Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Tek başıma sosyal projeyim”

Edirne’de ikinci el eşya mağazası ile bir ilke imza atan Serap Sevinç, fikrin kendisinden çıktığını ve daha sonra Edirne halkının duyarlılığı sayesinde gelişip büyüdüğünü belirterek “Etrafımdaki kendi eşyalarımla işe girdim. Kendi kendine büyüyüp gelişti” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 17:55
Kaynak: MERT ERİŞKİN
“Tek başıma sosyal projeyim”

Edirne’de yaklaşık 4 yıldır ikinci el eşya mağazası fikrini hayata geçiren ve büyüten mağaza işletmecisi Serap Sevinç, elindeki eşyalarla işe başladığını ve şu an geldiği noktanın gurur verici olduğunu söyledi. İşe başladığında ticari kaygı gütmediğini söyleyen Sevinç, niyetinin kalplere dokunmak ve ihtiyaç sahibi insanlara yeni bir platform oluşturmak olduğunu ifade etti.

Edirne halkının yoğun ilgi gösterdiğini ve satışların çok iyi olduğunu belirten Sevinç, amacının kullanılmayan eşyaların geri dönüşüm ile ihtiyaç sahiplerinin uygun fiyatlarla alabilmesi olduğunu söyledi. Bugüne kadar sayısız ürün alıp- sattığını belirten Sevinç, eşyaları getiren vatandaşlar ile bir fiyat belirleme çalışması sonucu kazancı yarı yarıya bölüştüklerini ifade etti.

“SİZ YOLA ÇIKINCA YOL ÇİÇEKLENİR”

Yaklaşık 4 yıldır hizmet verdiğini ve projenin sayısız insana dokunduğunu belirten Sevinç; “Bu fikir bana aitti. Hayata geçirdim. Sadece ticari kaygıyla bir şeyler yapacak bir insan değilim. Bir şeylere de dokunmaktı niyetim. Böyle bir döngü kurmaya karar verdim. Ben yoktan var ettim aslında işi. Çok zor bir sürece girdiğim dönemde çalışmaya karar verdim. Elimde maddi anlamda az bir bütçe ile işi kurdum. Hani siz yola çıkınca yol çiçeklenir, destekte gelirmiş ya aynen öyle oldu. Etrafımdaki kendi eşyalarımla işe girdim. Sonra da büyütüp geliştim. Girişimci bir kadının başarı öyküsü de diyebiliriz. Kendi kendine büyüyüp gelişti aslında. Edirne halkı da gerçekten ilgi gösterdi. Çok tanıtımımı yaptılar. Herkes birbirine tavsiye edip, ismimi duyurdu. O çok kıymetli zaten demek ki işimi doğru yapıyorum ki tavsiye ediliyorum” dedi.

“700-800’E YAKIN KAYITLI MÜŞTERİM VAR”

Sevinç, ürün getirmek için de almak içinde ilginin çok yüksek olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “Buraya şahıslar ürünlerini getiriyor. Biz bir fiyat çalışması yapıyoruz. Ama buradaki baz en makul, en uygun fiyatlarda çalışmak. Getiren insanlarda bunu o şekilde kabul ediyorlar. Fiyatlandırmayı yapıyoruz. Gönderiyoruz, onay verdiklerinde de barkod sistemi ile kaydediyoruz ve buradan takibini sağlıyoruz. Satıldıkça da yarı yarıya paylaşıyoruz. Sistem bu. Şu an 700-800’e yakın kayıtlı müşterim var bende ürünleri olan. Edirne içi ürün alıyorum sadece.”

“BAĞIŞ SİSTEMİ DE OLUŞTU”

Bağış sistemi ile sokak hayvanlarına mama, kız öğrencilere de burs desteği sağladıklarını belirten Sevinç; “Edirne halkının ilgisi ve duyarlılığı çok yüksek. Ürün getirmek için de çok yüksek, alım için de yüksek. Onu 3 gruba da ayırabiliriz. Hani bu işin biraz daha maddi boyutundan bakan bir grubum var. Öğrenci grubu, biraz daha gelir seviyesi düşük insanlar. Makul fiyatlarla iyi giyinelim diyenler. 2. grup biraz daha çevresel bakıyor bu işe. Hani su israfına hayır diyelim. Biraz daha farklı bakan insanlar. 3. grup ise bizim bağış ayağımızı bilip buna destek için gelenler. Çünkü bazı ürünler para talep edilmeden bırakıldı bana. Dediler ki ‘Biz para istemiyoruz’ Ben de onu kendime geçirmeyi kabul edemedim. Oradan da bağış sistemi oluştu. Sokak hayvanlarına mama alıyoruz. Kız öğrencilere burs desteği sağlıyoruz. Buna destek olmak için de ürün çok gelmeye başladı bize” dedi.

“SADECE GİYİM YOK, MÜŞTERİ PORTFÖYÜMÜZ GENİŞ”

Günde 100’e yakın ürün sattığını ve sadece giyim ürünleri değil kitap, ev - yaşam, gelinlik, sünnet kıyafeti gibi ürünlerinde mağazada mevcut olduğunu belirten Sevinç; “Bugüne kadar binlerce ürün gelmiştir sisteme bir girsek çıkamayız. Bugün gün içinde bile 100 adete yakın ürün satıyorum. Bazen sakin oluyor. Fiyat olarak verebileceğimiz en makul fiyatı veriyoruz. Belli başlı markaların fiks fiyatları oluştu. Örneğin ünlü bir markanın koskoca kabanı gittiğinizde 7 bin liraya alabileceğiniz bir ürün burada 750 lira. Sadece giyim de yok. Bizde abiye, gelinlik, kostüm, sünnet kıyafeti de mevcut. Kiralama da yapıyoruz. Üst katım o şekilde mesela. Kitap var, ev - yaşam var. Öğrenci grubum mesela çok işine yarıyor ev - yaşam kısmı. Ev düzerken gelip tabağını çanağını buradan alabiliyor. Her şey mevcut. El emeği ürünler yapan kadınlara da köşe ayırmaya çalışıyorum. Mum üreten, evinde örgü ören kadınlarımıza da kar amacı gütmeden onlar içinde destek olmaya çalışıyorum” diye konuştu.

“BİZİM HİZMET ETTİĞİMİZ ALANLARDAN BİRİSİ DÖNGÜSEL EKONOMİ”

Sevinç, ikinci el satışın en büyük desteğinin döngüsel ekonomiye olduğuna değinerek şu ifadelere yer verdi: “Bizim hizmet ettiğimiz alanlardan birisi döngüsel ekonomi. Şu an dünya bunun üzerine çalışıyor. Bu fikir üzerinden devam ediyor. Bu nedir? Daha önce satılmış vergisi ödenmiş, satışı yapılmış ve bitmiş artık yok saydığımız ürünün 2. elle tekrar ekonomiye girmesi. Ne oluyor? Tekrar vergi vermiş oluyorum onun satışından, tekrar ekonomiye destek sağlamış oluyorum. Buna da döngüsel ekonomi diyorlar. 2. elin en büyük desteği aslında bunadır.”

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.