Edirne’de Trakya Üniversiteler Birliği tarafından Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen “Balkanlar’da Ana Dili Olarak Türkçe Eğitimi: Güncel Durum ve Sorunlar” paneline katılan Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, “Cumhuriyetin 101. Yılında Balkanlar’da Türkçe Öğretimi” konusunda sunum yaptı.
Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde Prof. Dr. Kartallıoğlu, sunumunda Balkanlar’da en fazla Türkçe talebi olan ülkeleri açıkladı.
Balkan ülkeleri arasında en fazla Türkçe talebi olan ve en fazla ilgi gösteren ülkenin Bosna Hersek olduğunu söyleyen Kartalloğlu; “Daha sonra Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Romanya, Karadağ, Sırbistan, Hırvatistan ve Moldova gelir. Bulgaristan ve Yunanistan ile ilgili çok fazla bilgi sahibi olmadığım için onları sona attım. Onlar hakkında konuşmam da bilimsel olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
“ALMANCA’DAN DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR”
Kartallıoğlu, Bosna Hersek’te anadil olarak Türkçe öğretim yapılmasa da 3 bölgede Türkçe öğretim faaliyetlerinin devam ettiğini söyleyerek; “Bosna Hersek’te Türkiye Cumhuriyeti devletinin yürüttüğü en güzel projelerden bir tanesi, ‘Tercihim Türkçe’ projesidir. Özellikle ortaokullarda İngilizceden sonra 2’nci seçmeli yabancı dil olarak Türkçe, Almanca ile yarışmaktadır. Çoğu zaman da Türkçe tercih edilmektedir. YTB ve Yunus Emre Enstitüsü’nün burada ortaklaşa çalışması söz konusudur. ‘Tercihim Türkçe’ projesinden mezun olarak öğrencilere YTB burslarıyla Türkiye’de lisansüstü okuma fırsatı verilmektedir. Bu da ülkemiz için çok güzel bir şeydir” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ