Edirne’nin Keşan ilçesinde BOTAŞ’ın FSRU Liman inşaatı kullanacağı taşı temin için açılan ocağa “ÇED gerekli değildir” kararı veren Edirne Valiliğine karşı Edirne İdare Mahkemesi’nde 11 vatandaşın açtığı davada yargı Keşanlı çevrecileri haklı buldu.
Keşan Çevre Gönüllüleri Dayanışması, davanın kazanıldığını bugün yaptığı bir basın açıklamasıyla duyurdu. Basın açıklamasını Keşan Çevre Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Saliha Kafalı yaptı.
Kafalı, taş ocağıyla ilgili süreci şöyle anlattı:
Keşan Kent Konseyi olarak 20 Aralık 2021 tarihinden bu yana BOTAŞ’a karşı, Keşan Yeni Mahalle Belkoop Evlerine 160 metre mesafedeki önceden kapatılan taş ocağından FSRU limanına kaçak olarak taş almasına karşı başlatmış olduğumuz mücadelemizin sonuna geldik. BOTAŞ’a karşı açmış olduğumuz davamız sonuçlandı. İlk mücadelemize, 21 Aralık 2021 tarihinde kaçak taş alımıyla ilgili olarak Keşan Kaymakamlığına dilekçeler vererek suç duyurusu ile başladık. Taş alımını durdurduk. Ama 17 Ocak 2022 tarihinde tekrar aynı yerden taş almaya başladılar. 18 Ocak 2022 tarihinde tekrar Keşan Kaymakamlığına dilekçeler verip suç duyurusunda bulunduk. Ancak çalışmalarını bu kez durduramadık. Kesilen para cezaları da BOTAŞ’ı durdurmaya yetmedi. Bir devlet kuruluşu olan BOTAŞ insan sağlığını, evlere 160 metre mesafeyi, çevreye verdiği zararı hesaba katmadan taş alımına hukuksuz bir şekilde devam etti.
2 Mart 2022 tarihinde Edirne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü kendi web sitesinde proje tanıtım dosyasını yayımlamıştı ve ÇED sürecinin başladığını duyurmuştu. Ancak Edirne Valiliği dosyayı inceleme ve okumamıza bile olanak vermeden 3 Mart 2022 tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararını açıklamıştı. Bu hukuksuzluğa Sevgili Belediye Başkanımız da Valiliğin belediyeden istediği görüş yazısına aynı gün ‘bizce sakıncası yoktur’ diyerek ciddi bir katkı sağlamıştı. Belediye Başkanı bu tavrı ile Keşan kamuoyunu ve Yeni Mahalle halkını yok saymıştı.
Bunun üzerine bizler de 4 Nisan 2022 tarihinde Edirne İdare Mahkemesine Valiliğin ‘ÇED Gerekli değildir’ kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali davasını açtık. Dava açıldıktan sonra bile taş alımı hoyratça devam ettirildi. Bu süre zarfında BOTAŞ Proje tanıtım dosyasındaki hiç bir taahhüdüne uymadı.
Mahkeme konuyu incelemek üzere 7 kişilik bir bilirkişi heyeti atamıştı. Keşif 20 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Bilirkişi heyetinin keşif sonrası düzenledikleri rapor bizim lehimizeydi. Rapor kesinleşince mahkeme duruşmanın 26 Nisan 2023 tarihinde yapılacağını bize avukatımız aracılığı ile duyurdu.
Bizler de tüm davacılarımızla birlikte duruşmaya katılmak için Keşan Belediyesinden araç talebinde bulunduk. Sayın Başkan bize uydurma bahanelerle araç vermedi. Şaşırdık mı, tabii ki Hayır. FSRU’da olduğu gibi bu konuda da halkının yanında durmadı. BOTAŞ’a destek vermeye devam etti. Tüm süreç boyunca bizi haksız çıkarmak için elinden geleni yaptı. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Bizim yanımızda durmadı olsun, yine de sonuç bizim lehimize, haklıdan yana oldu. Adalete güvenimiz tamdı. Bu konuda yanılmadık.
FSRU’da olduğu gibi taş ocakları mücadelesinin her aşamasında Keşan halkı tarafımızca bilgilendirildi. Ancak hepimizi ilgilendiren bu konuya arzuladığımız anlamda geniş katılımlarla sahip çıkıldığını ne yazık ki söyleyemiyoruz. Sayıca az da olsalar bir kısım mahalleli Sayın Helvacıoğlu’nun ‘boşuna uğraşıyorlar’ sözünü dinlediler. Yapamaz, olmaz diyenlere inat, çok yorulduk, çok koşturduk ama başardık. Arzuladığımız geniş katılımlı desteği almış olamasak da bu başarı hepimizin. Biz de bu sonucu tüm Keşan halkına armağan ediyoruz.
Bu süreçte maddi ve manevi olarak yanımızda olan özellikle birçok iş insanımıza ve tüm destekçilerimize, avukatımız Sayın Bülent Kaçar’a, bu başarıda katkılarını yadsıyamayacağımız Sayın basınımıza ve haklıdan yana karar veren Mahkeme heyetine teşekkürü bir borç biliriz.
Hayatta yılgınlığa düşenlerin, teslim olanların değil, mücadele edenlerin kazandığını bir kez daha yaşayarak görmüş oluyoruz.
HÜSEYİN AĞIRSEVEN