Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanından uyarı: “İlişkilerde bunları yaşıyorsanız dikkat!”

Uzman Psikolog Mehmet Utku Tohumcu, son zamanlarda çok sık duyulan kavramlardan olan “toksik ilişki” durumlarının kişi için gün geçtikçe daha yıpratıcı bir hal aldığını belirterek, kişiyi “zehirleyen’’ bu ilişki türüne karşı uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2023 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2023 12:00
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
Uzmanından uyarı: “İlişkilerde bunları yaşıyorsanız dikkat!”

Uzman Psikolog Mehmet Utku Tohumcu ilişkinin temel unsurlarından olan saygı ve empati gibi kavramlardan uzak ve içerisinde olan kişiye aslında iyi gelmeyen ve kişiyi yavaş yavaş “zehirleyen” ilişki olarak tanımladığı toksik ilişkilerde, kişinin kendisi ile ilgili sınırlarını belirlemekten çekinmemesi gerektiğini söyledi.

Tohumcu, ilişkilerde temel amacın gelişmek, paylaşmak ve kendimizi daha iyi hissetmek olduğunu ancak bu durumun her zaman böyle olmadığını, bazı ilişkilerin zarar verip, yıprattığını söyledi. Toksik ilişkinin geneline bakıldığında sıklıkla bir memnuniyetsizlik ve genel bir çatışma hali görüldüğüne değinen Tohumcu, baskın olan duyguların ise kırgınlıklar ve hayal kırıklıkları olduğunu; ayrıca hayatın doğal akışı içerisinde kişinin, ilişkinin evrildiği bu zehirli hali fark edemeyebileceğini söyledi.

“Başlangıçta size çok iyi gelir”

Toksik ilişkilerin her zaman toksik bir şekilde başlamadığını, başlangıçta kişiye çok iyi geldiğini belirten Tohumcu şöyle devam etti: “Toksik ilişkiler çoğu zaman toksik bir şekilde başlamaz. Başlangıçta size çok iyi gelen bir kişi, bir ilişki zamanla zarar verici ve sizi tüketen bir hal alabilir. Akıp giden hayat içerisinde kişi, ilişkinin yavaş yavaş evrildiği bu zehirli hali fark etmeyebilir. Bazen de fark etmesine rağmen ilişkisi için o zamana kadar harcadığı emeği ve çabayı heba etmekten ve yeni bir başlangıç yapmaktan kaçındığı için bu ilişki içerisinde kalmaya kendisini mecbur hissedebilir. Burada kişinin temel savunma mekanizmalarından biri olan ‘rasyonalizasyon’ süreci devreye girer. Kişi ilişkisinde yaşamış olduğu sorunlara ve bu ilişkiyi sürdürmeye dair ‘mantıklı’ açıklamalar bulmaya çalışarak durumu kendisi için daha kabul edilebilir ve daha az ‘acı veren’ bir hale getirmeye çalışır. Ancak geçmişteki güzel anıları düşünerek ya da mevcut durumun değişeceğine inanarak ilişki içerisinde kalmaya çalışmak mantıklı bir karar mı? Ya da bu ilişkiyi sürdürmekle ilgili gerçek bir mecburiyet var mı bunu bir sorgulamak gerekir.”

“Kişi ilişkinin geldiği noktayı kabul etmeli”

Uzman Tohumcu, sorunun kaynağının tespit edilmesi ve değiştirilmesi noktasında döngüleri kırmak adına cesur adımlar atılması gerektiğini belirterek “Kişinin öncelikle mevcut durumu ve ilişkinin geldiği noktayı kabul etmekle işe başlaması gerekir. Toksik ilişkinin temelinde çeşitli kişilik ve duygu durum bozuklukları, travmalar ya da bir takım kalıp yargılar yer alıyor olabilir. Amaç ilişkiye ikinci bir şans vermekse eğer, sorunun kaynağının tespit edilmesi ve değiştirilmesi noktasında yeni birtakım kararlar almak ve döngüleri kırmak adına cesur adımlar atmak bu noktada denenebilecek yöntemlerdendir. Ancak kişi tüm bunlara rağmen ilişkisindeki problemleri çözemiyor ve mutsuz hissetmeye devam ediyorsa kendisi ile ilgili sınırlarını belirlemekten çekinmemelidir. Bu noktada toksik ilişki içerisinde bulunan kişinin kendisinin de duygusal desteğe ihtiyaç duyacağından, bireysel olarak profesyonel destek alma seçeneğini de değerlendirebilir” dedi.

MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.