Trakya Üniversitesi (TÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Eğitim Fakültesi Engelsiz Üniversite Birimi tarafından 10-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Dünya Engelliler Haftası nedeniyle TÜ Eğitim Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Binası Konferans Salonu’nda Özel Gereksinimli Çocuk Aileleri ve Uzmanlar Buluşuyor etkinliği düzenlendi. Programa Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Program ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
“BU HAFTAYI ÖNEMSİYORUZ”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Aynur Gıcı Vatansever, “Dünya üzerinde çeşitli nedenlerle özel gereksinimli doğan veya sonradan özel gereksinimli olan bir milyardan fazla kişiyi yakından ilgilendiren bu haftayı önemsiyoruz. Eğitimde sosyal adalet ve eşitlik kavramlarının ön plana çıktığı, kapsayıcı eğitimin ilkelerini önemseyen öğretmenler yetiştirmek için Eğitim Fakültesi olarak öncelikli hedeflerimiz arasındadır” dedi.
“TEMEL GEREKSİNİMLERİN ASGARİ DÜZEYDE KARŞILANMASINA İHTİYAÇLARI VAR”
Trakya Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt, “Özel gereksinimli çocuklar sevgiye, şefkate, temel gereksinimlerin asgari düzeyde karşılanmasına ve eğitilmeye ihtiyaç duymaktadır. Ailelerin özel çocuklar ile bir arada geçirdikleri süreleri verdikleri tepkileri kabul ve uyumları çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.
“EĞİTİM SEMİNERİNE KATILIM ÇOK DÜŞÜKTÜ”
Eğitim seminerlerine katılımın az olduğuna değinen Edirne Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Uzm. Cihan Arslan, “Özel eğitim sınıflarımızın bulunduğu bazı okullarda, normal gereksinimli öğrencilerin ailelerine eğitim semineri verdik. Fakat katılım oranı çok düşüktü. Katılımın düşük olması bizi üzüyor” şeklinde konuştu.
“ÖĞRETMENLER KENDİ BRANŞLAŞTIĞI NOKTADA DERS VERMELİ”
Öğretmenlerin uzmanlaştığı alanda eğitim vermesi gerektiğini söyleyen Özel Yağmur Çocuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Emine Şen Küçükardalı, “Kurumlarımızda öğretmenin her derse girmesi yerine, her öğretmenin kendi branşlaştığı bir noktası var. Otizm başlığı olabilir, disleksi başlığı olabilir. O öğrencinin o uzmanla buluşması gerekiyor” sözlerine ye verdi.
“OĞLUM İÇİN HERŞEYİ YAPMAYA HAZIRIM”
Yaşadığı sıkıntıları anlatan özel gereksinimli çocuğa sahip olan Yasemin Nur Kader Mulalar, “Oğlumu okula kayıt ettirmekte oldukça zorlandım özel gereksinimli olduğunu duyduklarında kontenjan yetersizliği olduğu söylendi. 4 okula gittim ve çoğundan eli boş dönmüştüm. Hastane sürecinde oldukça zorlandım. Fakat karşıma çıkan eğitimciler çok iyi olduğu için her şeyin üstesinden geldim. Bu süreçlerde çocuğum için 2 ev parası harcadım ve onun için her şeyi yapmaya hazırım” dedi.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN