Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. İnci’den Kasım Yolageldili önerisi

Trakya Üniversitesi önceki dönem Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, Trakya’nın düşman işgalinden kurtuluşunun en önemli örgütü olan Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurucusu Kasım Yolageldili’nin, Edirne’ye heykeli veya büstünün yapılmasını önerdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2023 12:25
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2023 12:25
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Prof. Dr. İnci’den Kasım Yolageldili önerisi

Trakya Üniversitesi önceki dönem Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurucusu Kasım Yolageldili ile ilgili önemli bir öneride bulundu.

Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yılında Prof. Dr. İnci, Bulgaristan’dan Edirne’nin Havsa ilçesine göç ederek Yolageldi köyünü kuran Yolageldili ailesinin en önemli üyesi olan ve Edirne’de bir dönem belediye başkanlığı görevinde bulunan Kasım Yolageldili’nin adının yaşatılması için açıklama yaptı. İnci, Balkan Savaşları’ndan Kurtuluş Savaşı’na kadar pek çok dönemde orduya önemli hizmetleri bulunan, Cumhuriyetin ilanı ile Edirne’nin belediye başkanı olan Kasım Yolageldili’nin Edirne’de bir heykeli ya da büstünün yapılmasının önemine dikkat çekti.

“TRAKYA’NIN KURTULUŞUNUN ÇİVİSİNİ ÇAKMIŞLAR”

Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin, Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nden 6 ay önce Belediye Başkanı Şevket Dağdeviren, Avukat Şeref Aykut ve Edirne Milletvekili Faik Kaltakkıran ile birlikte Kasım Yolageldili tarafından kurulduğunu belirten İnci; “Kurucusu, bugünkü tanımıyla esnaf dediğimiz bir kişi; Kasım Yolageldili. İstanbul’daki kendi ofisini 4 kişiyle birlikte; 1 milletvekili, 1 avukat ve dönemin Edirne Belediye Başkanından oluşan bir kadroyla Trakya kurtuluşunun adeta çivisini çakmışlardır” ifadelerini kullandı.

“HEYKELİNİ YA DA BÜSTÜNÜ GÖRMEK İSTERİM”

Yolageldili’nin Cumhuriyet döneminin Edirne’deki ilk belediye başkanı olduğunu söyleyen İnci; “Hakkında ne kadar söylense ve kutsansa yeridir ve hakkıdır. Örneğin; Kasım Yolageldili’nin Edirne’de bir heykelini ya da büstünü görmek isterim. Trakya Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kuran, Bulgaristan’a gidip birçok yerde sivil örgütlenme yapıp, Yunan kuvvetlerine ve karakollarına baskın yapan kişi. Bu kişi, Trakya’yı işgal eden Yunan kuvvetlerinin tümeninin Anadolu’ya geçmesini baskınlarla önlüyor. Burayı boşaltamıyorlar. Eğer böyle bir direniş olmasa, bu kuvvetler de Anadolu’da Polatlı’ya kadar giden Yunan kuvvetlerine katılmak üzere çıkacaklardı. Böyle süreçlerden geçerek gelindi” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.