Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Eraslan; “Türkiye varlık mücadelesi vermek durumunda”

Edirne’de Lisansüstü Öğrenci Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Türkiye Cumhuriyeti’nin bulunduğu coğrafyanın, bölgesel ve küresel güçlerin oyun alanı olduğunu belirterek; “Türkiye daimi olarak böyle bir varlık mücadelesini vermek durumunda” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2023 14:34
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 14:38
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Prof. Dr. Eraslan; “Türkiye varlık mücadelesi vermek durumunda”

Trakya Üniversiteler Birliği tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Lisansüstü Öğrenci Kongresi bugün başladı. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde 7-8 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek kongrenin açılış töreni, Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan açılış törenine; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar, Trakya Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aras, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“TOPLAM 139 BİLDİRİ SUNULACAKTIR”

Trakya Üniversitesi ve Trakya Üniversiteler Birliği’nin tanıtım filmlerinin gösterildiği kongrede ayrıca Devlet Konservatuvarı ekibi tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, kongreye bu yıl Trakya Üniversiteler Birliği’ne üye üniversiteler dışında Türkiye’nin farklı şehirlerinden 24 üniversitenin de katıldığını belirterek; “2 gün sürecek kongremizde sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri alanlarında 18’i poster, 121’i sözlü sunum olmak üzere 4 ayrı salonda paralel oturumlarda 139 bildiri sunulacaktır. Ortak yazarlı bildirilerle sayıları 220’yi bulan genç araştırmacı, toplam 31 farklı oturumda kongrede yer alarak, lisansüstü araştırmaları kapsamında gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalarına dayalı bulgularını bizlerle paylaşacaklardır” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Ahmet’in konuşmasının ardından programda Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Prof. Dr. Ünal Çağlar ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aras da konuşma yaparak katılımcıları selamladılar. Açılış konuşmalarının ardından kongrede Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Milli Mücadele’den Cumhuriyet’e Geçişe Bakışlar konulu sunumunu yaptı.

“TÜRK MİLLETİ VARLIK-YOKLUK MÜCADELESİ VERMİŞTİ”

Prof. Dr. Eraslan, Türkiye Cumhuriyeti’nin bulunduğu coğrafyanın, bölgesel ve küresel güçlerin oyun alanı olduğunu belirterek; “100 yıl önce de, bugün de, bundan sonraki yüzyıllar içerisinde de, en azından bölgenin sahip olduğu yer altı kaynakları tükenene kadar büyük güçlerin oyun alanı olmaya devam edecek. Bundan 100 yıl önce Birinci Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan şartlarda, Türk milleti bir varlık-yokluk mücadelesi vermişti. Bugün de en üst seviyede ifade edilen bir gerçek, Türkiye daimi olarak böyle bir varlık mücadelesini vermek durumunda. Bundan kaçmak, bunu yok saymak mümkün değil. Gerek Balkanlar’da, gerek Ortadoğu’da, gerekse Kafkaslar’da zaman zaman bölgesel işbirliklerinin, dostlukların tavan yaptığını görüyorsak da tarihin bize bıraktığı bir miras olarak kiminin evlat acısı, kiminin kuyruk acısı söz konusu olduğundan, problemleri sıfıra indirmek mümkün olmuyor. Ama problemleri minimize etmek ve işbirliğini en üst seviyeye çıkarmak, bizim katkı sunabileceğimiz, akademik anlayış çerçevesinde gelecek nesillere bırakabileceğimiz en önemli ürünümüz olacaktır” dedi.

YARIN SONA ERECEK

Eraslan, sunumunda 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi ile başlayan süreçten Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar yaşanan tarihi olayları anlattı. Eraslan’a sunumunun ardından Rektör Tabakoğlu tarafından plaket ve hediye takdim edildi. Kongre, açılış programının ardından gün boyunca düzenlenecek oturumlarla devam edecek. Kongre, yarın düzenlenecek sunumların ardından sona erecek.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.