Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Süloğlu İl Genel Meclisi Üyesi Remzi Subaş, İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Temmuz ayı 3’üncü toplantısında gündem dışı söz alarak Edirne’de tarımsal üretimin artırılması için yapılması gerekenleri sıraladı.
Subaş, Edirne genelinde yapılan tarım üretimine dikkat çekerek, son yıllarda gençlerin köylerden kentlere göç ettiğini belirtti. Tarımsal üretimin artırılması için yapılması gerekenleri tek tek açıklayan Subaş, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine de üreticilere destek için projeler hayata geçirmesi çağrısı yaptı.
“TARIMLA UĞRAŞAN NÜFUSUN ORTALAMA YAŞI YÜKSELİYOR”
Edirne’de buğday, ayçiçeği, mısır ve çeltik gibi ürünlerin dünya verim ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyen Subaş; “İlimiz ekonomisi tarım üzerinde şekillenmiştir. Ancak son yıllarda gençler, kırsal bölgelerin ekonomik ve sosyal yaşam eksikleri nedeniyle şehirde yaşamayı tercih ederken; kırsalda kalan ve yoğun olarak tarımla uğraşan nüfusun ortalama yaşı yükseliyor. Tam bu noktada üretimi arttırmak için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin bölgelerine uygun geliştirdikleri projelerin hayata geçirilmesi önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
AKARDERE’DEKİ PROJEYİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Subaş, birim alanda elde edilen ekonomik getirinin arttırılması için tarla ürünlerinin yanında sebzeciliğin ve meyveciliğin teşvik edilmesi gerektiğini belirterek; “Bunun için üreticilerimize ücretsiz şekilde fide ve fidan temin edilerek üretim teşviğinin önü açılmalıdır. Süloğlu ilçesi özelinde Akardere köyünde oluşturulan bin 300 dekarlık ceviz bahçesi önemli bir örnek olup, ceviz konusunda bölgemizde pazar oluşturmaya başlamıştır. Benzer şekilde köy tüzel kişiliklerine ait arazilerin ağaçlandırılarak üretime kazandırılması, bölgemiz açısından önemlidir” dedi.
“SULAMA TESİSLERİNİN İNŞA EDİLMESİ ÖNEMLİ”
Sulama tesislerinin de bir an önce inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Subaş; “Artan gıda ihtiyacının karşılanması, tarım ürünlerinin dengeli ve sürekli üretilebilmesi için ekonomik olarak sulanabilir alanların su ihtiyacını karşılayacak sulama tesislerinin bir an önce inşa edilmesi önemlidir. Bir o kadar önemli olan ise tarımda su verimliliğinin arttırılması, bunun için tasarruflu sulama sistemlerinin yaygılaştırılmasıdır. Süloğlu merkezi için daha önce proje maliyetleri çıkarılan kapalı sistem sulama, ilçenin tarımsal geleceği için kilit öneme sahip olup, yaklaşık 45 bin dekar alan sulanabilecektir. Yine Tatarlar köyünde yapılması planlanan suni gölette 2 bin 500 dekar alan suya kavuşacak ve üretim artacaktır. İlçemizin bu köyünde hiçbir sulama sistemi yoktur” sözlerine yer verdi.
“HAYVANCILIĞI BIRAKAN VE BIRAKMAYI DÜŞÜNENLER VAR”
Subaş, tarımsal üretimin diğer ayağı olan hayvancılıkta ise bakıcı sorunundan kaynaklı olarak hayvancılığı bırakan ve bırakmayı düşünen üreticilerin olduğunu belirterek; “Kurt saldırıları sebebiyle dönemsel olarak üreticilerimiz zarar görmektedir. Kurtların barınma alanı olan, aynı zamanda hayvanların yayılmasına engel olarak karaçalılarla mücadele konusunda köylerimiz desteklenmelidir. Hayvanları için besi alanı olan meraların ıslahı konusu ayrıca ele alınmalı ve gübre, bakım ve gerekirse suni alanların oluşturulması, artan maliyetler karşısında üreticiye nefes aldıracaktır. Önceki yıllarda kadın üreticilerimize dağıtılan tavuklarla kadın üreticilerin ev ekonomisine katkıda bulunması sağlanmış olup, benzer projelerle kanatlı hayvan konusunda da desteklemelere devam edilmelidir” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ