Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“TMO’NUN AÇIKLAMASI ÜRETİCİYE BÜYÜK KATKI SAĞLAMADI”

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, TMO tarafından açıklanan çeltik alım fiyatlarının, piyasada var olan fiyatları teyit ettiğini söyleyerek; “TMO’nun açıklaması üreticiye çok büyük katkı sağlamadı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2023 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2023 15:14
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
“TMO’NUN AÇIKLAMASI ÜRETİCİYE BÜYÜK KATKI SAĞLAMADI”

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan çeltik alım fiyatları ile ilgili açıklama yaptı.

Balcılar, Edirne’nin İpsala bölgesinde çeltik hasadının tamamlandığını belirtirken; TMO’nun 55 randımanlı Baldo grubu çeltikler için ton başına 24 bin TL, 58 randımanlı Cammeo grubu çeltikler için ton başına 23 bin TL ve 60 randımanlı Osmancık grubu çeltikler için ton başına 20 bin TL fiyat açıklamasına dikkat çekti. Balcılar, çeltik alım fiyatlarını Batı Ekspres’e değerlendirdi.

“CAMMEO GRUBU PİYASADA 23-25 TL ARASINDA SATILIYOR”

Bölgede çeltik hasadının tamamlandığını söyleyen Balcılar; “Çeltik tarlalarında çeltik kalmadı. İhtiyacı olan üreticilerimiz sattı, ihtiyacı olmayanlar depolarına koydu. Çeltik hasadı başladığı günden bugüne kadar belirli bir periyot çerçevesinde ilerledi. Bugün en iyi pirinç, baldo dediğimiz pirinçtir ve Edirne baldosu, Gönen baldosu denilen pirinç bugün üretilmiyor. Çok istisnai vardır. Genelde üretilen Cammeo grubu çeltiklerdir. Bunlar da piyasada 23-25 TL arasında alınıp satılan ürünlerdir” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL SEKTÖRE MAL VERMEK DAHA KOLAY”

Balcılar, TMO’nun açıkladığı çeltik fiyatlarının piyasadan farklı olmadığını belirterek; “TMO’nun verdiği fiyatlar da bu çerçevededir. Biz, üreticiler için TMO’ya mal vermektense özel sektöre mal vermek daha kolay. TMO’nun birtakım kriterleri var. Bazen bu kriterler ürünün yapısından kaynaklanan olaylardan dolayı bayağı sertleşiyor ve buradan geçmek zor oluyor. Ama tüccarla anlaşmak bizim için daha kolay. Bu sene piyasada bir para darlığı var. Diğer yıllarda bu alışverişler peşin olabiliyordu. Bu sene kredi maliyetleri yüksek olduğu için tüccar da, TMO’da pek krediye girmek istemiyor ve vadeler uzuyor. Tüccarla anlaştığın ürünün 3’te 1’i peşin, geri kalanı 45 gün sonra anlaşmalı satabiliyorsunuz. Diğer ürünlerde de yaşadığımız gibi devlet kurumlarına da satsanız oradan da parayı almak 40 günü buluyor. Hatta bazı ürünlerde bu durum 50-60 güne kadar çıkabiliyor. Kısacası TMO’nun açıklaması üreticiye çok büyük katkı sağlamadı. Var olan fiyatlar teyit edildi” dedi.

“FİYAT AÇIKLANMASINI PEK İSTEMEDİK”

TMO’nun çeltik fiyatını açıklamasının ardından piyasadaki çeltik fiyatının düşebileceğine de dikkat çeken Balcılar; “Fiyatlar daha aşağıya gelebilir. TMO’nun açıklamasının fiyatları 1 TL civarında aşağıya çekebileceğini düşünüyorum. TMO’nun fiyat açıkladığı gün 24 TL’ye alınıp satılan bir ürün, eğer TMO 23 TL verdiyse sanayici de, ‘Benim fiyatım aynı’ der. Bu şekilde olabilir. TMO yetkilileriyle görüştük ve biz fiyat açıklanmasını pek istemedik. İster Osmancık olsun, ister Baldo olsun geçen yıla göre ürün kısa. Tüm ürünlerde bu yıl 150 kilogram aşağıdayız” sözlerine yer verdi.

“KÜRESEL ISINMADAN ETKİLENDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Balcılar, küresel ısınmanın çeltik üretimini etkilediğini belirtirken; “Bu durumun küresel ısınmadan dolayı olduğunu tahmin ediyoruz. Çeltik, su içinde yetişen bir üründür. Bizim üretim yaptığımız yer, Edirne’nin Meriç nehrinin kıyısındadır. Barajlarımız buralardadır. Bu bölge kurak da gitse kış aylarında Bulgaristan’dan doğup Saros Körfezi’nde akan Meriç nehrinden suyun bol olduğu zamanlarda 8 milyar metreküp su akıp gidiyor. Biz, o dönemlerde bu barajları dolduruyoruz. O yüzden bizim bölgemiz fazla etkilenmiyor” dedi.

“900 BİN DÖNÜME DÜŞTÜ”

Türkiye’deki çeltik üretiminin de düştüğünü söyleyen Balcılar; “Türkiye genelini düşünürseniz diğer yıllara göre ekilişte düşüş oldu. Geçen yıl 1 milyon 50 bin dekar ekiliş vardı, bu sene 900 bin dönümlere düştü. Hem ekiliş, hem ürün azaldı. Hal böyle olunca mal kısa ve kısa olunca da mal değerli olur. Bu fiyatlar Cuma günü açıklandı ve hafta içi netleşir. Ama hasat bitti. Bundan sonra üründe çok aşağı iniş de, yukarı çıkış da olmaz. Fiyatlarda da Ocak sonuna kadar ciddi bir hareket olmaz ve böyle devam eder” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.