Edirne’de Şehit Nefize Çetin Özsoy Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Bilim Şenliği’nde danışman Serkan Çam ve Öğrenci Ömer Altaytaş tarafından tasarlanan Dijital Oyunla Osmanlı ve Edirne Tarihi Keşfi ilgi gördü. Projeyi öğrencilerin tarihi öğrenmesi ve sevdirmek amacıyla yaptığına değinen Altaytaş, “7’nci sınıf öğrencilerine tarihi öğretebilmeyi ve sevdirebilmeyi amaçladım. Bunun için bir oyun tasarladım” dedi.
“TÜRKİYE 3’ÜNCÜSÜ OLDU”
Altaytaş, “7’nci sınıf öğrencisi Ömer Altaytaş, “Bu projede 7’nci sınıf öğrencilerine tarihi öğretebilmeyi ve sevdirebilmeyi amaçladım. Bunun için bir oyun tasarladım. Oyunun adı Tarihimiz Oyunda. Oyun 7’nci sınıf öğrencilerine yönelik. Oyunun en önemli yönü, gerçek Edirne haritasından oluşması ve gerçek pozisyonlarıyla beraber bazı tarihi eserlerin bulunması. Öğrenciler önce bu bilgileri alıyorlar. Daha sonra bu bilgileri kendilerini test etmek için kullanıyorlar. Oyunda puanlama sistemi var. Puanlama sistemiyle de ödül sistemi gibi oluyor. Önce bölgeye gittik ve bölgede birinci olduk. Sunum gayet iyi geçmişti. Daha sonra Türkiye'ye gittik. Türkiye 3’üncüsü oldum” ifadelerine yer verdi.
“KAMERAYLA TABELA TESPİTİ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM”
Yapay zekayla ilgileneceğine değinen Altaytaş, “Ben artık oyun değil de yapay zekâ hakkında proje yapmayı düşünüyorum. İlk projemde de araçlara bir kamera takıp o kamerayla tabela tespit yapmayı düşünüyorum. Ya da eğer o da olmazsa egzersiz tanıma programı yapmayı planlıyorum. Öğrencilere yine eğlenceli bir şekilde kendi günlük egzersizlerini yapmaları ya da eğer omurgalarıyla alakalı sıkıntıları varsa onları düzeltmeleri için bir proje yapmayı düşünüyorum” diye konuştu.
TÜRK MİTOLOJİSİNDEN OYUN TASARLADI
Aynı şenlikte Zeynep Özge Yerlikaya tarafından hazırlanan ve öğretmeni Esra Erarslan’ın Türk mitolojisinden esinlenerek hazırladığı Mit-Türk Budun projesi TÜBİTAK Bölge Finali’ne çıktı. Projesinin gelişiminde önemli bir rol oynadığını belirten Yerlikaya, ileriki zamanlarda da çalışmalarını sürdüreceğini aktardı.
“PROJEM TÜRKLERİN MİTLERİ ANLAMINA GELİYOR”
Projesi hakkında bilgi veren 7’nci sınıf öğrencisi Zeynep Özge Yerlikaya, “Benim projemin adı Mit-Türk Budun. Yani Türk halkının mitleri anlamına geliyor. Bir masa oyunu oluyor ve 4 kişi ile oynanıyor. Başlangıç noktasından başlanıyor. Finalde de oyunu bitirebilmemiz için 3 mitolojik karakter almamız gerekiyor. Her karakterin değeri 10 puan. O yüzden puan kartları çok önemli. Onun dışında güç kartı var. Güç kartı da ilk önce mitolojik karakterlerimizi tanıyoruz. Güçlerini öğreniyoruz. Sonrasında da onun verdiği hediyeyi bize oyun içinde kullanıyoruz. Sonrasında hikâye kartı var. Hikâye kartında da giriş kısım verilmiş fakat gelişme ve sonuç verilmemiş. Öğrenci 2 dakikalık sürede tamamlaması gerekiyor. Son olarak koruma kartı var. Koruma kartı da oyundaki olumsuzluklardan koruyor. Bu mitolojik karakterleri biz hani temsili olarak tasarladık. Kendimiz 3D yazıcıdan çıkararak boyadık. Aynı zamanda TÜBİTAK’tan bölge birinciliği aldım. Türkiye finalinde derece alamadım. Ama Türkiye Finaline çıktım. Aslında biz bunu patentini almak için yapmıştık. Sonrasında TÜBİTAK'a projeyi geliştirince başvurmaya karar verdik. Öyle başlanmıştı. Ben bu kadar ilerleye bileceğimi bilmiyordum. Çok mutlu oldum. Benim gelişmeme de çok katkı oldu. Her yönden etkiledi beni. Beni çok geliştirdiğini düşündüğüm için gelecek senelerde de yapmayı düşünüyorum” sözlerine yer verdi.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN