Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı İstiklal, Gölcük, İğdebağları, Çengeli, Uluman, Bulgur, Yörgüç, Yaylaköy, Mursallı, Güzelköy, Hoşköy, Kirazlı, Çınarlı ve Tepeköy mahalleleri mevkiinde planlanan Çınarlı Depolamalı Rüzgâr Enerji Santrali projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda; Yıldızlar Grup Elektrik Üretim Enerji A.Ş. tarafından başvurulan projede 180 MWm/Mwe gücünde 63 adet türbin ve 180 MWe/MWh gücünde Elektrik Depolama Tesisi kurulması planlanıyor. Duyuruda, projenin başvuru dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı belirtilirken; proje ile ilgili görüş, soru ve önerilerin Tekirdağ Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Bakanlığına gönderilebileceği ifade edildi. Duyuruda ayrıca projenin ÇED başvuru dosyasına da yer verildi.
8 BİN 309 HEKTARLIK ALAN
Trakya bölgesindeki 3 şehir olan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da son bir yılda açıklanan en büyük projenin ÇED başvuru dosyasına göre; 8 bin 309 hektarlık alan içerisinde planlanan projede, 54 adedi 3 MWm/MWe, 9 adedi ise 2 MWm/Mwe kurulu güce sahip rüzgâr türbinleri bulunacak. Proje kapsamında toplam 180 Mwm/Mwe kurulu güce rüzgâr enerji santrali ile birlikte 180 Mwe/MWh depolama kapasitesi ve 2,04 hektarlık alana sahip lityum iyon batarya Elektrik Depolama Tesisi kurulması planlanıyor.
TÜRBİNLERİN YERLEŞİM YERLERİNE YAKINLIKLARI
Projede yer alacak türbinlerin yerleşimlere yakınlıkları ise İstiklal mahallesine 265 metre, Gölcük mahallesine 106 metre, İğdebağları mahallesine192 metre, Çengeli mahallesine 67 metre, Yörgüç mahallesine 151 metre, Yaylaköy mahallesine 150 metre, Mursallı mahallesine 70 metre, Güzelköy mahallesine 151 metre, Kirazlı mahallesine 523 metre, Çınarlı mahallesine 344 metre ve Tepeköy mahallesine 618 metre olarak açıklandı.
PROJE ALANINDAKİ ARAZİLER DİKKAT ÇEKTİ
Proje alanı, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda tarım alanı, orman alanı ve Şarköy Göleti kısa ve uzun mesafeli koruma alanı, jeolojik sakıncalı alan olarak ayrılmış sahalar kapsamında yer alıyor. Proje alanı içerisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre mera alanı da bulunuyor.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ