Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üstün’den Şarbon ve Çiçek Hastalığı Açıklaması

CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Mustafa Üstün, Edirne genelinde hayvanlarda görülen şarbon ve çiçek hastalığı sayıları ile ilgili açıklama yaptı. Üstün, Temmuz ayından bugüne il genelinde toplam 70 adet vakanın tespit edildiğini iddia ederek; “Aşılarla ilgili kontrollerin sıklaştırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2024 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2024 16:49
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Üstün’den Şarbon ve Çiçek Hastalığı Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Mustafa Üstün, Edirne genelinde hayvanlarda görülen çiçek ve şarbon hastalığı ile ilgili basın açıklaması yaptı.

İl Genel Meclisi’nde basın mensuplarına açıklama yapan Üstün, Edirne’nin 9 ilçesinde şarbon ve çiçek hastalığı sayıları ile ilgili yaptığı araştırmada elde ettiği sonuçları paylaşırken; aşılama yapılan hayvanlardan kan numunesi alınıp alınmadığını ve numunelerin sonuçlarını sordu.

İLÇELERDEKİ SAYILARI TEK TEK AÇIKLADI

Edirne’nin 9 ilçesindeki çiçek ve şarbon hastalığı sayıları ile ilgili konuşan Üstün; “Merkez ilçede 2 defa çiçek hastalığı, Havsa’da 4 defa çiçek hastalığı, Süloğlu’nda 2 defa çiçek hastalığı, Meriç’te 11 defa çiçek hastalığı çıkmıştır ki, bunun 10 tanesi şarbondur. Şarbon çok tehlikeli bir hastalıktır ve insana da bulaşabilir. Şarbon hastalığı temas yoluyla geçebilir. İnsan sağlığı için de tehlikeli bir hastalıktır. Enez’de 8 defa çıkmıştır; 4’ü şarbon, 4’ü çiçektir. Keşan’da 16 defa hastalık çıkmıştır; 13’ü şarbon, 3’ü çiçek hastalığıdır. İpsala’da 15 adet vaka olmuştur; 10 tanesi şarbon, 5 tanesi çiçektir. Uzunköprü’de 12 adet vaka meydana gelmiştir; 2 tanesi şarbon, 10 tanesi de çiçektir” ifadelerini kullandı.

“VAKALARIN 39’U ŞARBON, 31’İ ÇİÇEK HASTALIĞI”

Üstün, Edirne genelinde 2024 yılı içerisinde toplam 70 adet vaka olduğunu iddia ederken; “Vakaların 39’u şarbon, 31’i çiçektir. Olayların Temmuz 2024’te bir vaka ile başlıyor. Ağustos ayında 8 vakaya çıkıyor. Eylül ayında 46 vaka, Ekim ayında 11 vaka, içinde bulunduğumuz Kasım ayında ise 2 vaka görülmüştür. Vakalar hâlâ devam ediyor. 2024 yılı içerisinde ilimiz genelinde bu kadar hastalığın görülmesine rağmen il müdürümüzün bir veterineri olmasına münasebet hastalıkların ne kadar bulaşıcı olduğunu hepimizden daha iyi bilmektedir. Hal böyleyken neden canlı hayvan pazarları kapatılmadı? Kapatılma kararının bir an önce alınması lazımdı. Kurban Bayramı’ndan sonra kısa bir dönem kapatıldı ama tekrar açıldı” dedi.

“ÜRETİCİLERİN MİLYONLARCA LİRA ZARARI VAR”

Hastalıkların yayılmasının ardından hayvan üreticilerinin milyonlarca lira zararı olduğunu belirten Üstün; “Bu zararı kim karşılayacaktır? Sonradan aşılama yapılan hayvanlardan kan numuneleri alındı mı? Hayvanlara aşılama yapıldı, belli bir süreç içinde bu hastalık devam ediyor mu? Yoksa etmiyor mu? Aşılama yapılan hayvanlardan numune alınıp, bu numunelerin laboratuvarlarda test edilerek hastalığın bitip bitmediği, aşıların yarayıp yaramadığı noktasında çalışma yapılması lazımdı. Aşılarla ilgili kontrollerin sıklaştırılmasını talep ediyoruz” sözlerine yer verdi.

“HASTALIK DEVAM EDİYOR”

Üstün, üreticilerin hastalıkla ilgili ciddi sıkıntısı olduğunu söyleyerek; “En kötüsü de hastalık devam ediyor. Pazarların kapatılmasından öte aşıların doğru yapılıp yapılmadığı, işe yarayıp yaramadığını kan testleriyle ortaya çıkarılması lazımdı. Çünkü Temmuz ayında vakalar başlıyor ve hâlâ devam ediyor” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.