Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÜNİVERSİTELİYE LOZAN VE TÜRK - YUNAN KONFERANSI

Trakya Üniversitesi’nde Cumhuriyet’in 100. Yılı etkinlikleri kapsamında “Cumhuriyetin 100. Yılında Lozan Barış Antlaşması ve Türk-Yunan İlişkileri” Konferansı verildi.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2023 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2023 17:26
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
ÜNİVERSİTELİYE LOZAN VE TÜRK - YUNAN KONFERANSI

Trakya Üniversitesi (TÜ) Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu'nda Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Balkan Araştırma Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Enis Tulça tarafından Cumhuriyetin 100. Yılında Lozan Barış Antlaşması ve Türk-Yunan İlişkileri Konferans verildi. Konferansa Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, İletişim Başkanlığı Edirne Bölge Müdürü Mehmed Zaid Talha Arar, Balkan Araştırma Enstitü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Keağa Ahmet ve öğrenciler katıldı.

“KARAAĞAÇ BÖLGESİ YUNANİSTAN’I RAHATSIZ EDER”

Karaağaç bölgesinin Yunanistan’ı rahatsız ettiğine değinen Tulça “Yunanistan’ın bağımsızlığından bu yana ilk 100 yıl boyunca Osmanlı ve Yunanistan itişmesi ile geçiyor. Ama Lozan Antlaşması’ndan sonra 1930-1950 ile birlikte müthiş bir dostluk dönemi başlıyor. Lozan nedir? Türk-Yunan dengesini kurmaya çalışan bir antlaşmadır aslında. 5 bölüm 143 madde. Bunun içerisinde Türkiye’nin diğer sınırları ile ilgili, diğer komşular ile ilgili unsurlar da var ama Yunanistan ağırlıklı sınır sorunları, mübadele sorunları, karşılıklı savaş tazminatı talebimiz, (Yunanistan’ın verecek parası yok) denmesiyle birlikte bir toprak verme mevzusu ortaya çıkıyor. Herkesin bildiği Edirne’nin batısında olan Karaağaç bölgesi tazminat olarak Türkiye’nin elinde kalıyor. Bu da bir asırdır Yunanistanlıları rahatsız eder” dedi.

“YUNANİSTAN’IN SİLAHLANMASINA DİKKAT”

Yunanistan silahlanmasına karşı uzmanların dikkatli olması gerektiğine değinen Tulça “Türk ve Yunan ilişkilerinin askeri boyutunda Yunan silahlanmasına uzmanlarımızın takip etmesi lazım. Türkiye’de askeri alanda büyük atılımlar yapıldı ama Yunanistan’ın silah gücünün de küçümsenmemesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.