Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sonbahar yağışları üreticinin yüzünü güldürdü

Kurak geçen günlerin ardından Kasım ayında yağan yağışlar çiftçinin ürün ekimine olumlu bir zemin hazırladı, üreticinin yüzü güldü.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2023 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2023 09:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Sonbahar yağışları üreticinin yüzünü güldürdü

2023 yılı yaz ve sonbahar ayları ülkemizin birçok yöresinde olduğu gibi Trakya bölgesinde de oldukça kurak geçti. Bu nedenle üreticiler kışlık buğday ekimlerini geçen yıl olduğu gibi bu yılda gecikerek yapmak zorunda kaldılar. Ancak Kasım ayı içerinde yağan yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürdü. Yeterli miktarda yağan yağışlar toprak hazırlığı ve ekimlerin yapılmasına imkan verdi.

Konu ile ilgili olarak www.batiekspres.com haber sitesine konuşan Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan sözlerinde şunlara yer verdi:

“Küresel iklim değişikliği her alanda kendisini iyice hissettirmeye başladı. Artık yağış rejimleri değişti. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Trakya’da da düzensiz yağışlar var. Yıllardır kış aylarında kar yağışı görmüyoruz. Yağmurlar da kısa süreli ve şiddetli olarak düşüyor. Elbette bu durum tarımsal faaliyetleri de etkiliyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sonbahar ayları kurak geçti. Bazı üreticilerimiz buğdaylarını kuru toprağa ekmek zorunda kaldılar. Nihayet Kasım ayı içerinde 3 defa düşen yeterli yağışlarla kışlık ekimler yapılma aşamasına geldi. Üreticilerimiz anızlarını sürerek tohum yatağını hazırladılar ve içinde bulunduğumuz günlerde ekimler büyük oranda tamamlanmış oldu. Erken ekim yapılan tarlalarda buğdaylar yeşermeye başladı. Üreticilerimizin bundan sonraki yıllarda da benzer durumla karşılaşacaklarını göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Artık yağışlar yetersiz ve düzensiz olarak yağacaktır. Bu nedenle ilk fırsatta toprak hazırlıklarının yapılması ve toprakta nemi mümkün olduğu kadar koruyan toprak işleme tekniklerinin kullanılması gerekmektedir. Özellikle yazlık ekimlere sulanan alanlarda suyun çok dikkatli kullanılması gerekmektedir”

ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.