Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli ve Yağcılı köylerindeki maden ocaklarının çevre ve ulaşım sorunları hakkındaki raporu sunuldu.
Komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından sunulan raporda, Geçkinli ve Yağcılı köylerindeki maden ocaklarınını çevre ve ulaşım sorunları ile ilgili komisyon tarafından yapılan araştırma ve incelemeler açıklandı.
“ÇEVREYE ZARARLARI DAHA ÇOK BÜYÜYECEK”
Çığla, Geçkinli köyünde Akçelik Maden Tic. San. Batı Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait dördüncü grup kömür ocağı bulunduğunu belirterek; “2018 yılından beri açık işletme olarak ekskavatörle sökülen kömür, eleme yapılarak veya doğrudan piyasaya sürülmektedir. 143,36 hektarlık mevcut proje alanının, 218,14 hektar artış ile 424,5 hektara çıkarılması planlanıyor ve müracaatını yapmıştır. Yıllık üretimi 100 bin tondan 500 bin tona çıkarmak istene projede tesis ilave 1 adet kurutma fırını, 1 adet yıkama ünitesi planlanıyor. Mevcut üretim alanında çevre düzenlemesinde eksikler mevcut, alanın düzenleme yapılması görüşündeyiz. Alanın genişletilmesinin, tarım alanları, doğa ve çevreye zararları ve sorunlarını daha çok büyüteceği görüşündeyiz” ifadelerini kullandı.
“İNSAN YAŞAMINI VE BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Kömür nakliyesinde kamyonların köyün içinden geçtiğini söyleyen Çığla; “Geçkinli, Külüler ve Demirhanlı-Habiller yollarının nakliyede kullanılması, İl Özel İdaresi’ne ait yolları olumsuz etkilemekte, köylerde can güvenliğine ve altyapıya zarar verdiği görüşündeyiz. Ayrıca çıkarılan kömürün bölgede depolanması, yanması, keskin karbondioksit gazı, köye yakın olmasından dolayı insan yaşamını ve bitki örtüsünü olumsuz etkilemektedir” dedi. Çığla, Geçkinli’deki Selim Usta Madenciliğin ise uzun yıllardır üretim yapmadığını ve atıl durumda olduğunu söyledi.
“SÜREKLİ İZLENMELİ VE DENETLENMELİ”
Çığla, Yağcılı’da GLC Enerji San. Tic. Ltd. Şti. maden ocağının da kömür üretimini tamamladığını söyleyerek; “Kömür çıkan sahanın alanına 2’nci sınıf katı atık düzenli depolama tesisi kurulmuş, 2017 yılından beri ruhsatlı olarak çalışmaktadır. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgelerinden katı atık gelmekte ve depolanmaktadır. Sıvı ve katı kimyasal atık depolanmıyor. Bölgede tarım arazilerine çevresel olarak toz zarar vermekte görüşündeyiz. Kömür ocak çukurları, atıkla doldurularak ve toprakla örtülerek, hava ile bağlantısı kesilerek, düzenli bir hale getirilerek alan ağaçlandırılacak veya güneş enerji üretimi alanı olarak kullanılacağı proje kapsamında olduğu belirtilmiştir. İnsan sağlığı, tarımsal alanlar, ulaşım yolları, hava ve yeraltı sularına verilen zararlara karşı tesisler, ilgili kurumlar tarafından sürekli izlenmeli, denetlenmeli, eksiklerin giderilmesi için her türlü önlemin alınması görüşündeyiz. İl Özel İdaresi’ne ait yolların taşıma kapasitesi belli. Sınırsız ağır tonajlı kamyonlar, ocak çıkışı dahil köy yollarına zarar verdiği açık olarak görülmekte, karayollarına ait yolların kullanılması sağlanmasının İl Özel İdaresi için maddi olarak faydalı olacağı görüşündeyiz” sözlerine yer verdi.
“TARIM ARAZİLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ”
Çığla’nın sunumunun ardından toplantıda raporla ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Mustafa Üstün, Uzunköprü’de de kömür ocaklarıyla ilgili problemler yaşadıklarını belirterek; “Özellikle maden alanları ilk açıldığında alanının vasfı, niteliği meraysa mera haline, tarım arazisiyse tarla haline getirilmesi lazım. Bu konuda ciddi bir sıkıntı var. Çoğu yerde açık işletmeler açılıp bırakılıyor. Ülkemizin enerjiye de ihtiyacı var ama bunlar yapılırken daha planlı yapılması lazım. Çünkü müthiş bir doğa tahribatı var. Özellikle ekilebilir, birinci sınıf tarım arazilerimizi Uzunköprü bölgesinde kaybediyoruz. Bununla ilgili takiplerinin ciddi oranda yapılması lazım. Bu coğrafyayı korumamız lazım. Bakanlığın bu konuda daha hassas davranması lazım” dedi.
“YOLLAR KAMYONLAR YÜZÜNDEN BOZULUYOR”
Üstün’ün ardından konuyla ilgili konuşan Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu ise maden ocaklarının bulunduğu bölgelerdeki köy yollarının durumuna dikkat çekerek; “Yaptığımız yollar, yüksek tonajlı kamyonlar yüzünden sürekli bozuluyor. Biz, aynı şeyi sil baştan yapmak zorunda kalıyoruz” ifadelerine yer verdi.
KILIÇ’TAN RESLERE TEPKİ
Gegeoğlu’nun ardından toplantıda konuyla ilgili konuşan CHP Enez İl Genel Meclisi Üyesi Şenol Kılıç ise Enez bölgesindeki Rüzgar Enerji Santrallerine (RES) dikkat çekti. Kılıç, RES planlanan alanların yer seçimindeki olumsuzlukları hatırlatırken; “Yenilenebilir enerjiye aslında destek olmamız gerekiyor. Çünkü en temiz enerji rüzgar, güneş ve sudur. Fakat son zamanlarda Enez ve Keşan bölgesinde durmadan rüzgar türbinleri inşa ediliyor. Çok hoyratça şekilde devam ediyor. Örneğin; Hasköy’ün dibine rüzgar türbini kuruldu. O kadar yakın ki köylü rahatsız oldu. Hayvanların süt verimini düşürdü. Sürekli bir ses var. İnsan yaşam kalitesini düşürdü. Daha önce de gündeme gelen bir proje vardı ve bir kısmı Gala Gölü’nün yanındaydı. Enerji lazım ama bunlara da hassasiyet göstermek lazım. İlgililerin doğru inceleme yapması gerekir. Getirilen projeye hemen ‘Tamam’ denmesi mantıklı değil. Yapılan halkın katılımı toplantıları da köylüler, muhtarlık veya ilgili kişiler de bilgilendirmeden yapılıyor” diye konuştu. UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ