Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrencilere bağımlılıkla mücadele eğitimi

Trakya Üniversitesi'nde Yeşilay tarafından “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Bilgilendirme Eğitimi” gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 17:25
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Öğrencilere bağımlılıkla mücadele eğitimi

Trakya Üniversitesi'nde Yeşilay tarafından Türkan Sabancı Kültür Merkezi'nde Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Bilgilendirme Eğitimi gerçekleştirildi. Eğitimde madde bağımlılığı, tütün bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı ve kumar bağımlılığı anlatıldı.

“SOSYAL İÇİCİLİK BAĞIMLILIĞIN FAKTÖRÜDÜR”

Programda konuşan Yeşilay Akran Eğitimcisi Yasemin Abay, “Bağımlılık dediğimiz şey, kişinin bir maddeye, alkole veya davranış üzerinde kontrolu kaybetmesine denir. Kontrolsüz yapılan her şey bağımlılık olma riskini taşır. Ülkemizde yanlış bir yanılgı var. Sosyal içiciliğin bağımlılık olmadığına inanılır. Genellikle birçok kişi kullandığı madde her neyse ben çok sık kıllanmıyorum, arkadaş ortamında kullanıyorum, sadece düğünlerde kullanıyorum gibi bir düşünceye sahip ama bu düşünce maalesef gerçek değil. Sosyal içicilik bağımlılık için çok büyük bir faktördür” dedi.

“BIRAKMAK İSTEDİĞİNİZDE BIRAKAMIYORSUNUZ”

Bağımlılığın başlama sürecini anlatan Abay, “Bağımlılık ilk olarak korku ile merak arasında başlar. İlk başlarda mutluluk duyarsınız fakat daha sonrasında fiziksel değişimler yaşarsınız. Kontrol edemezsiniz. Kullandığınız maddeyi aynı miktarda kullanmanıza rağmen aynı etkiyi size vermez. Bağımlılık bu şekilde oluşuyor. Bırakmak istediğinizde ise bırakamıyor, onun pençesine düşmüş oluyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

“ÖNEMLİ OLAN ‘HAYIR’ DİYEBİLMEK”

Hayır demenin önemini vurgulayan Abay, “2. el ve 3. el sigara kullanımından bahsetmek istiyorum. 2. el sigara dumanı pasif içicilik demek. Peki ya 3. el sigara kullanımı ne demek? O da bulunduğumuz ortamda bulunan koltuğa, perdeye ve kıyafete sinip etki etmesine 3. el sigara kullanımı demek. Yapılan araştırmalarda 2. ve 3. el sigara kullanımının da bizleri etkilediğini söylüyor. Lütfen bulunduğunuz ortamda sigara içilmesine izin vermeyin. Kapalı ortamda ise asla içilmesine müsaade etmeyin. En önemli şey hayır diyebilmek. Özellikle içmeyen arkadaşlara söylüyorum. Sosyal ortamda birisi size teklif ettiğinde ‘hayır’ diyebilin” diye konuştu.

“ERKEKLERDE KUMAR BAĞIMLILIĞI FAZLA”

Kumar bağımlılığına değinen Abay şöyle konuştu: “Yapılan araştırmalarda erkeklerin kumar bağımlılığı riskinin çok fazla taşıdığı belirtiliyor. Sosyo-ekonomik durumu düşük olanlar daha riskli bir grupta. Kumar bağımlığı kişiye, aileye ve sosyal çevresine zarar verir.”

“BİLGİSAYAR EKRANI ONUN HER ŞEYİ”

Teknoloji bağımlılığına değinen Abay, “Teknoloji hayatımızda var ama üretimde kullanmamız gerekiyor. Bağımlı olan kişi uyku uyumayıp bilgisayar oyununa yöneliyor. O bilgisayar ekranı onun her şeyi. Kişisel ihtiyaçlarına bile bu bağımlılık türünde ara veriyor” dedi.

Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.