Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğretmen Eryaşar bir panelle anıldı

Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği ve Edirne Ozan Ağacı Dergisi tarafından Edirne’nin “Eğitim, Kültür ve Sanat Yaşamında Süreyya Eryaşar” konulu panel düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2024 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2024 17:21
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Öğretmen Eryaşar bir panelle anıldı

Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği ve Edirne Ozan Ağacı Dergisi tarafından Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Edirne’nin Eğitim, Kültür ve Sanat Yaşamında Süreyya Eryaşar konulu panel ve Süreyya Eryaşar’ın Yağlı Boya Resim Sergisi düzenlendi.

Panel ilk olarak Pençe-Kilit Harekâtında şehit düşen askerler için saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı. Panele Edirne Kent Kültürünü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Başkanı Ender Bilar, Süreyya Eryaşar’ın oğlu Ercan Eryaşar, Edirneli yazar ve şairler Özlem Ağırgan, Halil Türkan, Necdet Tezcan ve Eryaşar’ın öğrencileri katıldı. Panelde Süreyya Eryaşar’ın hayatı anlatıldı.

“SÜREYYE ERYAŞAR KENTİMİZDE ÖNEMLİ İZLER BIRAKTI”

Panel hakkında bilgi veren Edirne Kent Kültürünü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Başkanı Ender Bilar, “Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Derneği’nin amacı kentin kültürel değerlerini ve kendin bilincini haklımıza aşılanmasını sağlamak. Bu bağlamda da kentin kültür, sanat değerlerini halkımıza tanıtmak. Bu amaçla da edebiyat söyleşileri ile ilgili Ozan Ağacı Dergisi ile iş birliği yaparak her ay bir etkinlik düzenliyoruz. Bu ay Süreyya Eryaşar’ı anmak istedik. Bu kişiler kentimizin kültür, sanat ve eğitim alanında kentimize önemli izler bırakmıştır. Bu değerleri günümüz gençliğine tanıtmak ve geleceğe taşımak amacıyla bu türde kültürel etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Amacımız kentin kültür damarlarının gelişmesini sağlamak. Bu eğitim ve kültür çalışmalarımızla kent kültürü ve bilincinin oluşmasını sağlamak” dedi.

“SANAT, KÜLTÜR VE ATATÜRK İLKELERİYLE YAŞAM SÜRDÜ”

Babası öğretmen, sanatçı, edebiyatçı Süreyya Eryaşar hakkında bilgi veren Ercan Eryaşar, “Rahmetli babam yıllarca Edirne’nin kültürel hayatında yer etmiştir. Resim, şiir, kitap, edebiyat söyleşileri gibi organizasyonlarında görev almış. Yıllarca Kırkpınar şenliklerinin organizasyonu, anonslarını ve spikerliklerini yapmıştır. Kendisi sürekli kültürün içerisindedir. 1990’lı yıllarda Atatürk’e karşı eylemler başladığı zaman Türkiye’de kurulan Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Trakya’daki şubelerinin başkanlığını yapan birisidir. Hayatta hep sanat, kültür ve Atatürk’ün ilkeleri üzerinde bir yaşam sürdü” diye konuştu.

“DAMLA DERGİSİ’Nİ YENİDEN ÇIKARDILAR”

Babasının dergi çıkardığına değinen Eryaşar, “Babamın eğitimciliği de çok önemliydi. Karaağaç Ortaokulu’nda çok başarılı işler yaptı. Şu anda buraya gelen bu kalabalığın birçoğu babamın öğrencisidir. Kendisi eğitim ve kültür alanında etkin birisiydi. Edirne’de Türkiye’nin önemli şairlerinden Uluğ Turanoğlu 1940’lı yıllarda Damla Dergisi diye bir dergi çıkarmış ve maddi imkansızlıklar nedeniyle yayınını sonlandırmış. Yanlış hatırlamıyorsam 1988 yılında Necdet Tezcan, Uluğ Turanlıoğlu, Halil Türkan ve babamın girişimi ile Damla Dergisi yeniden çıkartıldı. Bu dergi yaklaşık 5-6 yıl yaşayabildi. Bir de babamın yayımlanan kitapları var. Edirne Kütüphaneciler Derneği’nce şiir kitapları basıldı. Aynı zamanda ulusal yayınevlerinde kitapları basıldı” ifadelerine yer verdi.

“FAZLASIYLA DUYGULANDIM”

Programı hakkında düşüncelerini belirten Eryaşar şöyle konuştu: “Özlem Ağırgan, Halil Türkan ve Necdet Tezcan aralarında görüşerek ‘Süreyya Bey’i analım’ diyerek böyle bir organizasyon planlamışlar. Bu organizasyon beni çok fazlasıyla duygulandırdı. Benim bu organizasyona yapabildiğim katkı buraya getirebildiğim tablolar oldu. Burada görülen tabloların 3-5 katı daha tablosu var ama maalesef hepsini getiremedim. Ağırlıklı olarak yağlı boya çalışıyordu. Genellikle de doğa resimleri yapmayı severdi. Kendisi aynı zamanda müzikle uğraşıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam babamın 60’ın üzerinde bestesi var.”

Panel Eryaşar’ın öğrencileri ve Edirneli şair ve yazarların Süreyya Eryaşar ile olan anılarının anlatılmasıyla sona erdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.