Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversiteliler Edirne Tava Ciğeri Pişirdi

Edirne’de Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Trakya Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri tava ciğerini pişirme olanağı buldu.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 12:54
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 13:03
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Üniversiteliler Edirne Tava Ciğeri Pişirdi

Edirne’de Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Edirne’nin Turizm Elçisi Bahri Dinar’ın işletmesinde tava ciğeri pişirme etkinliği yapıldı.

Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Gastronomi bölümü öğrencilerinin katıldığı etkinlikte üniversite öğrencileri ilk defa tava ciğerinin püf noktalarını öğrendiler. Ciğerin kesilme ve pişirme işlemlerini yakından deneyimleyen öğrenciler Edirne tava ciğeri hakkında bilgi edindiler.

Düzenlenen programa Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“EDİRNE TAVA CİĞERİ SINIRLARI AŞTI”

Edirne ciğeri hakkında konuşan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, “Edirne Tava Ciğeri sadece Türkiye’nin değil, Edirne’nin de sınırlarını aştı. Bizlere daha güzel ve daha mükemmel restoranlarda tava ciğer doğrarken, pişirirken görelim. Gastronomi turizmi Türkiye için de şehrimiz için de oldukça önemli. Bizim nitelikli şeflere ihtiyacımız var ama buradaki öğrencilerimizin de yetişmesi gerekiyor” dedi.

“İLK DEFA EDİRNE CİĞERİ KESTİM”

Edirne ciğeri ile ilk defa tanışan Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Asiye Cengiz, “Ben Edirne’ye İstanbul’dan yeni geldim ve henüz yeni tanımaya başladım. Benim ciğer ile aram normalde pek iyi değil ama göründüğü kadar kolayda değil, göründüğü kadar zor da değil. Ustalarımız o zarı kolayca alabiliyorlar ve ben kendilerini şaşkınlıkla izledim. Edirne Ciğerini kesmeyi ilk defa deneyimledim ve hocalarımı iyi bir şekilde izleyince çok da aşırı bir zorluğunu olmadığını fark ettim” ifadelerine yer verdi.

“TÜM DÜNYAYA EDİRNE CİĞERİNİN NASIL YAPILDIĞINI GÖSTERMEK İSTİYORUZ”

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Bahri Dinar’ın yetiştirdiği ciğer ustası Uğurcan İmrak, “Cumhurbaşkanlığının himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinesinde, Edirne Valiliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün şu anda yapmış olduğu 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda 81 ilde olduğu gibi biz de Edirne'de tabii ki de bir ciğerci olarak Edirne ciğerini tanıtıyoruz. Burada Arda Meslek Yüksekokulu'ndan gelen öğrencilerimize Edirne ciğerinin doğranışından, pişirilişine kadar olan tüm aşamayı tek tek gösterip, tek tek anlatacağız. Belki içlerinden bu vesileyle bir usta çıkar. Tabii ki de esnaf olarak sonuçta bunları da düşünmemiz gerekiyor. Tüm dünyaya Edirne ciğeri nasıl yapıldığını göstermek istiyoruz.  Çok güzel ve kapsamlı bir proje. Edirne'nin bilinmeyen birçok gastronomi alanında mutfağının ne kadar olduğunu biz bu programla çok daha iyi öğrendik. Eminim ki diğer şehirlerimizde de 81 ilde de aynı şekilde bilinmeyen birçok gastronomi alanında bir değerimiz olduğunu sizlerin vesilesiyle görüyoruz. O yüzden burada Arda Meslek Yüksekokulu'ndan katılan kıymetli müdürleri, öğretmenleri ve öğrencileri başta olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“BİZİM GİBİ USTALAR 7-8 YILDA YETİŞİYOR”

Ciğer ustalarının uzun bir sürede yetiştiğine değinen İmrak, “Bizim gibi ustalar 7-8 yılda yetişiyor. Özellikle bıçak ustaları bıçak tutan ustalar ciğeri doğrayan yani mutfaktaki usta en az 7-8 yılda yetişiyor. Kolay değil ama buraya gelen aşçılık okuyan öğrencilerimiz. Tabii bu işin mutfağından yetiştiği onların bıçak tutma deneyimleri çoktan farklı oluyor. Çok daha çeşitli işler yaptıkları için. Çok zor öğreneceklerini zannetmiyorum ki şu anda gayet iyi doğruyorlar. Bizler başında olmadan kendileri doğramaya devam ediyorlar. Oldukça güzel geçiyor” sözlerine yer verdi.

“BURADAKİ USTALARIMIZA İŞ TEKLİFİNDE BULUNDUK”

Öğrencilerin yetenekli olduğuna ve bazı öğrencilere iş teklifinde bulunduklarına değinen İmrak, “Biz birkaç usta arkadaşımıza burada teklifte bulunduk. Bize gelerek çalışabilirsiniz. Arkadaşlarımız oldukça iyilerdi. Yani bizim mesleki olarak Edirne ciğeri dünyaya tanıtılmış bir gastronomi anlamında önemli bir değer, Edirne için önemli bir değer. Bu kadar önemli olmasına rağmen maalesef bıçakçı ve tavacı ustalarımız yetişmiyor. Bu konuyla alakalı Edirne'de sıkıntımız var. Buradan yetişen arkadaşlar umudumuz o ki inşallah bize de buradan bir pay düşer, ciğercilere de bir pay düşer. Aslında ciğeri öğrenmek çok zor değil. Yani pişirmeyi öğrenmek veya doğramayı öğrenmek çok zor değil. Önemli olan istemek yapmak ve başarmak. İnşallah bu programdan sonra Edirne'de ustaların yetişebileceğini ümit ediyoruz. Bu gastronomi programları inşallah daha ustalık anlamında Edirne ciğeri ve diğer restoranlardaki ustalık anlamında gelişeceğini ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Program tava ciğerinin pişirilmesiyle sona erdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.