Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

UZMANINDAN TERCİH ÖNCESİ UYARILARI

Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, üniversite tercihlerini yapmakta olan gençleri uyardı: “Sakin kalıp kendi ilgi ve yeteneklerinizi analiz ederek okul ve bölüm incelemelerini yapmalısınız.”

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2023 18:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2023 18:36
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
UZMANINDAN TERCİH ÖNCESİ UYARILARI

Daha önce 17 – 18 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) öğrencilere yaşattığı heyecandan sonra bu kez üniversite tercihleri için heyecan dolu bir süreci beraberinde getiriyor.

Tercih sürecinde öğrenciler, elde ettikleri puanlara göre hayallerindeki bölüm ve okulu seçmenin telaşı içindeler. Ancak tercih dönemi, sınav süreci kadar kaygı verici olabileceği ve bunun tamamen normal bir durum olduğu belirtiliyor. Tercih aşamasının psikolojik etkilerini anlayabilmek ve doğru adımlar atabilmek için uzmanlar ailelerin de bu süreçte öğrencilerine destek olmalarının önemli olduğu vurgulanıyor.

Konuyla ilgili olarak www.batiekspres.com haber sitesine konuşan Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, tercih sürecinin sınav hazırlık dönemi gibi stresli olabileceğini ve bu hislerin doğal olduğunu belirtti.

Sevinç yaptığı açıklamasında “Tercih sürecinde alınacak kararlar öğrencilerin yaşam yolculuğunun önemli bir basamağını oluşturuyor. Tabi bu süreç sadece öğrenciler için değil, aileler için de stres yüklü olabiliyor. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken noktaları vurgulamak isterim. Öncelikle sakin olmak ve planlı hareket etmek bu süreçte oldukça önemlidir. Öğrenci sakin kalıp kendi ilgi ve yeteneklerini analiz ederek okul ve bölüm incelemelerini yapmalıdır. Bu süreçte okumak istenilen fakülte ve okula ziyaretlerde bulunulabilir. Okulun bulunduğu şehir, şehrin koşulları, ulaşımı, öğrencinin nerede konaklayacağı, şehrin imkanları araştırılmalıdır. Öğrenci, okumak istediği bölümü icra eden çevresindeki bireyleri ziyaret edip aklındaki soruları sorabilir. Bu süreçte öğrenci hayal kırıklığına uğrama ihtimalini de göz önünde bulundurarak yedek bir plan da oluşturmalıdır. Öğrenci kendisini bir başkasıyla kıyaslamamalıdır. Aileler unutmamalıdır ki her birey özeldir. Her bireyin kendine özel ilgi alanları, yetenekleri vardır. İnsanın tek başarı kıstası sınavlar değildir. Her birey kendi özellikleriyle değerlidir” dedi.

ERGİN SÖZER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.