Melis Hüseyin, öğrencilerde artan sınav kaygısının temel nedenlerinden birinin zamanı doğru kullanamamak olduğunu belirtti. Özellikle “Sınavı zamanında yetiştirebilecek miyim?” endişesinin yaygın olduğunu ifade eden Hüseyin, ders çalışma süresinin plansız geçirilmesinin öğrencilerdeki stres seviyesini daha da artırdığını söyledi.
‘www.batiekspres.com’ haber sitesine konuşan Melis Hüseyin yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:
“LGS maratonunun hızlıca devam ettiği şu günlerde 1. Eğitim Öğretim döneminin sonuna doğru yaklaşırken öğrencilerimizde stres çanlarının çalmaya başladığını, var olan kaygı boyutunun ise arttığını görmekteyiz. Öğrencilerimizde kaygıyı incelerken, sebep olan etkenlerin ilkinin zamanın etkin yönetilememesi olduğunu söylemek mümkün. Sınavı zamanında yetiştirememe kaygısı ve evde ders çalışmaya ayrılan süre noktasında öğrencilerimizin sık sık sorun yaşadıklarını ve ‘’Acaba yetiştirebilecek miyim?’’ telaşı içinde olduklarını görmekteyiz. Zamanın planlı kullanılamaması sonucunda öğrencilerimizde sahip oldukları kaygının zirvelere ulaşabileceğini söyleyebilirim.
Bu noktada şunu belirtmek isterim ki, sınavlarda zamanı etkin kullanmanın ve bu doğrultuda stresi yönetebilmenin ilk yöntemi, ayrılan ders çalışma zamanlarında, çözülen soruların süre takibi kontrolünde uygulanması olacaktır. Bir soru için ayrılan fazla ve gereksiz zaman, o derse ayrılan soru çözümünün yeterli sürede tamamlanmamasına bu ise öğrencilerin diğer çözdükleri branşlarda da panik yaşayarak sınavı da verilen zaman içinde bitirememelerine sebep olacaktır.
Etkin başarı için ders çalışmaya başlarken, öncesinde hazırlanan düzenli ve alanında uzman kişinin onayladığı bir ders çalışma programı ile masaya oturmak, takibinde ise Milli Eğitim Bakanlığının LGS için soru başına ayırdığı zaman kadar süre tutularak soruların çözülmesi öğrencilerimizin başarılarında atılacak doğru bir adım olacaktır.
Bugün ne çalışacağım? sorusu gibi plansız kurulan cümleler, zamanın öğrencilerimize karşı kullanacağı en büyük koz olacaktır.
Plan, program ve süreli çalışma, zamanın kontrolünü sağlayacak böylece öğrencilerimizde var olan stresin katlanarak artmasını engelleyecektir. Sevgili öğrencilerimize ek olarak şunu belirtmek isterim. 1. Eğitim Öğretim dönemi sonunda verilecek ara tatilde, 1. Dönem konularını tamamen bitirmiş olmak, tatili doğru planlandırma ile bitirip yeni eğitim dönemine başlamak kendilerine olan özgüvenlerini mutlaka destekleyecektir.
Sevgili çocuklar, planlayamadığınız dakikaların başarınızın önüne geçerek sizi strese sürüklemesine izin vermeyin. Unutmayalım zamanın farkına varırsak, onunla nasıl başa çıkabileceğimizin etkili yöntemlerini de keşfedebiliriz.”
ERGİN SÖZER
Kaynak: ERGİN SÖZER