Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tıp Fakültesi Birincisinden Sağlıkta Şiddet Vurgusu

TÜ mezuniyet töreninde, fakülte birincisi Aslı Deniz, mezuniyet konuşmasında sağlıkta şiddete dikkat çekti. Deniz, "Gecesiyle gündüzüyle çalışan emektar sağlık çalışanlarına verilen değerin azalması, şiddetin gün geçtikçe artması ve hala caydırıcı cezaların verilmemesi, geleceğe yönelik endişelerimizi arttırsa da tüm hayal ve hedeflerimizle burada olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 19:26
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 19:26
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Tıp Fakültesi Birincisinden Sağlıkta Şiddet Vurgusu

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi’nin mezuniyet töreni Ayşe Kadın Futbol Sahası'nda gerçekleştirildi. Törene; Edirne İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Celal Karlıkaya, TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, akademisyenler, veliler ve öğrenciler katıldı. Tıp Fakültesi’nden toplamda 275 öğrenci mezun oldu.

Program, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde mezunların alana yürüyüşü ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra Trakya Üniversitesi tanıtım filmi ve öğrenciler tarafından hazırlanılan slayt izletildi.

“HEKİMLİK DIŞINDA BİRÇOK BİRİMİN GÖREVLERİNİ ÜSTLENDİK”

İntörnlük döneminde hekimlik alanı dışında işler yaptırıldığına değinen fakülte birincisi Aslı Deniz, “Bu mesleğe adım atarken aklımızdaki endişelerden biri de maalesef artarak devam eden sağlıkta şiddettir. Bu durum bize fakültenin ilk günlerinde öğretilen önce zarar verme ilkesinin artık zihinlerimizde önce zarar görme olarak yer edinmesine sebep oldu. Gecesiyle gündüzüyle çalışan emektar sağlık çalışanlarına verilen değerin azalması, şiddetin gün geçtikçe artması ve hala caydırıcı cezaların verilmemesi geleceğe yönelik endişelerimizi arttırsa da tüm hayal ve hedeflerimizle burada olmaya devam edeceğiz. Bu yıl içerisinde hastanemizde de yaşanan şiddet yanlısı olayların son bulmasını, en temel hakkımız olan yaşama hakkının yasalarla güvence altına alınmasını ve mesleğimizi bu endişelerden uzak bir şekilde sürdürebildiğimiz bir ortamın sağlanmasını umutla bekliyor olacağız. İntörnlüğe başlarken, artık hastane ortamında birinci elden deneyim sahibi olacağımıza ve hastaların tanı tedavi sürecine katılacağımıza inanmıştık. Bazı stajlarda bu imkânı bulsak da yaşadıklarımız çoğu zaman bundan uzaktı. İntörnlüğün görev tanımının net olmaması ve buna dayanarak hekimlikle ilişkisiz çeşitli görevlerin verilmesi klinik anlamda yeterli tecrübe edinmemizin önündeki engel oldu. Bizler bu dönemde hekimlik dışında başka birçok birimin de görevlerini üstlendik. Gelecek yıllarda aynı sorunların yaşanmamasını ve bu dönemin daha verimli geçebilmesini temenni ediyoruz” dedi.

“HER HEKİM BİR SANATKARDIR”

Hekimlerin bir sanatkâr olduğuna değinen Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, “Hekimlik, sevgiyle, yürekle ve merhametle yapılan gerçek bir yaşam şeklidir. Aslında gerçek bir sanattır hekimlik. Gençlerimiz sadece hastayı tedavi etmeyecekler. Aynı zamanda hastanın ailesi ve yakınlarıyla da o tedavi olmanın mutluluğunu paylaşacaklar. Bunun motivasyonuyla daha da güzel çalışacaklar. O yüzden hekimliği sadece bir meslek olarak görülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Aslında her hekim bir sanatkardır” şeklinde konuştu.

“TIP FAKÜLTESİ’NİN 50’NCİ YIL MEZUNLARI OLARAK TARİHE ADLARINI YAZDIRDILAR”

Mezun olan öğrencilerin Tıp Fakültesi’nin 50’nci yıl mezunları olduğunun altını çizen Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, “TÜ Tıp Fakültesi 2024 yılı 29 Mayıs’ında 50’nci yılını doldurdu. TÜ’den önce Edirne Tıp Fakültesi olarak kurulan fakültemiz bu yıl 50’nci yılı doldurdu ve 50’nci yıl mezuniyet törenine de 2024 mezunlarımız dahil olarak tarihe adlarını yazdırdılar” ifadelerine yer verdi.

“GÖREVİNİZ KENDİNİZİ VE MESLEĞİNİZİ GELECEĞE TAŞIMAKTIR”

Öğrencilere seslenen TÜ Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, “Göstermiş olduğunuz emeklerinizin sonucunda birer hekim olarak bugün mezun oluyor ve aynı heyecanla hayata adım atıyorsunuz. Bundan sonraki en önemli göreviniz kendinizi ve mesleğinizi en iyi şekilde yücelterek geleceğe taşımaktır” diye konuştu.

“TÜRK HEKİMLERİ KORKMUYOR VE HİÇBİR YERE GİTMİYOR”

Türk hekimlerinin hiçbir şeyden korkmadığını dile getiren Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Celal Karlıkaya, “Mesleğimizde zorluk çok. Zaten onun için korkuyoruz. Hastalık, ölüm, engelleme, sosyal hastalıklar var.  Ama sizin bir meslek odanız var. Başka örgütler ve odalarınız da var. Dayanışmanız var. Muhtaç olduğunuz kudret sizde zaten. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kendini emanet ettiği Türk hekimleri korkmuyor ve hiçbir yere gitmiyor” dedi.

Törende konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere ödül takdimi gerçekleştirildi. Daha sonra sahneye davet edilen akademisyenler, öğrencileri tek tek tebrik ederek mezuniyet belgelerini takdim ettiler. Program, flama devir teslim töreni, hekim andının okunması ve keplerin atılmasıyla sona erdi.

Törende sıcak havadan etkilenen bir vatandaşa sağlık ekipleri tarafından müdahile edildi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.