Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım ve orman alanındaki projeye ÇED olumlu kararı

Edirne’nin Enez ilçesinde orman alanı ve tarım arazisine planlanan bentonit ocağı kapasite artışı, cevher hazırlama ile kırma-eleme, öğütme tesisi ve ilave paketleme tesisi projesi için ÇED olumlu kararı verildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2023 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2023 17:25
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Tarım ve orman alanındaki projeye ÇED olumlu kararı

Edirne’nin Enez ilçesinde planlanan bentonit ocağı kapasite artışı, cevher hazırlama ile kırma-eleme, öğütme tesisi ve ilave paketleme tesisi projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Benez Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından planlanan proje için ÇED olumlu kararı verildiği açıklanırken; kararın Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından halka duyurulması gerektiği belirtildi. Duyuruda ayrıca, projenin nihai raporu açıklandı.

ORMAN ALANI VE TARIM ARAZİSİNDE OLUŞUYOR

Projenin nihai raporuna göre; proje alanının da içerisinde bulunduğu ruhsat alanı yaklaşık 1994,36 ha’lık alandan oluşuyor. Projenin ruhsat alanının 42,18 ha’lık bölümü ÇED Alanı 1, 2,70 ha’lık bölümü ise ÇED Alanı 2 olarak değerlendirilirken; Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında, projenin ÇED Alanı 1’in tamamı orman alanı, ÇED Alanı 2’nin çoğunluğu orman alanı olmak üzere bir kısmı da tarım arazisinden oluşuyor. Orman kadastro ve meşçere haritasına göre; ÇED Alanı 1’de 40,60 ha orman alanı ve 1,58 ha tarım alanı ile ÇED Alanı 2’de 0,28 ha orman alanı ve 2,42 ha tarım alanı bulunuyor.

PROJEDE OLUŞTURULACAK ALANLAR

Proje’nin ÇED Alanı 1’de; madenin çıkarılacağı ocak alanı, madenin çıkarılması ve kırma-eleme, öğütme ve paketleme tesisinde işlenmesi sırasında ortaya çıkacak olan pasa malzemenin depolanması amacı ile pasa alanı, alan üzerinde yer yer bulunan bitkisel örtü toprağının depolanması amacı ile bitkisel toprak depolama alanı olacak. ÇED Alanı 2’de ise kırma-eleme,  öğütme ve paketleme tesisi ile idari binanın konumlandırılacağı kırma-eleme, öğütme ve paketleme tesisi alanı, ocak alanından çıkarılan malzemenin kuruması için serileceği kurutma alanı, kırma-eleme, öğütme ve paketleme tesisinde işlenen malzemenin satışa hazır halde depolanacağı stok alanına yer verilecek.

GALA GÖLÜ MİLLİ PARKI’NA KOMŞU OLACAK

Proje alanına en yakın konutların, kuş uçuşu yaklaşık 630 metre güneydoğusunda bulunan Şehitler Köyü konutları olduğunu açıklanan raporda; ÇED Alanı 1’in kuş uçuşu yaklaşık bin 900 metre kuzeydoğusunda Işıklı Köyü konutları bulunduğu belirtildi. Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’nın ÇED Alanı 1’in kuş uçuşu yaklaşık 2 bin 300 metre kuzeybatısında bulunduğuna yer verilen raporda, Çandır Köyü Nitelikli Doğal Koruma Alanı’nın ise ÇED Alanı 1’in kuş uçuşu yaklaşık 330 metre kuzeydoğusunda ve ÇED Alanı 2’nin kuş uçuşu yaklaşık 470 metre kuzeybatısında bulunduğuna dikkat çekildi. Proje alanının yaklaşık 3 bin 300 metre kuzeybatısında Gala Gölü Milli Parkı yer alıyor. ÇED Alanının kuş uçuşu yaklaşık 2 bin 300 metre kuzeybatısında ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ ve yaklaşık 330 metre kuzeydoğusunda ‘Çandır Köyü Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ bulunuyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.