Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜ Tıp Fakültesi’nin 50’nci Yılı Kutlandı

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 50’nci yıl dönümü nedeniyle program düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2024 00:07
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2024 09:07
Kaynak: MERT ERİŞKİN
TÜ Tıp Fakültesi’nin 50’nci Yılı Kutlandı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi’nin 50’nci yıl dönümü nedeniyle Balkan Kongre Merkezi’nde Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 50. Yıl Kutlaması düzenlendi. Balkan Senfoni Orkestrası eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program 50’nci yıl özel konseri ve üniversite tanıtım filminin gösterimi ile devam etti. Törene Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata ve çok sayıda akademisyen katıldı.

“TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NİN İLK ADIMI TIP FAKÜLTESİDİR”

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kuruluş dönemi hakkında bilgi veren Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, “Trakya'ya Üniversitesi’nin kuruluşuna ilk adım Edirne Tıp Fakültesi'nin açılışıyla atılmıştır. İlk adımı Trakya Üniversitesi'nin Tıp Fakültesidir. Edirne Tıp Fakültesidir. Edirne'de bir tıp fakültesinin kuruluş çalışmaları aslında 1957 yılında başlamış. Edirne'de bir tıp fakültesinin kurulma fikri henüz ortaya atılmadan önce burada Edirne Enstitüsü adı altında bir yüksek öğretim kurumu açılması konusu tartışılmaya açılmıştır. Bu fikir alışverişleri sonunda iş enstitü boyutunu aşıyor, üniversite çapına ulaşıyor. Doğal olarak tıp fakültesinin yanında diğer bazı yüksek öğretim kurumlarının da adları söylenmeye başlıyor. Böylece tıp fakültesinin kuruluş tarihi ile Trakya Üniversitesi'nin kuruluş tarihi de bir birliktelik göstererek gelişmiştir. Edirne'de bir yandan tıp fakültesinin bir yandan da üniversite açılması isteği resmi ve özel kurumları harekete geçirip Edirne'de üniversite kurma, koruma ve yaşatma dernekleri kurulurken Edirneli aydınlar da İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nü adeta telgraf bombardımanında tutmuşlar” dedi.

EDİRNELİLER DESTEK VERDİ”

Tıp fakültesinin açılmasına Edirnelilerin destek verdiğine değinen Akata, “Özel çalışmalara Edirne eşrafı katkıda bulunmuş. Nihayet İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa dekanlığı 11 Nisan 1969 yılında almış olduğu 69 sayılı kararla Edirne'de kurulması ön görülen tıp fakültesinin kuruluşuna talip olduklarını İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne bildiriyorlar. Bu karar İstanbul Üniversitesi Senatosunca kabul ediliyor ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından da onaylanıp devlet planlama teşkilatına gönderiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde gerekli çalışmalar başlıyor ve anketler yapılıyor. Bölümlere yazılar gönderiliyor. Hep o resmi yazılar da belgeler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapılan anket sonuçlanmış ve üç profesör ile dört doçent iki yıl için Edirne Tıp Fakültesi'nde görev almayı kabul etmişlerdir. Böylece Millî Eğitim Bakanlığı 29 Mayıs 1974 yılında İstanbul Üniversitesi'ne bağlı Edirne Tıp Fakültesi’nin kuruluşunu onaylamıştır. Edirne Tıp Fakültesi’nin o tarihlerde Edirne’de tıp eğitimi verebilecek bir alt yapısı yoktu. Bu nedenle eğitime Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başlandı. Ta ki 1982 yılında fakülte Edirne’ye taşınıp Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi adını alana kadar da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin tüm eğitim ve öğretim imkanlarından yararlanılmıştır” ifadelerine yer verdi.

“ULUSLARARASI HİZMET VEREN FAKÜLTE HALİNE GELDİ”

Akata, “Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Trakya Bölgesi ve çoğunluğu Balkan ülkelerinden gelen uluslararası hastalara sağlık hizmeti veren bir tıp fakültesi haline gelmiştir. Ben bu büyük eserde emeği geçen ve bu günlere gelmemizi sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

“İLK ÖNCE BURANIN ACİLİNE YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Programda konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “873 doktorumuz var. 2 bin 71 çalışanımız var.  Üniversitenin tamamında 5 bin kişi çalışıyor. Ama tıp fakültesi üç bin kişi. Yani ne kadar büyük bir özgür ağırlığı olduğunu buradan anlayabiliriz. Şu anda 117 yoğun bakımla hizmet veriyoruz. 137 ayaktan hastamız mevcut. Acilden hocalarımız da burada gerçekten bir gurur tablosu. Herkes ilk önce buranın aciline yetiştirmeye uğraşıyorlar” dedi.

“ULUSLARARASI HASTA SAYIMIZ ARTIYOR”

Uluslararası hasta sayısında artış olduğuna değinen Tabakoğlu, “Her geçen gün uluslararası hasta sayımız artıyor. Kosova'dan, Bulgaristan'dan, Yunanistan'dan 10 bine yakın her yıl uluslararası hasta kabul ediyoruz. Trakya Üniversitesi’nin marka olduğu şeylerden birisi de Balkanlar. Balkanlar'da bir üniversite Türkiye’de bir üniversite dediğinizde ilk önce Trakya Üniversitesi’dir Türkiye’de de Balkanlar ve hangi üniversiteler denildiğinde ilk akla gelen Trakya Üniversitesidir “sözlerine yer verdi.

Program 2023-2024 eğitim öğretim yılı tıp fakültesi akademik yükseltme tebrik töreni ile sona erdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.