Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversite Öğrencilerinden Pankartlı ETUS Eylemi

Trakya Üniversite öğrencileri ve aynı zamanda Trakya Feminist Kollektif üyeleri olan bir grup genç Edirne Belediyesi tarafından ETUS ücretlerine yapılan zammı protesto etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 17:37
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Üniversite Öğrencilerinden Pankartlı ETUS Eylemi

Trakya Üniversitesi öğrencileri ve aynı zamanda Trakya Feminist Kollektif üyeleri olan bir grup genç Edirne Belediyesi önünde Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’ne (ETUS) yapılan yüzde 37’lik zamma tepki gösterdi. Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın’ın seçim döneminde indirim sözünü yerine getirmediğini hatırlatan grup, öğrencilerin zor durumda olduğunu ifade etti.

Edirne Belediyesi önünde toplanan grup ellerinde “ETUS zammı derhal geri çekilsin, geçinemiyoruz. Sırtımızdan inin de otobüse binelim yazılı pankartla eylem yapması dikkat çekti.

“İKİYÜZLÜ BİR BELEDİYEYLE KARŞI KARŞIKARŞIYAYIZ”

Grup adına konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi öğrencisi ve aynı zamanda Trakya Feminist Kollektif üyesi olan Azra Demiraslan, “Biz ikiyüzlü bir belediyeyle karşı karşıyayız. Sizin AK Parti iktidarından farkı farkınız nedir? Yoktur. Çünkü bize daha seçilmeden önce Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencer Akın yüzde 20 indirim yapacağını söyledi. Söyledi mi? Söyledi değil mi? Ama yüzde 20 indirimi bırakın. Şu an bize yüzde 37 zamdan bahsediyor bu belediye ve şu an zam yapıldı arkadaşlar. Bizim cebimizde paramız yok. Halk açlıktan kuruyor. Açlıktan ölüyoruz. Her gün çocuklar çalışıyor. İşçi oluyor. Üniversiteliler okurken çalışmak zorunda bırakılıyor. Bizler bu durumdayken, yurtlarda intihara sürüklenirken çalışmak zorunda bırakılırken, çalıştığımız yerlerde tacize, mobbinge maruz kalırken, işçiler ve emekliler her gün her gün patronlar tarafından sömürülürken bunlar bize yüzde 37 zamdan bahsediyor. Bu yüzde 37 zam böyle kalmayacak. Sürekli artacak. Bize bunu alıştırmaya çalışıyorlar. Ama biz buna alışmayacağız. Biz buna asla alışmayacağız. Çünkü bizim paramız yok. Biz basit bir şeyden bahsetmiyoruz. Biz ölüyoruz. Ölüyoruz ya. Ölüyoruz. Açlıktan ölüyoruz. Parasızlıktan ölüyoruz. Bunların hepsi katliam. İntihar değil, nihayet değil. Bunların hepsi katliam. Bizi katlediyorlar. Bu yetmezmiş gibi. Hayatınız pahasına, yaşamaya çalışmıyormuşuz gibi bir de son kuruşuna kadar paramızı alıyorlar” dedi.

“BU ZAMMI DERHAL GERİ ÇEKECEKLER"

Üniversite öğrencilerinin parasının olmadığını ifade eden Demiraslan, “Bahsetmemiz gereken parasız eğitimken, parasız ulaşımken yüzde 37 zam yaptılar. Bu İki yüzlülüğün ta kendisidir. AK Parti iktidarının sermayeci politikalarına birebir uymaktadır. Hiçbir farkı yoktur ve sırf AK Parti’den daha iyi imajını kabul etmiyoruz. Kötünün iyisi imajını kabul etmiyoruz. Karşı çıkıyoruz bu belediyeye. Bu zammı derhal geri çekecekler. Geri çekmek zorundalar. Bizim paramız yok. Arkadaşlarımızın parası yok. Geçinemiyoruz. Bize iki bin TL KYK bursu veriyorlar. Bu, günde 66TL'ye tekabül ediyor. Bizim paramız yok. 66TL’ye yemek bile yiyemiyoruz. Her yerden zam yapıyorlar. Biliyorsunuz yakın zamanlarda Ata Emre Akman üniversite öğrencisi okurken çalışmak zorunda bırakılırken bıçaklanarak öldürüldü. Bu nedir? Bu cinayet değil. Bu ihmallerin sonucu. Bu ihmal dedikleri ve göstermelik kınadıkları şeyin sonucu. Bunlar katliam. Bunların hepsinin sebebi bu yapılan zamlar. Bize verilen 2 bin TL KYK komik bir fiyat. Bize bu KYK ile fahiş bir fiyat veriyorlar. 16’TL'ye 23 TL'ye bu halkı bu üniversite öğrencilerinin gidip gelmesini söylüyorlar. Komik bu. Komik ama çok da acınası. Çünkü bize bu vaatleri verdiler, zamları geri çekecekleri, bize zam yapmayacakları vaadini verdiler, bu yalancılık değil de nedir?” şeklinde konuştu.

“İNSAN GİBİ BİR YAŞAM İSTİYORUZ”

Öğrencilerin sadece insanca yaşamak istediğini aktaran Demiraslan, “Şunu da söylemek istiyorum. Bizler marjinal birer grup değiliz. Bizler cebinde parası olmayan üniversiteliyiz ve burada tüm Trakya Üniversitesi öğrencilerini İntihara sürüklenen ve katledilen tüm arkadaşlarımızı temsil ediyoruz. Biz Edirne halkıyız. Biz üniversitelileriz. Marjinal değiliz. Sadece paramız yok. Geçinmek istiyoruz. İnsan gibi bir yaşam istiyoruz. Zamları derhal geri çekin” ifadelerine yer verdi.

“TALEP VARSA DEĞERLENDİRMEK ZORUNDALAR”

ETUS zammının geri çekilmesi için bir imza kampanyası yaptıklarını belirten Demiraslan, “Biz imza kampanyası başlattık. İmza topladık ve bu imza az çok fark etmez. Talep varsa bunu değerlendirmek hatta bunu kabul etmek zorundalar. Bunu kabul ettireceğiz. O zamları derhal geri çekilecekler. Çünkü ileride de zam yapacaklar biliyoruz. Susmayacağız. O zaman da bu belediyeye geleceğiz ve taleplerimiz göstereceğiz. Asla vazgeçmeyeceğiz. Bizler şimdi buraya imzalarımızı vermeye giriyoruz. Eğer karşımızda bir yetkili sorumlu görmezsek bu da bu belediyenin ne kadar ikiyüzlü olduğunu bir kez daha bizlere gösterecektir” diye konuştu.

Eylem, grubun Edirne Belediyesi’ne imzaları bırakmasıyla sona erdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.