Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sınav kaygısını yönetebilmenin 6 püf noktası

Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, üniversite ve LGS sınavlarına girecek olan adaylara, sınav kaygısı önlemek için önerilerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2024 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2024 18:00
Kaynak: ERGİN SÖZER
Sınav kaygısını yönetebilmenin 6 püf noktası

Üniversite ve LGS sınavlarında geri sayım başladı. Öğrencilerin hayalini kurdukları üniversite ve lisede okuma hedefiyle yoğun bir maratonu geride bırakmalarına az bir zaman kaldı. Sınava hazırlanan öğrencilerde bu süreçte sınav kaygısı yaşanabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, aşırı kaygıdan kurtulmanın püf noktalarını anlattı.

“Sınavdaki performansınızın hayatınız üzerindeki tek belirleyici olmadığını hatırlayın” diyen Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, üniversite ve LGS sınavlarına girecek olan adaylara hayat kurtaracak önerilerde bulundu.

Sevinç, adaylara şu önerilerde bulundu;

1- Beslenme ve uyku düzenine dikkat edin. Yetersiz uyku ve dengesiz beslenme kaygınızın artmasına katkıda bulunur. Bu sebeple şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durmak ve en az 7 saat uyumaya özen göstermek önemlidir.

2- Gevşeme ve nefes egzersizleri yapın. Bu egzersizler bedensel olarak rahatlamak için oldukça fayda sağlar. Ayrıca yürüyüş yapmak da sakin kalmanızı ve rahatlamanıza katkıda bulunacaktır.

3- Sınava ve kendinize ilişkin olumsuz düşüncelerinizi değiştirin. Sınavın sizin benlik değeriniz ve kişiliğiniz üzerinde belirleyici olmadığını, hayatın sonu anlamına gelmediğini kendinize hatırlatmak ve elinizden geleni yapmaya odaklanmak süreci sizin için kolaylaştıracaktır.

4- Güçlü yönlerinizi fark edin. Geçmişteki başarılarınızın, üstesinden geldiğiniz zorlukların farkına varmaya çalışın. Sınavdaki performansınızın hayatınız üzerindeki tek belirleyici olmadığını hatırlayın.

5- Düzenli olarak ders çalışmak için kendinizi motive edin. Verimli ders çalışma tekniklerini öğrenmek bu süreçte faydalı olacaktır.

6- Hedeflerinizin performansınızla uyumlu ve gerçekçi olup olmadığını sorgulayın. Bunların uyumlu olmaması, aradaki farkın çok açık olması kaygınızı arttıracak ve performansınızı olumsuz değerlendirmenize sebep olacaktır.

ERGİN SÖZER

Kaynak: ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.