Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Plastik Terörü Yürüyüşü İpsala’da sona erdi

USEF tarafından düzenlenen İnsanı Dönüştür Projesi kapsamında Kars’ın Ani Örenyeri’nden başlayan “Plastik Terörü” yürüyüşü Edirne’nin İpsala Sınır Kapısı’nda sona erdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2023 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2023 18:25
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Plastik Terörü Yürüyüşü İpsala’da sona erdi

Uluslararası Su Elçileri Federasyonu (USEF) tarafından İnsanı Dönüştür Projesi kapsamında Kars’ın Ani Örenyeri’nde başlayan Plastik Terörü yürüyüşü, İpsala Sınır Kapısı’nda sona erdi. 93 gün süren yürüyüşte tek kullanımlık atıkların yere atılmasıyla oluşan kirliliğe dikkat çekildi. USEF Başkanı Özgür Aydıncak yürüyüşün sonunda kanserle mücadeleye dikkat çekmek için saçlarını kesti.

“DÜNYADA GERİ DÖNÜŞÜM KAVRAMI YOK”

Dünyada geri dönüşüm kavramının olmadığını belirten Aydıncak, “Biz 93 gün önce plastik terörüyle mücadele için yola çıktık. 1950’li yıllardan bu zamana kadar yaklaşık olarak 8.3 milyar ton plastik üretilmiş ve bu üretilen plastiklerin 2.5 milyar tonu hala hayatımızda sürekli olarak kullandığımız plastikler. Geriye kalan 6 milyar ton da tek kullanımlık dediğimiz şişeler, bıçaklar, naylon poşetlerdir. Bu 6 milyar ton plastik ne yazık ki geri dönüştürülemiyor. Geri dönüştürülemediği için doğada serbest bir şekilde geziyor. Türkiye’nin yüzölçümünün 3 katı büyüklüğünde 3 tane kıta oluşmuş durumda. Amerika’nın Atlas ve Pasifik Okyanusları kıyısında ne yazık ki devasa büyüklüğe ulaşmışlar. Türkiye’de de Karadeniz’de yeni yapılan havaalanının kuzeyinde böyle bir adaya rastlanmaya başlandı. Her yerde olduğu gibi plastikler çöplere atılıyor ama plastikler arıtılamadığı için denize ve derelere karışarak bir araya geliyorlar. Tüm dünyada plastiğin yüzde 97’si toplanamıyor. Toplanan yüzde 3’ün, yüzde 8’i geri dönüştürülüyormuş gibi yapılıyor. Dünyada ne yazık ki bir geri dönüşüm kavramı yok. Dünyanın en büyük yalanı 1970’li yıllarda Amerika’nın bizim hayatımıza soktuğu bir yalan. Biz bu yalanı insanlara anlatıp, evlerinden işyerlerinden sıfır atık çıkarmaları, tek kullanımlık plastiklerden uzak kalmaları yönünde tavsiyelerde bulunuyoruz. Bunu yapmadıkları taktirde olacaklardan bahsediyoruz. Yaptığımız çalışmayı bizler koruyucu hekimlik olarak değerlendiriyoruz. Aslında bütün dünyadaki sağlık bakanlıklarının, sağlık otoritelerinin bu konuda daha duyarlı olup, koruyucu hekimlik tavsiyeleri ile hastaları bilinçlendirmeleri, hayatlarına müdahile etmeleri ve daha sağlıklı insan profilleri ile birlikte yaşamımızı sağlamak bizim amacımız” dedi.

“ARKADAŞIMIZIN AYAĞI KESİLECEKTİ”

Yürüyüşte yaşanan zorluklar hakkında bilgi veren Aydıncak, “93 gün bitti ve İpsala’ya ulaştık. Bazı arkadaşlarımız yolda rahatsızlandı, buna ben de dahilim. Bir arkadaşımızın ayağının kesilme durumu bile oldu ama son anda kurtardılar. Bizler için trafik çok ciddi bir sorundu. Özellikle TIR’lar yarım metre mesafeden çok sert bir şekilde geçiyordu. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na çok teşekkür ediyorum. Her zaman bizlerin yanında oldular, bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmadılar. Hepsine canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“AVRUPA BİRLİĞİ PARLAMENTOSU’NA ÇÖPLERİ DÖKECEĞİZ”

Avrupa Parlamentosu binasının önüne çöp dökeceklerini belirten Aydıncak şöyle konuştu: “Avrupa birliği İkinci bir adım çalışmaya başlıyoruz. İkinci adım kendi içerisinde 2’ye ayrılıyor. Bunlar Kıbrıs ve Azerbaycan operasyonu. Ve 2 Temmuz’da İskenderun’dan başlayacak ve yaklaşık 8 yıl sürecek deniz kıyı plastik temizliğini başlatacağız. Her yıl belirli bir bölgeyi denizden ve kıyıdan temizleyerek ilerleyeceğiz. 1 Eylül 2024 yılından İpsala Sınır Kapısı’ndan Avrupa Birliği Parlamentosu’na bize gönderdikleri çöpleri onlara geri göndereceğiz. Burası onların çöplüğü değil, kendi çöplerine kendileri sahip olsunlar. Onların çöpü yüzünden bizim vatandaşlarımızın hastalanmalarını kabul etmiyorum. Bu yüzden onların çöplerini geri götürmek için 1 Eylül 2024’de harekete geçiyoruz. Avrupa Birliği Parlamentosu’nun önüne çöpleri götürüp çöplerini dökeceğiz. Çöplerine sahip ol Avrupa.”

“HEYKEL YAPMAKTAN VAZGEÇTİK”

Çok fazla plastik atık toplandığını ve bu yüzden heykel yapmaktan vazgeçtiklerini belirten Aydıncak, “Toplamda 245 kamyon plastik atık çıktı. Bizler çöplerle ilerleyemedik. Yarım gün olmadan bir kamyon çöp doldu. Bizler normalde her ilden 15 kamyon çöp çıkar diye tahmin etmiştik ama sadece sağ şeritten 245 kamyon plastik atık çıktı. O yüzden de heykel yapmaktan vazgeçtik” ifadelerine yer verdi.

“HEPİMİZ POTANSİYEL KANSER HASTASIYIZ”

Kanser hastalığına farkındalık oluşturmak için saçlarını kestiğini belirten Aydıncak, “Bugün kanser hastalarına destek olabilmek için saçlarımı kestim. Hepimiz potansiyel kanser hastasıyız. Her an her şey olabilir. Ve bu yüzden bu konuya da farkındalık yaratmak istedik” dedi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.