Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muradiye Mevlevihanesi Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Osmanlı döneminde Konya ve İstanbul’dan sonra üçüncü Mevlevihanenin bulunduğu Muradiye Camii’nde Sema Gösterisi sunuldu. Vali Yunus Sezer, kaybolan Mevlevihane’nin yeniden hayata geçirileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 15:43
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Muradiye Mevlevihanesi Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Muradiye Camii’nde Cuma Namazı çıkışında Semazen’ler Sema gösterisi sundular. Edirne Valisi Yunus Sezer’in de katıldığı gösteri ilgiyle izlendi. Osmanlı döneminde Konya ve İstanbul’dan sonra üçüncü Mevlevihane olan Muradiye Camii’ndeki Mevlevihane tekrar gün yüzüne çıkarılacak.

Muradiye Camii’nde bulunan ve günümüzde yıkık olan Mevlevihane’nin yeniden canlandırılacağını belirten Edirne Valisi Yunus Sezer; “Şu anda bulunduğumuz yer Tarihi Muradiye Cami. Burası Osmanlı'nın Edirne'yi fethinden sonra Sultan Murat döneminde yaptırılan bir cami ve o dönemden bu tarafa Mevlevihane olarak hemen arka tarafımızda yaklaşık beş yüz yıllık geçmişi olan bir Edirne'nin Mevlevihane’si var. Konya ve İstanbul’dan sonra üçüncü Mevlevihane olarak geçiyor kayıtlarda. Fakat hem işgaller döneminde, hem daha sonraki dönemlerde bu Mevlevihane yıkılmış durumda. Hem Edirne'ye hem de Rumeli'ye hitap eden buradaki semazenlerin yetiştirilip, Rumeli’ye gitmesini sağlayan önemli bir merkez. Önemli bir gelenek kaybolunmuş durumda. Hemen arka tarafımızda Muradiye Camii'nin arka tarafında bir hazine var. Orada Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 3’üncü kuşaktan tonları yatıyor. Önemli bir gelenek. Bu geleneğimizi Edirne’ye yakışır bir şekilde yeniden harekete geçirmeye çalışıyoruz. Bu manada aşağı tarafta kazı çalışmalarını tamamladık. Şu anda aslına uygun bir şekilde Mevlevihane'yi yeniden inşa etmeye başlayacağız. Projesi çalışmaları devam ediyor. Fakat Osmanlı döneminde de Muradiye Camii'nde sema gösterileri yapılmış. O zamana kadar da Kültür Bakanlığımızın destekleriyle bizim semazenlerimizi yetiştirdik. Halen daha da çocuklarımız, yavrularımız çalışıyorlar. Ve bunlar geleceğin buradaki Semazenleri olacaklar. Balkanlar'da Ramazan boyunca birçok gösteriler düzenlediler. Şimdi de burada Mevlevihane yeniden faaliyete geçirilene kadar burada Cuma günleri gösteriler olacak. Aynı zamanda da Selimiye Camii'nin arkasından başlayıp Yeniçeri Hamamı ve Sarı Cami dahil olmak üzere buraya kadar bir sokak sağlıklaştırması yapılarak, buranın manevi havasını uygun bir şekilde ziyaretçilerimize açmak ve bu noktada çalışmalarımızı yapmak istiyoruz ve çalışmalarımız devam ediyor. Burayı aslına uygun bir şekilde yine semazenlerle, dervişlerle ve gelen ziyaretçilerle, onların seyirci alacağı ziyaretçilerle yeniden buluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.