Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mecliste Tepki Gösterilmişti: Uzunköprü’ye Yeni RES Projesi

CHP Uzunköprü İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Üstün’ün, Uzunköprü’nün köylerindeki tarım arazilerine RES projesi planlanmasına tepki göstermesinin üzerinden birkaç gün geçmesinin ardından, ilçeye bağlı 6 köyün sınırlarında planlanan yeni bir RES projesinin ÇED süreci başlatıldı. Projenin dosyasında tarım arazisi ve yer altı suları beslenme alanı sınırları içerisinde yer aldığı belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 16:00
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Mecliste Tepki Gösterilmişti: Uzunköprü’ye Yeni RES Projesi

Edirne İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Sözcüsü ve Uzunköprü İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Üstün’ün, Uzunköprü’deki tarım arazilerine planlanan Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projelerine tepki göstermesinin üzerinden birkaç gün geçmesinin ardından, ilçede planlanan yeni bir RES projesi açıklandı.

Uzunköprü’nün Bıldır, Ömerbey, Sultanşah, Sipahi, Gazimehmet ve Turnacı köyleri mevkiinde Spark Proje Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından planlanan Harmanlı RES ve Elektrik Depolama Tesisi projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

8 TÜRBİN VE ELEKTRİK DEPOLAMA TESİSİ PLANLANIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, 30,4 MWm/30,4 MWe gücünde 8 adet rüzgâr türbini ile 30,4 MWe/30,4 MWh gücünde Elektrik Depolama Tesisi’nin planlandığı projenin, tanıtım dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Duyuruda, projenin tanıtım dosyasına da yer verildi.

SANTRAL SAHASI 990,15 HEKTAR

Projenin tanıtım dosyasına göre; projede yıllık 121.600.000 kWh elektrik üretilecek ve 990,15 hektarlık santral sahası içerisinde 0,16 ha alanda kurulacak lityumiyon teknolojili Elektrik Depolama Tesisi’nde depolanacak.

KÖYLERE MESAFELERİ AÇIKLANDI

Projenin Elektrik Depolama Tesisi ve Şalt Merkezi Sultanşah köyüne yaklaşık 1 km, 1 nolu türbin Bıldır köyüne yaklaşık 2 km, 2 nolu türbin Sultanşah köyüne yaklaşık 1,1 km, 3 nolu türbin Turnacı köyüne yaklaşık 0,6 km, 4 nolu türbin Sipahi köyüne yaklaşık 2,1 km, 5 nolu türbin Sipahi köyüne yaklaşık 1,1 km, 6 nolu türbin Sipahi köyüne yaklaşık 1,2 km, 7 nolu türbin Sipahi köyüne yaklaşık 1,1 km, 8 nolu türbin Ömerbey köyüne yaklaşık 2,3 km mesafede yer alacak.

TARIM ARAZİSİ VE YER ALTI SULARI BESLENME ALANINDA

Proje dosyasında türbin alanlarının, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı’na göre F17 paftası içerisinde tarım arazisi ve yer altı suları beslenme alanı sınırları içerisinde yer aldığı belirtildi.

CHP’Lİ ÜSTÜN NE DEMİŞTİ?

CHP İl Genel Meclisi Grup Sözcüsü ve Uzunköprü İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Üstün, Eylül ayı toplantısında gündem dışı söz alarak, Uzunköprü’nün Çalıköy’ünde kurulmak istenen RES’lere tepki göstermişti. Üstün; “Uzunköprü’de Çalıköy, Eskiköy, Hürriyetler denilen bölgeler, birinci sınıf tarım arazileridir. Diğer Uzunköprü İl Genel Meclisi Üyelerimiz de konuyu biliyorlar. Devletimiz, Çakmak barajı sulama projesi kapsamında milyonlarca lira yatırarak orasının boru hattı döşeme işlerini bitirmişti. Buna rağmen orada binlerce dönüm tarım arazisinin üzerine RES kurulacak. Bununla ilgili ne olursa olsun birinci sınıf tarım arazilerini muhafaza etmemiz lazım. Sonuçta devletimiz oraya ciddi oranda büyük bir yatırım yapmıştır. Bütün sulama hatları çekilmiştir. Enerjiye de ihtiyacımız var ama birinci sınıf tarım arazilerinin üzerinde değil. Bu konuyla ilgili yetkilileri göreve çağırıyorum” ifadelerine yer vermişti.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.