. Bir taraftan kademeli olarak suyu köylerimiz arasında en alttan en aşağıya kadar sıraya koyarak su vermeye başladık. Diğer taraftan da burada özellikle yapılan seddelerden dolayı arka tarafta biriken suyu, seddeleri açarak nehrin tabanındaki yaygın su alanlarını daraltarak, biriken suyu da vererek cezaevinin olduğu alana kadar suyu ulaştırdık. Orada da sulama faaliyetleri hızlı bir şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

YAĞMUR YOK, SU ALT SEVİYELERE DÜŞTÜ”

Vali Sezer, kurak bir yaz mevsiminin yaşandığına dikkat çekerek; “Yağmur yok ve su hem Tunca’da, hem de Meriç’te çok alt seviyelere düştü. İpsala da 30 metreküp/saniyenin altında seyrediyor. Hem Meriç, hem de İpsala’da çiftçilerimizle, kooperatiflerimizle, birliklerimizle ve muhtarlarımızla beraber bu süreci en iyi şekilde nasıl atlatabiliriz görüşüyoruz. Çünkü önümüzde daha bir ay var. Çeltik, üretiminde de her an suya ihtiyacı olan bir ürün. Dolayısıyla başa kadar bunu götüreceğiz. Biraz sabır, anlayış. Bütün imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız” dedi.

“SU KUYULARINDAN DA FAYDALANALIM”

Edirne Valiliği olarak çiftçilere su kuyuları da vurduklarını belirten Vali Sezer; “O su kuyularından da faydalanalım diye düşünüyoruz. Meriç tarafında da göl yatakları dahil olmak üzere bütün suları kullanıyoruz. Geçen seneye göre çeltik üretiminde artış yok. Önceki senelerde 530 bin dönüm alan ekiliyordu. Bu sene 480 bin çeltik üretim ekim alanı var. Bu tamamen iklimsel şartlar ve kuraklıkla alakalıdır. Geçen yıllarda Bulgaristan’dan su talep edilmiş. Bu sene de hem Sayın Vekilimizle, hem de Tarım Bakanımız, Dışişleri Bakanımız, Enerji Bakanımızla bu süreci çok yoğun bir şekilde takip ediyoruz. Bulgaristan tarafı da kuraklıktan son derece etkilenmiş durumda. Su salımı noktasında barajların su seviyesi geçen senenin çok altında. Onlar da aynı sıkıntıyla karşı karşıyalar. Yine de bu süreci Tarım Bakanımız bu hafta Bulgaristan Tarım Bakanı ile görüşme gerçekleştirdi. Biz de burada yerelden takip ediyoruz. Önümüzdeki bir aylık süreçte mevcut imkanları en iyi şekilde kullanarak sonuçlandırmayı umuyoruz. Bugün de burada yapılan çalışmayı gördük. Bayağı bir sudan faydalanılıyor. Onun da çiftçilerimize ve üreticilerimize olumlu bir katkısı olacaktır” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.