Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Türkçe, Bosna’da En Çok Tercih Edilen 2. Yabancı Dil”

Edirne’de düzenlenen “Balkanlar’da Ana Dili Olarak Türkçe Eğitimi: Güncel Durum ve Sorunlar” panelinde konuşan Prof. Dr. Yavuz Kartalloğlu, Balkan ülkeleri arasında en çok Türkçe talebi olan ülkenin Bosna Hersek olduğunu belirterek; “2’nci seçmeli yabancı dil olarak Türkçe, Almanca ile yarışmaktadır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2024 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2024 17:05
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
“Türkçe, Bosna’da En Çok Tercih Edilen 2. Yabancı Dil”

Edirne’de Trakya Üniversiteler Birliği tarafından Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen “Balkanlar’da Ana Dili Olarak Türkçe Eğitimi: Güncel Durum ve Sorunlar” paneline katılan Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, “Cumhuriyetin 101. Yılında Balkanlar’da Türkçe Öğretimi” konusunda sunum yaptı.

Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde Prof. Dr. Kartallıoğlu, sunumunda Balkanlar’da en fazla Türkçe talebi olan ülkeleri açıkladı.

Balkan ülkeleri arasında en fazla Türkçe talebi olan ve en fazla ilgi gösteren ülkenin Bosna Hersek olduğunu söyleyen Kartalloğlu; “Daha sonra Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Romanya, Karadağ, Sırbistan, Hırvatistan ve Moldova gelir. Bulgaristan ve Yunanistan ile ilgili çok fazla bilgi sahibi olmadığım için onları sona attım. Onlar hakkında konuşmam da bilimsel olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“ALMANCA’DAN DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR”

Kartallıoğlu, Bosna Hersek’te anadil olarak Türkçe öğretim yapılmasa da 3 bölgede Türkçe öğretim faaliyetlerinin devam ettiğini söyleyerek; “Bosna Hersek’te Türkiye Cumhuriyeti devletinin yürüttüğü en güzel projelerden bir tanesi, ‘Tercihim Türkçe’ projesidir. Özellikle ortaokullarda İngilizceden sonra 2’nci seçmeli yabancı dil olarak Türkçe, Almanca ile yarışmaktadır. Çoğu zaman da Türkçe tercih edilmektedir. YTB ve Yunus Emre Enstitüsü’nün burada ortaklaşa çalışması söz konusudur. ‘Tercihim Türkçe’ projesinden mezun olarak öğrencilere YTB burslarıyla Türkiye’de lisansüstü okuma fırsatı verilmektedir. Bu da ülkemiz için çok güzel bir şeydir” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.