Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meriç nehrini yapboza dönüştürenlere seslendi: “CEBİMİZDEN ÇIKAN PARAYI BİLMEK İSTİYORUZ”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Meriç nehri ve kıyısında yapılan ve yıkılan duvar inşası ile elektrik üretim tesisi sonucu nehrin yapboza döndüğünü söyleyerek; “Cebimizden çıkan parayı bilmek istiyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2023 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2023 15:18
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
Meriç nehrini yapboza dönüştürenlere seslendi: “CEBİMİZDEN ÇIKAN PARAYI BİLMEK İSTİYORUZ”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Meriç nehri kıyısında Vali Kürşat Kırbıyık döneminde yıktırılan fore kazıklı duvarların yerine yeniden ‘Gabrion’ sistemi ile duvar inşa edilmesine tepki gösterdi.

Eren, Batı Ekspres’e yaptığı açıklamada, Meriç nehrindeki duvar inşası ve enerji üretim tesisi için harcanan maddi kaynaklara dikkat çekti. Meriç nehrinde gerçekleştirilen projelerin Edirne halkına ne kadara mal olduğunu soran Eren, projelerin halka sorulmadan yapıldığını belirtti.

“CEBİMİZDEN NE KADAR PARA ÇIKTIĞINI BİLMEK İSTİYORUZ”

Projelere ödenen ücretlerin kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyleyen Eren; “Meriç kıyıları müteahhitlere kazanç kapısı mı oluyor? Ödenen paraları alt alta yazıp müheahhitlere ne kadar para harcandığını görelim. Bu para madem bizim cebimizden çıkıyor, ne kadar olduğunu bilmek istiyoruz. Çünkü Meriç kıyısı ve üzerinde yapılanlarla ilgili kamuoyu hiç bilgilendirilmedi. Hatta öncesinde ne yapılacağına dair bilgilendirme gerekmiyor mu? Meriç bizim halkımızın nehri değil mi? Birileri böyle istiyor diye böyle bir iş olmaz. Kent içi demokrasi diye bir şey yok mu? Yöneticiler halkı hiç mi hesaba katmazlar?” ifadelerini kullandı.

“3-5 KİŞİNİN DÜŞÜNCESİYLE YAPILAN İŞTE HATA PAYI YÜKSEK”

Eren, Meriç nehrinde yanlış işlerin yapılmaya devam ettiğini belirterek; “3-5 kişinin düşüncesiyle yapılan işlerin her zaman hata payı yüksektir. Ama kentlinin, sivil toplumun, meslek odalarının görüşü alınarak bir şey yapılırsa, buradan birlikte karar çıkarılırsa hata payı daha az olur. Ama birinin gelip de, ‘Buraya şöyle olsun’ münasip görmesi denen yöntem, her zaman hata ve bir sürü şaibe ile birlikte geliyor” dedi.

“FORE KAZIKLARI YAPMADAN ÖNCE HALKA SORMADILAR”

Meriç nehri kıyısına fore kazık ile duvar inşası başlamadan önce sivil toplum örgütlerinin tepki gösterdiğini hatırlatan Eren; “Yıkılan fore kazıkları yapmadan önce halka sordular mı? Sormadılar. Biz, sivil toplum örgütleri olarak hepimiz ayaklandık, ‘Burası böyle olmaz’ dedik. Edirne’de taşkın paneli yaptık. Makine Mühendisleri Odası, Tabip Odası, Çevre Gönüllüleri Derneği başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü ve meslek odası katıldı. Taşkınların doğal olaylar olduğunu, yanlış olan şeyin yanlış yapılaşma olduğunu vurguladık. Hatta Bulgaristan ve Yunanistan’dan da bilim insanları geldi ve konuşmalar yapıldı. Herkesin ortak noktası; taşkın doğal bir şeydir, kıyılara yapılaşma yanlıştır. Bundan sonra yöneticilerin bakış açısının bu olması lazım. Nehir yataklarına yapılaşma yaptırmayın. Bunun sonucunda insanlar ölüyor ve ölecekler. Sedde yapıyorlar ama yanlış yere yapıyorlar. Sonra da, ‘Olmadı’ diyerek yıkıyorsun” sözlerine yer verdi.

“MERİÇ NEHRİ YAPBOZA DÖNÜŞTÜ”

Eren, Meriç nehri üzerine yapılan elektrik üretim tesisi ile ilgili de konuşurken; “Elektrik üretim tesisi de teknik olarak hatalı. Ekonomik götürüsü, getirisinden fazla olan bir yatırım. Bir tane RES onun enerjisini sağlayabiliyorsa neden Meriç nehrine zarar veriyorsun? Meriç nehri yapboza dönüştü. Bunun için üniversitede bilim komisyonları oluşturursun, onlarla incelersin. Bir nehirde enerji santrali yapmak için geçmiş rejimleri incelenir, ona göre planı yapılır. Bunlar 3 ayda karar verip yaptılar, 3 ay sonra da zarar gördü. Meriç’te bilim yok ama maddi kazanç öncelik oldu. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) denilen şey budur. Burası yapılmadan önce ÇED gerekli değildir kararı verildi. Biz itiraz etmiştik ama çevresel etkisinin olmadığı kararı verildi. Böyle bir yaklaşımın varacağı yer de burasıdır. Sonuçta çalışmıyor, bir sürü para gömüldü ve risk yarattı. Şu anda cenazesini kaldırmaya utanıyorlar” dedi.

“HARCANAN PARAYLA EDİRNE’DE GÜZEL İŞLER YAPILABİLİRDİ”

Meriç nehrinde yapılan projelere ödenen ücretlerle Edirne’de birçok yatırım yapılabileceğini söyleyen Eren; “Harcanan parayla Edirne’de birçok güzel iş yapılabilirdi. Eğitime, kültüre, bilime yatırım yapılırdı. Ekolojik yaşama uygun alanlar yapılabilirdi. Susuzluk kapımızda ve bununla ilgili bir çalışma yapılabilirdi. Devlet Su İşleri’ne (DSİ) sormadan bunlar yapılıyor. DSİ’nin sorumluluk alanında adı yok. Çünkü nehirler ve kıyılarında yapılaşma için engelleyici hükümler var. Bunun yerine bir nevi arkadan dolanarak bu projeleri geçirdiler” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.