Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Parlamentoda eşit temsilde Somali bizim önümüzde”

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine dikkat çekerek, dünyada parlamentoda kadın temsilinde Türkiye’nin 186 ülke arasında en alt sıralara gerilediğini söylerken; “Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2023 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 12:42
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
“Parlamentoda eşit temsilde Somali bizim önümüzde”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl ve Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanlığı, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 89’uncu yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

CHP Edirne İl Örgütü toplantı salonunda düzenlenen açıklamaya; CHP İl Başkanı Samet Kahraman, CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Seyhan Güzel, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş ile İl ve Merkez İlçe Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyeleri katıldılar.

“5 ARALIK 1934’TE SEÇME VE SEÇİLME HAKKI KAZANDIK”

İl Kadın Kolları Başkanı Gegeoğlu, açıklamanın CHP örgütleri tarafından 81 ilde eş zamanlı düzenlendiğini belirterek; “Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, 23 Nisan 1920’de TBMM açıldı. O dönemde parlamentoda sadece erkek milletvekilleri vardı. Oysa Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı için verilen milli mücadelede kadınlar ve erkekler yan yana, omuz omuzaydı. Takvimler 5 Aralık 1934’ü gösterdiğinde ise biz kadınlar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle; ‘kadının kurtuluş devrimi’ gerçekleşti. Bugün, bu kurtuluş devriminin 89’uncu yıl dönümü. Kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

“KADIN TEMSİLİNDE EN ALT SIRALARA GERİLEDİK”

Türkiye Cumhuriyeti ile kadınların, birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin gururunu yaşadıklarını söyleyen Gegeoğlu; “Kadınlar, 1935’te gerçekleşen seçimlerde aday oldu ve oy kullandı. Akın akın sandıklara koştu. Büyükşehirlerde kadın ve erkeklerin oy kullanma oranı birbirine çok yakındı. 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. Bir yıl sonraki ara seçimde kadın milletvekili sayısı 18’e çıktı. O dönem, Meclis’teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu ve parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sıraya yerleştik. Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya. Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Haziran 2023 raporuna göre; Türkiye’de kadınların siyasete katılımı OECD ortalamasının da gerisinde kaldı. Raporda, Finlandiya’da kabinede kadın temsil oranı yüzde 64,3 iken Türkiye’de bu oran yüzde 5,9 ‘dur. Yine aynı rapora göre, Bakanlar Kurulu’nda kadın temsili konusunda 42 ülke arasında 38’inci sırada yer alıyoruz. Parlamentoda kadın temsilinde Güney Kore’den sonra, Bakanlar Kurulu’nda ise Çek Cumhuriyeti’nden sonra geliyoruz” dedi.

“CUMHURİYET TARİHİNİN EN CİNSİYETÇİ PARLAMENTOSU OLUŞTU”
Gegeoğlu, kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için kritik eşiğin yüzde 33 olduğuna dikkat çekerek; “Yüzde 33’ün altındaki bir oran, kadınların temsil edilmediği anlamına gelmektedir. 1934 yılından bu yana 24 Genel Seçim gerçekleşti. Toplam 11 bin 985 milletvekili Meclis’te görev yaptı. Bu vekillerin sadece 717’si kadın. 2023 genel seçimlerinde Hüda-Par ve Yeniden Refah Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmesiyle, Cumhuriyet tarihinin en cinsiyetçi parlamentosu oluştu. 600 milletvekilinin sadece 119’u yani yüzde 19.83’ü kadın. 27. Dönem parlamentosunda yüzde 17,1 olan bu oran, 28. Dönemde sadece yüzde 2,73 artabildi. Yine kritik eşik olan yüzde 33’ü bile yakalayamadık. Oysa 2022’de yapılan bir araştırmaya göre, Türk toplumu kadının siyasette daha fazla temsil edilmesini istiyor. Verilere göre, kadınların yüzde 71’i, erkeklerin yüzde 54’ü kadın siyasetçi sayısı artınca, Türkiye’nin gelişeceğini, daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor” sözlerine yer verdi.

“FERMUAR YÖNTEMİ AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ”
Türkiye’de yaklaşan yerel seçimlere dikkat çeken Gegeoğlu; “Önümüzde yerel seçimler var. Ülkemizde 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre bin 389 belediye başkanının sadece 22’si, yani yüzde 2’si kadın. 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’deki 50 bin 217 muhtardan sadece bin 119’u; yani yüzde 2’si kadın. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi. Kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanması eşitlik mücadelesinin önemli parçasıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ana hedefimiz tam eşitliktir. Bu konuda dev bir adım atmış ve kadınların siyasette eşit temsilini sağlayabilmek amacıyla Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuştuk. Listelerin bir kadın bir erkek şeklinde ‘fermuar yöntemi’ ile yapılmasını şart koşmuştuk. Teklifimiz, AKP ve MHP oyları ile reddedilmişti. Bu konudaki kararlılığımız devam ediyor. Şu anda Partimizin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine’nin yarısı kadın, yarısı erkeklerden oluşuyor” dedi.

“KADIN TEMSİLİNİ EN AZ İKİYE KATLAMAYA KARARLIYIZ”

Gegeoğlu, CHP Kadın Kolları’nın son 3 yılda CHP’ye yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdığını açıklarken; “Yüzde 30’un altında olan kadın üye oranımızı yüzde 37’ye çıkardık. Kadınların siyasette daha aktif olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki seçimlerde kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını çok önemsiyoruz. Tüm CHP’li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“YAŞAMHAK PROJEMİZİN DE 3’ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜ”
YAŞAMHAK projesinin de 3’üncü yıl dönümü olduğunu hatırlatan Gegeoğlu; “Bugünü bizler için özel kılan bir başka konu ise; YAŞAMHAK projemizin 3’üncü yıl dönümü olmasıdır. İstanbul Sözleşmesi’nin bir maddesini hayata geçirdiğimiz projemizle, kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele ediyoruz. 444 82 85 numaralı alo şiddet hattımız üzerinden, şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Projemiz kapsamında bugüne kadar onbinlerce kadının hayatına birebir dokunduk, dokunmaya da devam ediyoruz. Ekonomik şiddetten psikolojik şiddete, dijital şiddetten fiziksel şiddete kadar, bütün mağdur kadınları karakollarda, mahkemelerde, hastanelerde, savcılıklarda yalnız bırakmıyoruz. Sivil Toplum Kuruluşları, Barolar ve Meslek Odaları ile imzaladığımız protokoller sayesinde, kadınlara ve çocuklara destek oluyoruz. Acil durumlarda kadınlar, bize mobil uygulamamız üzerinden kolayca erişebiliyor. Biz kadınlar için eşitlik mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünya kurmaya kararlıyız. Laik, demokratik ve özgür yarınlar biz kadınların ellerinde yükselecek” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.