Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

LGS Sonuçları Sonrasında Ailelerin Tutumu Nasıl Olmalı?

Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, LGS Sınav sonuçlarının açıklaması sonrası ebeveynlerin tutumunun önem kazandığını belirterek önerilerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2024 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2024 15:40
Kaynak: HİLAL PEKER
LGS Sonuçları Sonrasında Ailelerin Tutumu Nasıl Olmalı?

LGS Sınav sonuçlarının 28 Haziran 2024 Cuma günü açıklanması ile birlikte tercih dönemi de başlamış oldu. Bu süreçte ebeveynlerin tutumu önem kazandığını belirten Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç Ülker, çocuklara yargılayıcı ve eleştiren bir yaklaşımdan ziyade motive edici yaklaşımın önemli olduğunu anımsatarak önerilerde bulundu.

“Özellikle sonuçların değil gösterilen çabanın vurgulanması ve değerlendirilmesi gerekir” diyen Psikolog Gülşah Sevinç Ülker açıklanan LGS Sınav sonuçlarının ardından ebeveyn tutumlarında dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değindi.

“ÇOCUĞU ELEŞTİREN VE YARGILAYAN BİR DİL KULLANIMINDAN UZAK DURULMALI”

Ülker; “Sınav sonuçları hayatımızda fırsattır. Ancak hayatımızın sonu değildir. Ebeveynler bu süreci sağlıklı yönetmelidir. Çocuğun akademik, kişisel, sosyal ve psikolojik gelişimi açısından dikkat edilmesi gereken noktalar önemli olup bu konulara dikkat etmeliyiz. Özellikle çocuğu akranları ile kıyaslama yaklaşımından kaçınmalıyız. Çocuğu eleştiren ve yargılayan bir dil kullanımından uzak durulmalı, daha çok çocuğun güçlü olduğu alanlar üzerinde ağırlıklı durulmalı ve zayıf olduğu alanlar konusunda da destekleyici ve motive edici bir dil kullanılmalıdır. Elde edilen sonuçtan çok çocukların bu süreçte gösterdiği çaba ön plana çıkarılmalı ve takdir edilmelidir.  Kendi istediğimiz okul değil çocuğun istediği okul üzerine yoğunlaşılmalıdır. Çocuğu dinlemeli ve empati kurulmalıdır. Özellikle şu dönemde masa başı tercihler yapmak yerine okullar gezilebilir, bilgi edinilebilir” diye konuştu.

“YAŞITLARI İLE ÇOCUĞU KIYASLAMA YAPILMAMALI”

Çocuğu yaşıtları ile kıyaslama yapılmamasını vurgulayan Ülker; “Yaşıtları ile çocuğu kıyaslama yapılmamalı ve tercih döneminde de bu tutumdan uzak durulmalıdır. Çocuğumuz herkesin gittiği okulu istemek zorunda değil ve bu okullarda kendisine uygun olmayabilir. Bu yüzden çocuklar arasında ve tercihler konusunda kıyaslama yapılmamalıdır. Unutulmaması gereken her bireyin biricik olduğu ve kendi potansiyeli çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğidir” dedi.

“KARŞILIKLI YÖNETİLMESİ GEREKEN BİR SÜREÇ”

Ülker, bu sürecin karşılıklı yönetilmesi gerektiğini belirterek; “Ebeveynler unutmamalıdır ki, bu süreç çocuklar için çok stresli ve yorucu geçti. LGS Sonuçlarının açıklanması ile birlikte başlayan tercih döneminde çocuğun stresini yönetmesine yardımcı olun. Ebeveynler çoğu zaman kendi streslerini yönetmeyi başaramayabilirler. Âmâ unutulmamalıdır ki, çocuk da sizlerin stresinden etkilenecektir. Dolayısıyla bu karşılıklı yönetilmesi gereken bir süreçtir. Anne baba ne kadar bu durumu yönetebilirse çocuk da daha rahatlayacaktır. Gerektiği durumlarda uzman desteği almaktan kaçınılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

HİLAL PEKER

Kaynak: HİLAL PEKER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.