Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TARİHİ KÖPRÜ ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILACAK

Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Pektaş, ilçedeki derenin ıslahının ardından kurulacak yeni köprü ile tarihi Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü’nün araç trafiğine kapatılacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2023 11:33
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
TARİHİ KÖPRÜ ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILACAK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MME) Edirne Şubesi, Edirne’de düzenlenecek Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu öncesi etkinliklerine devam ediyor.

Kırklareli merkez ile Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinin ardından Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu’na Doğru etkinliklerinin üçüncüsü Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde gerçekleştirildi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Mehmet Ruhan Timur ve yönetim kurulu üyeleri, Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Pektaş, makina mühendisleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“KIRKLARELİ VE KAPAKLI’DA PANELLER DÜZENLEDİK”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Şube Başkanı Timur yaptı. Timur, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu düzenlemeye karar verdiklerini belirterek; “Bugün de sempozyumun Lüleburgaz ayağını gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar Kırklareli ve Kapaklı panellerini düzenledik. Amacımız, sanayinin çarpık sanayileşmesini, tarımsal alanların tahribini, çarpık kentleşmeyi, nüfus artışı ve göçü ile çevrenin kirletilmesini konu edinmekti. Yapmak istediğimiz şey, memleketimiz için ne yapabileceğimizi görmekti” ifadelerini kullandı.

“SON 30 YILDIR ÇEVRE SORUNLARIYLA BAŞA ÇIKMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Timur’un konuşmasının ardından panelde bir konuşma da Belediye Başkan Yardımcısı Pektaş yaptı. Pektaş, Lüleburgaz’ın, Trakya bölgesinin coğrafi merkezinde yer alması ve Avrupa’ya yakınlığından kaynaklanan lojistik avantajı nedeniyle sanayi ve ticaretin çekim noktalarından biri olduğunu belirterek; “Fakat artık sanayileşme ve kontrolsüz atık politikaları sebebiyle özellikle son 30 yıldır giderek artan çevre sorunlarıyla da başa çıkmaya çalışan bir kent durumundadır” dedi.

“5 YILDA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALANI 4 KAT ARTIRDIK”

Pektaş, Lüleburgaz Belediyesi’nin çevreci, sürdürülebilir ve doğa dostu projeleri hayata geçirmek için çalışmaya devam ettiğini söyleyerek; “Lüleburgaz olarak yatay yönde genişleyen ve bisiklet dostu sürdürülebilir ulaşım yöntemleri konusunda yatırımlar yapan bir kent olmaya çalışıyoruz. Özellikle son 5 yıl içerisinde kentimizde kişi başına düşen yeşil alan miktarında 4 katına varan bir artış sağlayarak ve toplam uzunluğu yaklaşık 11 kilometreyi bulan bisiklet yollarını hayata geçirerek bu konudaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” sözlerine yer verdi.

“DÖNÜŞÜM KART PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

İlçedeki atık sorununa çözüm üretmek amacıyla çevre belediyeler ve STK’lar ile paydaşlık kurduklarını açıklayan Pektaş; “Bu kapsamda kişiye özel olarak tasarlanan dönüşüm kart sayesinde, kent genelinde bulunan akıllı atık tanıma sistemlerimiz ve her hafta mahalle muhtarlıklarına gönderdiğimiz geri dönüşüm aracımız ile vatandaşlarımızdan geri dönüştürdükleri atıkları satın alıyor ve bu işlem sonucunda komşularımızın restoran, market gibi anlaşmalı işletmelerde yüklenen ücretleri kullanabilmelerini sağlıyoruz” dedi.

“İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARINI GERİ DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

Pektaş, 2021 yılında inşaat ve yıkıntı atıkları geri dönüşüm tesisinin hizmete başladığını belirterek; “Bu sayede çeşitli hafriyatları yeniden kullanılabilir hale getirerek, bu malzemeyi yol yapım işlemlerinde zemin dolgu malzemesi olarak kullanıyoruz. Ayrıca 2013 yılında hizmete aldığımız Trakya’nın ilk biyolojik arıtma tesisi olma özelliğini taşıyan Lüleburgaz Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi sayesinde de günde 20 bin ton, yılda ise yaklaşık 7 milyon ton suyu arıtıyor ve tamamen temiz bir şekilde Ergene nehrine deşarj edilmesini sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“LÜLEBURGAZ DERESİNDE ISLAH BAŞLAYACAK”

İlçede yaşanana bazı zorluklar olduğuna da dikkat çeken Pektaş; “Kentimizden geçmekte olan Lüleburgaz deresinin ıslahı problemi vardır. Uzun yıllar verdiğimiz mücadelenin sonucu olarak geçtiğimiz Ağustos ayında DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ile yapılan protokole istinaden nihayet ıslah çalışmasının başlayacağını umut ediyoruz. DSİ tarafından Lüleburgaz bölgesinde yapılacak köprülerin tamamlanmasını takiben tarihi taş köprü araç trafiğine tamamen kapatılacak ve Lüleburgaz deresi çevresi belediyemiz tarafından tamamen düzenlenerek tarihi ve turistik ziyaretlere uygun ve daha yaşanabilir bir alan haline getirilecektir” dedi.

“DAVALARA MÜDAHİL OLDUK”

Pektaş, ilçedeki Pancar Bölge Şefliği arazisinin yaşanan zorlukların diğer bir örneği olduğunu belirterek; “Uzun zamandır kullanılmayan Pancar Bölge Şefliği arazisini belediyemiz, Yaşlı Gündüz Bakımevi ve Kreş projesini hayata geçirmek için ilgili bakanlıklardan talep etmiş, fakat devam eden dava sürecine rağmen Cumhurbaşkanlığı Özelleştirme Daire Başkanlığı söz konusu arazinin satışını gerçekleştirmiştir. Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu ile işbirliği içerisinde yaptığımız itirazlar, bilirkişi raporları ve danıştay savcısının lehimize belirttiği görüş olmasına rağmen yapılan işlem hakkında da yürütmeyi durdurma talebimiz reddedilmiştir. Gelinen son aşamada davada karar beklemekteyiz. Son olarak Lüleburgaz Belediyesi olarak müdahil olma talebimizin de kabul edildiği asfalt plent tesisi konusunda da maalesef benzer bir durum söz konusudur. Turgutbey köyü yolu üzerinde eski pancar kantarı alanının tarımsal amaçlar dışında kullanılmaması ve burada bir çevre felaketine yol açan asfalt plenti kurulması konusunda yine sivil toplum kuruluşlarımızla hareket etmiş bulunuyoruz. Lüleburgaz Belediyesi, Lüleburgaz halkının sağlığını ve kamu güvenliğini sağlamak yetki ve sorumluluğu bilinciyle hareket ederek Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) tarafından açılan davada müdahale etmiş ve müdahil olmuştur” sözlerine yer verdi.

İLK OTURUM BAŞLADI

Pektaş’ın konuşmasının ardından panelde ilk oturum başladı. İlk oturumda MMO Edirne Şubesi’nden makina mühendisi Dinçer Mete, “Yakın geçmişi sempozyumlar ve planlar üzerinden anımsamak ve sempozyum neden şimdi?”, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Boyraz Erdem, “Lüleburgaz ve çevresinde tarımsal alanların tahribi”, TEMA Vakfı eski İlçe Temsilcisi Hakan Dedeoğlu, “Ergene’nin can damarı Lüleburgaz deresi”, Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek, “Su kaltesinde gösterge türler: Lüleburgaz deresi örneği” konularında sunum gerçekleştirdiler.

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ İLE SONA ERDİ

Panelin ikinci oturumunda ise İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğan Kantarcı’nın “İklim değişikliği sürecinde Lüleburgaz ve çevresinde hava kirliliği kaynakları” bildirisi, Kantarcı’nın panele katılamaması nedeniyle Kenan Gören tarafından sunuldu. Gören, panelde ayrıca “Lüleburgaz ve çevresinde çevre sorunları” konulu sunum yaptı. Panel, Selami Tezcan’ın “Eskitaşlı sırtı nasıl bal ormanı yapıldı?” konulu sunumu ve soru cevap bölümü ile sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.