Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sezer; “27 konağın restorasyonu bugün başladı”

Edirne Valisi Yunus Sezer, Bugün itibariyle 27 konağın restorasyon çalışmalarının başladığını ve 2024’ün yıl sonuna kadar pek çoğunun biteceğini planladıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2023 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2023 17:35
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Sezer; “27 konağın restorasyonu bugün başladı”

Edirne Valisi Yunus Sezer, İlhan Koman Konağı önünde tarihi konakların restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Sezer, Edirne’de bulunan özel konak sahipleriyle bir araya gelerek yapılacak olan bütün proje çalışmalarını valiliğin üstlendiğini söyledi. Edirne’ye gelen turistlerin konakları tercih ettiğini belirten Sezer, “Edirne’ye gelen turistler genelde tarihi yapıları, konakları tercih ediyorlar. Hem konaklama hem de satış noktaları konusunda buraları değerlendirmek istiyoruz” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÇOĞU BİTMİŞ OLACAK”

Kaleiçi’nin turizm rotası olacağını belirten Edirne Valisi Yunus Sezer, “Bugün İlhan Koman Konağı’nın önündeyiz. Konağımızın restorasyonu ile ilgili süreç devam ediyor. Kısa sürede burası tamamlanacak. Edirne konakları çok sayıda olan bir ilimiz. Ve tarihi yapıları bakımından da dünyada sayılı illerden bir tanesi. Dolayısıyla burada da ihya edilecek, turizme kazandırılacak çok sayıda turistlik yapımız var. Burada bir süreç başlamış durumda ama özellikle bizim Saraçlar Caddesi’nde belediyemizle de protokol yapılmış ve oranın projesi tamamlandı. Kaleiçi ile ilgili de çalışmalar devam ediyor. Bu konakların özel şahıslarda ve kamuda olan konakların ihyası ile ilgili de çalışmalar devam ediyor. Aldığımız kararlar şunlardır; Bugünden itibaren 27 tane konağımızın restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Ve önümüzdeki yılsonu itibariyle de bunların pek çoğunu tamamlamak istiyoruz. Bazılarının proje çalışmaları devam ediyor, bazılarının da projesi bitmiş ve kuruldan onaylanmış durumda. Onlarında yapım işlerine başlayacağız. 27 tane konak şehrimizin farklı noktalarında fakat çoğunluğu Kaleiçi mevkiinde. Dolayısıyla ileride bir nokta olarak turizm rotası olarak Kaleiçi’ni çok iyi bir şekilde yeniden restore etmeyi çok arzuluyoruz. Bunun altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Bitaraftan konak sahipleri ile görüşmeler yapıyoruz. Bir taraftan Çevre Şehircilik Bakanlığı’mızla burada nasıl çalışmalar yapılabilir diye, bunun arayışı içerisindeyiz. Bir taraftan da Kültür Bakanlığı’mızla bu çalışmaları beraber yürütüyoruz. Burada bir karar alınmış durumda. Hem Kaleiçi hem de Saraçlar Caddesi'nin yeniden ihyası noktasında önümüzdeki yıl itibariyle bir çalışmaya inşallah başlayacağız” diye konuştu.

“PROJE ÇALIŞMALARINI VALİLİK YAPACAK”

Konakların proje çalışmalarını valiliğin yapacağını belirten Sezer, “Bu konaklarla ilgili olarak özel konak sahiplerimizle bir araya geldik. Onlara da şunu teklif ettik. Bizim özel konaklarla ilgili olarak yapılacak çalışmalarda, bütün proje çalışmalarının yapım aşamasına kadar valilik olarak üstlenmeyi kendilerine taahhüt ettik. Kendi konaklarıyla ilgili restorasyon çalışması yapacak olan bütün konak sahiplerine biz proje desteği vereceğiz, kuruldan geçireceğiz ve kendilerinin inşaata başlayacak seviye getireceğiz. Kendilerinin biraz da ekonomik destek olunabilir mi, yapım aşamasında teklifleri var. Bununla ilgili olarak kentsel dönüşümle ilgili kanun geçen hafta çıktı. Bu süreci bekliyoruz ama bu konuda da bir maddi destek noktasında da bir çalışma nasıl yapılabilir, onu da şu anda biz kendi içimizde görüşüyoruz. İnşallah o noktada da bir destek noktasında da önümüzdeki yıl itibariyle bir çalışmamız olacak. Tabi bunun sözünü vermiyoruz ama şunun sözünü verdik kendilerine. Bu projelerin tamamını biz yapacağız ve kendilerine teslim edeceğiz. Bütün yapım aşamalarında da destek olacağız” ifadelerine yer verdi.

“EDİRNE’YE GELEN TURİSTLER KONAKLARI TERCİH EDİYOR”

Turizm noktası olarak konaklara ihtiyaç olduğunu belirten Sezer şöyle konuştu: “Bir taraftan kamu eliyle, bir taraftan da özel sektör eliyle bir an önce bu değerlerimizi ortaya çıkartmak ve insanlarımızla turizmle buluşturmayı istiyoruz. Bir taraftan sanat sokağı olsun, bir taraftan yöresel ürünlerin satıldığı butik mağazalar olsun, bir taraftan konaklama merkezlerimiz olsun ki turizm noktasında bizim konaklamaya da ihtiyacımız var. Ve Edirne’ye gelen turistler genelde tarihi yapıları, konakları tercih ediyorlar. Hem konaklama hem de satış noktaları konusunda buraları değerlendirmek istiyoruz. Ve bunun da şu ana kadar altyapı çalışmasını yaptık. Bu üç aylık süreç içerisinde görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Hem bakanlıklarla görüşmelerimizi hem kendilerimizle de görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Bundan sonra da biz artık icraata yönelik adımlar atıyoruz. Bugün bu ilk yıl, bundan sonra da beraber inşallah her başlayanı ziyaret edelim. Öyle bir işini de beraber göreceğiz.”

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.