Edirne Selimiye 22 Kooperatif Başkanı Ahmet Sivri, servis şoförlerinin sahipsiz kaldığını, yapılan toplantıların sadece taksiler ve Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) ile yapıldığını belirtti.
Sivri, “Biz Edirne Selimiye 22 Kooperatifi olarak, “S” plaka olarak sahipsiz kaldığımızı düşünüyoruz. Sürekli toplantılar oluyor ama olan toplantılardan bizim haberimiz olmuyor. Toplantılar sadece ETUS ve taksiler ile yapılıyor. Bizler maalesef unutulduk” dedi.
Sivri, “ETUS yılda 2-3 defa zam alıyor ama biz bir yılda bir defa zam alıyoruz. Ve aldığımız zamla sezon sonuna kadar gidiyoruz. Sezon sonu demek bu işle sezonu bitirmek demektir ama biz sezonu bitiremiyoruz. Biz de ETUS’a ne zaman zam gelirse bize de o zaman zam verilsin istiyoruz” diye konuştu.
“ZAMLAR ARKA ARKAYA GELMEYE BAŞLADI”
Artışlara rağmen servis ücretlerinde bir artış olmadığına dikkat çeken Sivri, “Yılbaşı geldiği gibi zamlar arka arkaya gelmeye başladı. Bu durumda yaşamak oldukça güç olmaya başladı. En basit örneği ile Bağ - Kur 4 bin 500 TL’den 7 Bin TL’ye çıktı. Mazot, ÖTV artışıyla birlikte 37 TL’den 40 TL’ye ulaştı. Bu da bizi çok kötü etkiliyor. Normalde mazota gece saatlerinde zam geliyordu ama bu sefer öğlen saatlerinde zamlar ardı ardına gelmeye başladı. Biz de bu artışlara rağmen servis ücretlerine herhangi bir artış yapamıyoruz. Bu zamlar belediye encümeninin kararıyla olduğu için bireysel olarak bir zam yapma ihtimalimiz olmuyor” dedi.
“BAĞ - KUR ÖDEYEMİYORUZ”
Servislerin aylık masrafı hakkında açıklamada bulunan Sivri, “Şu anda bir aracın aylık maliyeti 26-27 bin TL’ye çıktı. Geçtiğimiz yıllarda bu maliyetler 9-10 bin TL arasındaydı ama maalesef şu anda maliyetler çok yüksek seviyede. Bu maliyetlerle para kazanıp, maliyeti çıkarıp bir de Bağ - Kur ödeyeceğiz. Zaten şu anda Bağ - Kur ödeme şansımız kalmadı. Ben yılda 1-2 defa ödüyorum o da açık kalsın diye. Bizim küçük bir zam daha istiyoruz, yoksa yürüyemiyoruz. Böyle giderse bu iş kontak kapatmaya kadar gidecek. Bugün şoför ile çalışan bir arkadaş cebinden ödeme yapıyor. Biz bu camiada unutulduk. Sadece zamları takip ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“ARAÇLARIMIZIN İÇİNİ ISITAMIYORUZ”
Kontak açma maliyetini açıklayan Sivri, “Sabah arabaya bindiğimizde önceden çocuklar üşümesin diye arabamızı ısıtabiliyorduk ama şu anda kontağı çevirmek bile istemiyoruz. Araç koltuğuna oturduğumuz gibi maliyetleri düşünmeye başlıyoruz. Kontak açmanın maliyeti bin 500 TL’yi geçmiş durumda. Biz öğrenci taşıyoruz, eğitim taşıyoruz ama hakkını alamıyoruz. Bize en son verilen zamlarla birlikte en yakın bölge bin 400 TL. Arabanın maaliyeti zaten bin 500 TL. Bunu buradan hesaplamak gerekir. İstediğimiz fiyat yüzde 35 verilen zammın üzerine, yüzde 15-20 arasında bir zam daha yapılsa bizim için yeterli olacaktır” diye konuştu.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN