Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konut kiralarında e-Kontrat dönemi

Gelir İdaresi Başkanlığı, düşük kira bedeli gösterenler ve yanlış beyanda bulunanları ortaya çıkararak, vergi kayıp ve kaçağının da önlenmesi amacıyla, e-Kontrat dönemini başlatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 18:11
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 18:11
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Konut kiralarında e-Kontrat dönemi

Gelir İdaresi Başkanlığı, düşük kira bedeli, yanlış kira beyanı beyanında bulunanları önlemek ve vergi kayıp kaçağın önüne geçebilmek amacıyla e-Kontrat dönemi başlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, Dijital Vergi Dairesinden kiracılara yönelik "Kira Bildirim Formu" yayınladı. e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere ulaşılabiliyor.

Yeni uygulama hakkında bilgiler veren Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, Vergi Daireleri’nin yazlık kiralıklarda olduğu gibi, kiralık konutları da çok sıkı takibe alacağı konusunda vatandaşları uyararak; “Artık bundan sonra kire sözleşmeleri e-Devlet üzerinden yapılacak. Mahkemeler kiracı-ev sahibi problemleriyle doldu taştı. Öyle uçuk fiyatlar var ki mahkemeye düştüğün zaman, o mahkeme heyeti bilirkişi oluşturarak bölgedeki kira ortalamalarını çıkarıyor. Bu e-kontrat dönemi başlayınca herkes e-Devlet üzerinden kira kontratlarını bildirecekler. Herkesin e-Devleti’nde bu kiralar bilineceği için mahkeme heyeti için de bu kolaylıklar olacak. Mahkemeler, vergi daireli bunların takiplerini yapabilecek. Her mahallede, bölgede ortalama kira miktarları tespiti yapılacak. Vergi daireleri de bunların takiplerini yapacak. Bundan sonra kira kontratları e-Devlet üzerinden olacak ama bunu oturtmak lazım. Şu anda yazılı kira kontratlarına devam ediyoruz. Tam olarak sistem hazır değil. Sanırım Haziran ayına kadar zorunlu hale gelir. Vergi daireleri yazlık kiralıklarda olduğu gibi kiralık konutları da çok sıkı takibe alacak. Buradan vatandaşları uyarıyorum. Bu bahsedilen konularda dikkatli olsunlar, cezaları çok büyük” dedi.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.