Sertkan YILMAZ
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın, eğitim ve öğretim süreçlerinin mümkün olduğunca kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için aldığı uzaktan eğitim kararı doğrultusunda Trakya Üniversitesi'nin uzaktan eğitim sistemini “E-Ders Platformu”yla öğrencilere uzaktan eğitime aralıksız devam ediyor.
Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tan gazetemize yaptığı açıklamada; “Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilmesi nedeniyle bizlerde öğrencilerimize uzaktan eğitim ile derslerimize devam ediyoruz.
Teknolojinin tüm olanakları kullanılarak oluşturulan uzaktan eğitim altyapısı ile hazırlanan sistemde öğrenciler, https://eders.trakya.edu.tr/ adresinden yazılı ders materyallerine, sunumlara ve video görüntülere ulaşabiliyor.”dedi.
Prof. Dr. Mustafa Tan, ayrıca tarımsal faaliyetlerde hareketliliğin başladığı ilkbaharyaz dönemindeki mevsimsel toplu arı ölümlerine dikkat çekerek, tarım ilaçlarının kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Mustafa Tan, “Bu dönemdeki tarımsal faaliyetlerden birisi de ilaçlama. ilkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte hastalık ve zararlılar uyanır, yabancı otlar gelişmeye başlar. Trakya gibi yoğun tarım yapılan bölgelerde bu etmenlerle kimyasal mücadele ağırlık kazanır. içinde bulunduğumuz aylar, yazlık ekim yapılacak tarlalarda yabancı otlara, meyve bahçelerinde hastalık ve zararlılara, kanola tarlalarında zararlılara karşı ilaç-lama yapılan dönemdir. Tarımsal ilaç kullanımı hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı çok hızlı sonuç veren, fakat çok dikkatli yapılması gereken bir uygulamadır. Çünkü bilinçsiz yapılan ilaçlamaların çevreye ve dolayısıyla insan sağlığına ciddi zararları vardır. Yanlış yapılan ilaçlama ekosistemdeki hassas dengeleri bozar. Bunun en çarpıcı örneği toplu arı ölümlerinde görülmektedir. Unutulmamalıdır ki, doğadaki arıların ve faydalı böceklerin toplu ölüm sebeplerinden birisi yanlış tarım ilacı kullanımıdır. Arılar ekonomik öneme sahip olan 200 kadar bitkinin tozlaşmasında etkili olan canlılardır. Arılar olmadan ayçiçeği, kanola, kavun, karpuz, biber, domates ve birçok meyve ağacı ürün veremez. Kısacası doğanın sürekliliği arılar ve benzeri tozlayıcı böceklerin faaliyetlerine bağlıdır.” dedi.