Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkan bebek Edirne’de anıldı

Edirne Belediyesi ve Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Türkan Bebek anma töreni gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2023 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2023 15:28
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Türkan bebek Edirne’de anıldı

Edirne Belediyesi ve Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Türkan Bebek Parkı’nda Türkan Bebek Anma töreni gerçekleştirildi.

Törene siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilciler, Bulgaristan’dan gelen milletvekilleri, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Program ilk olarak çelenk sunumu ile başladı. Ardından saygı duruşu, İstiklal Marşı ve konuşmalar ile devam etti.  

Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, “Türkan Bebeği 39 sene önce şehit verdiğimizde biz onu fazlasıyla günümüzde katlanarak ve çoğalarak geldiğini görmekteyiz. Bugün burada bulunan, onun doğduğu topraklardan gelen genç kardeşlerimiz, binlerce ve on binlerce gelmekteler. Ülkemizde de aynı şeyler geçerli. Biz bir tane şehit verdiğimizde onun yerine biz binlerce, milyonlarca gelmekteyiz. Biz bu anma etkinliklerini yaparken bunun göz önünde bulundurulmasını istiyoruz. Balkan coğrafyasında gelişmeler olumlu yönde seyretse de haklar her zaman eksiktir. Biz yine haklarımızı almak için çabalamaya, çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile Türkan Bebeği anma etkinliğinde olmak, bu etkinliği gerçekleştirmek bizim için çok anlamlı” dedi.

“PROF. DR. RECEP MESUT’UN İSMİ BİR SOKAĞA VERİLSİN”

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Mesut’un isminin bir sokağa verilmesi gerektiğini dile getiren Güneş, “Bu sene içerisinde çok önemli kayıplarımız oldu. Bunlardan bir tanesi çok kıymetli bir hocamız olan Prof. Dr. Recep Mesut’u kaybettik. Bizim için çok kıymetli bir camia insanıydı bu vesileyle belediyemiz ve ilgili kurumlardan bir sokağa isminin verilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“ŞEHİTLERİMİZİ ANIYORUZ”

Bir daha böyle bir olayın yaşanmayacağını belirten Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Kırcaali Milletvekili Bayram Bayram, “Tam 39 sene oldu. Hepimiz Türkan Bebeği her sene anıyoruz. Ruhu Şad olsun, mekânı cennet olsun. Totaliter rejime karşı baş kaldıran ve şehit olan tüm şehitlerimizin ruhu şad, mekanları cennet olsun. Her sene bu etkinliği düzenleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkür ediyorum. Dünyanın her noktasında bu anma törenlerinin çok büyük. Hak ve Özgürlükler Hareketi olarak Edirne’den bir şeyler söyleye biliriz. Hak ve özgürlükler olduğu sürece, bir daha Bulgaristan’da böyle bir olayın olmasına izin vermeyeceğiz. Bu hepimizin boynunun borcudur” diye konuştu.

“VARLIĞI İÇİN MÜCADELE ETTİLER”

Mücadele eden herkesi andığını dile getiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Sözlerime başlamadan önce 2 gündür cumhuriyetimizin, ülkemizin, sınırlarının korunması için bölücü terör örgütü ile kahramanca çarpışan ve vatanımızın bölünmez bütünlüğü için gözünü kırpmadan canını feda eden 12 şehidimizi rahmetle anıyorum. Bugün Bulgaristan Cumhuriyeti’nde soydaşlarımızın, kardeşlerimizin ve hemşerilerimizin varlığı için mücadele eden, orada isimlerinin, dinlerinin, kültürlerinin yaşaması için mücadele eden, başta kurucuları Dr. Ahmet Doğan olmak üzere hepsini sevgiliye ve saygı ile selamlıyorum” dedi.

“TÜRKAN BEBEĞİ ANMAK İÇİN BURADAYIZ”

Irak’ta şehit olan askerler ve Türkan Bebek hakkında konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, “Sözlerimin başında başta Türkan bebeğimiz olmak üzere, bu şekilde değişik coğrafyalarda katledilen bütün yavrularımızı rahmetle anıyorum. 2 gündür millet olarak hepimiz büyük bir hüzün içerisindeyiz. Irak’ın Kuzeyi’nde şehitlerimiz var. 12 vatan evladı kahramanca vatanını müdafaa ederken terör örgütü tarafından şehit edildiler. Kat kat öcümüzü geri aldık fakat hepimiz derin bir üzüntü içerisindeyiz. Bizler tedbirlerimizi almasaydık aynı eylem bizim ülkemizin içerisinde gerçekleşecekti ve daha fazla kayıp alacaktık. Sınırlarımızda büyük bir mücadele veriyoruz. Ve bu mücadeleye de devam edeceğiz. Anadolu toprakları, dünyanın en değerli topraklarıdır. Şehitlerin kanıyla sulanmış toprakların her karışına biz bedel ödedik. Bağımsızlığımızı sürdürmenin, bu dünyanın en güzel bayrağını dalgalandırmanın bir bedeli var ve bizler bu bedeli yıllardır ödüyoruz. Bundan sonra da ödemeye devam edeceğiz. Bugün Türkan bebeği anmak için buradayız. Onun bizlere bırakmış olduğu ve unutmamamız gereken değerleri anmak için buradayız. Bu açıdan bu tür anma programları bizler için çok önemli. Asla ve asla bunu unutmayacağız. Bu güzel ve anlamlı programı düzenleyen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Tören, Bulgaristan’dan gelen öğrencilerin günün anısı için hazırladıkları sunum ile sona erdi. Törende ayrıca şehitler için de dua okundu.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.