Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği ve Müzik Öğretmenliği programları ve Trakya Üniversitesi Türkçe Topluluğu, Balkan Gençlik Korosu Topluluğu tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulünün 103’üncü yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.
Programa, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden, birçok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Program Müzik Öğretmenliği Programı korosu eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Ardından Müzik Öğretmenliği Programı lisans öğrencilerinin mini konseri ile süren program, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden ve Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu’nun günün anlam ve önemini arz eden açılış konuşmaları ile devam etti.
“AZİZ TÜRK MİLLETİ BÜYÜK MEDENİYETLER OLUŞTURMUŞ VE OLUŞTURACAKTIR”
Türk milletinin tarih yaza yaza her seferinde küllerinden yeniden doğduğunu hatırlatan Tabakoğlu; “Büyük ve aziz Türk Milleti Orta Asya’dan çıkan yolculuğuna tarih yaza yaza devam etmiş. İmparatorluklar doğarlar, büyürler, ölürler ama aziz Türk Milleti her zaman öldü, yok oldu denilen yerde küllerinden tekrar doğup, bir Anka kuşu gibi tekrar kanatlanmış ve büyük medeniyetler oluşturmuştur ve oluşturacaktır. ‘Biz kimiz?’ diye sorduğumuzda göstereceğimiz bir İstiklal Marşı’mız var. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” dedi.
“İSTİKLAL MARŞI DEĞİŞTİRİLMEYE ASLA CESARET EDİLMEDİ, EDİLEMEZ DE”
“Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” konulu söyleşide konuşan Trakya Üniversitesi Dr. Öğretim üyesi Tuncay Öztürk; “Akif’in kaba çizgileriyle hayatını biliyoruz. Asıl çizgi içte, ruh dünyasında neler olmuş neler bitmiş. Çanakkale’de doğdu, biz Fatih’te doğdu diye biliriz ama Çanakkale çocuğudur ve Çanakkale hakkında Türkiye’de en iyi şiiri o yazmıştır. Bunu düşünecek olursanız İstiklal Marşı’nın niçin Akif’in yazdığını anlarsınız. İstiklal Marşı’nı bizim elimizden alırsanız, işiniz zor. Vatanımızı elimizden alsalar bile, o marş bize kim olduğumuzu hatırlatır, derhal yardımımıza koşar. Öyle bir insandan bahsediyoruz ki duası kabul olmuş, Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın duası kabul olmuş bir marştır. İstiklal Marşı metni o kadar sağlam bir metin ki, o kadar kimliğimize, aidiyetimize dönük bir metin ki değiştirilmeye asla cesaret edilmedi, edilemez de. Bizde vatan, bayrak ve marş değişmez” dedi.
Program söyleşi sonrası soru-cevap kısmından sonra sona erdi.
HİLAL PEKER
Kaynak: HİLAL PEKER