Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MECLİS’TE ÇELTİK GERGİNLİĞİ

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugünkü toplantısında CHP ile AK Parti grupları arasında çeltik üretimi ile ilgili tartışma yaşandı. İl genelinde çeltik alanlarında 14 bin dekar düşüş yaşandığı belirtilen raporun sunulmasının ardından meclis üyeleri çeltik fiyatları konusunda atıştı.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2023 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2023 16:33
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
MECLİS’TE ÇELTİK GERGİNLİĞİ

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Kasım ayın 6’ncı toplantısında Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun Edirne’deki pirinç üretimi hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Mustafa Üstün tarafından sunulan raporda, Türkiye’de pirinç üretiminin yüzde 60’lık kısmının Edirne’de üretildiğine dikkat çekilirken; 2023 yılında kaç dekar pirinç ekildiği ve kuraklık nedeniyle rekoltede yaşanan düşüş rakamları açıklandı.

1 YILDA 14 BİN DEKAR DÜŞÜŞ DİKKAT ÇEKTİ

Üstün, Edirne’de çeltik hasadının sona ermek üzere olduğunu belirterek; “İlimizde çeltik komisyonları tarafından 2022 yılında 454 bin 800 dekar alanda çeltik ekimi yapılmıştır. Ekilen bu alanlardan 382 bin 189 ton ürün elde edilmiştir. 2023 yılında çeltik ekiliş alanlarında kış ayının kurak geçmesinden dolayı, sulama göletleri ve barajlarındaki doluluk seviyelerinin düşük olmasından kaynaklı olarak ekim alanlarında azalma olmuştur. 2023 yılı resmi rakamları, çeltik komisyonlarından elde edilen bilgilere göre; ilimizde 440 bin 77 dekar alanda ruhsatlı olarak çeltik ekilişi yapılmıştır. İlimizde Ekim ayının 2’nci haftası çeltik hasadı başlamış ancak tamamlanmamış olup verim ve rekolte çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“FİYATLAR 24 TL’YE KADAR YÜKSELMEKTEDİR”

Çeltikte kuraklıkla ilgili rekolte düşüşü beklenmediğini söyleyen Üstün; “Çeltik bitkisi sulu koşullarda yetiştirildiği için ürünün yetişme için doğal yağışlara ihtiyacının bulunmaması nedeniyle genel anlamda kuraklıkla ilgili rekolte düşüklüğü beklenmemektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi, 2023 yılı için alım fiyatı en düşük 18 TL randıman ve dane ağırlığına göre fiyatlar 24 TL’ye kadar yükselmektedir. Çeltik hasadı yapan çiftçilerimize bereketli bir sezon geçirmelerini dileriz” dedi.

“BEREKETLİ BİR ÜRETİM YILI GEÇİRMİŞİZ”

Üstün’ün sunumunun ardından toplantıda konuyla ilgili söz alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili Nedret Akbulut, çeltik üretiminde bu yıl rekolte ve fiyatların iyi olduğunu söyledi. Akbulut, raporda çeltik fiyatlarının 24 TL’ye kadar yükseldiğinin belirtilmesine dikkat çekerek; “Rekolte, fiyatlar ve randıman iyi. Rapordan, bereketli bir üretim yılı geçirdiğimizi anlıyoruz. Önümüzdeki yıllarında daha bereketli olması dileğiyle saygılar sunuyoruz” sözlerine yer verdi.

“ÇELTİK ÜRETİMİNDE DEKAR BAŞINA AZALMA VAR”

Akbulut’un konuşmasının ardından toplantıda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Şenol Kılıç ise Edirne’deki çeltik üretiminde dekar başına azalma olduğunu söyleyerek; “Biz 15 gün önce İpsala’da, Yenikarpuzlu’da çeltik üreticisi harmanlarını gezdik. Oradaki çiftçiler, orta dane çeltiği 18 TL’den söylediler ve alıcı olmadığını belirttiler. Geçen yıl orta daneyi 16-17 TL’den verdiklerini söylediler. Fakat bu sene 18 TL. Oradaki çiftçilerin hepsi feryat etti. Çiftçiler, ‘Mazotun yüzde 120, gübrenin en az yüzde 150, ilacın yüzde 200 arttığı bir dönemde 16 TL’den 18 TL’ye artışlarla biz bu işi artık yapamayız’ diyorlar. Bu ekim sahalarının azalmasının bir nedeni de bu olabilir” dedi.

“ŞU ANDA ALIMLAR GÜZEL DEVAM EDİYOR”

Kılıç’ın konuşması üzerine toplantıda İpsala’da çeltik üreticisi de olan AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Filiz söz alarak; “Geçen yıl çeltik taban fiyatı 12 TL’ydi. Bu sene en düşüğü 18 TL açıklandı. En yüksek 24 TL ve randımanına göre alıyorlar. Şu anda da alımlar çok güzel devam ediyor. Günde en az 5-6 kamyon çıkıyor. Şu anda alımlar iyi. Verimlerde geçen seneye göre düşüş var. Ofis alımı, lisanslı depo alımı devam ediyor. Taban fiyat açıklandıktan sonra alımlar düzeldi. Ben 2 gündür mal satıyorum. Çiftçi ‘Kazanmıyorum’ demesin. Bilhassa biz çeltikçiler kazanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

MECLİS ÜYELERİ ARASINDA TARTIŞMA ÇIKTI

Konuşmaların üzerinde CHP ile AK Parti grupları arasından tartışma çıktı. CHP ve AK Partili meclis üyeleri, çeltik üretimi ve fiyatları hakkında atışma yaşandı. Meclis üyeleri arasında karşılıklı atışmanın üzerine Meclis Başkanvekili Erdoğan Gümülcineli araya girerken; toplantıda tartışan meclis üyelerini sakinleştirdi. Tartışmanın bitmesinin ardından toplantı sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.