Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Klinik Psikolog Sevinç Bati Ekspres’e anlattı: DEPREMİ ÇOCUKLARLA NASIL KONUŞMALIYIZ?

Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç depremin çocuklarla nasıl konuşulması gerektiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2023 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2023 10:35
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
Klinik Psikolog Sevinç Bati Ekspres’e anlattı: DEPREMİ ÇOCUKLARLA NASIL KONUŞMALIYIZ?

Edirne’de Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç depremin çocuklarla nasıl konuşulması gerektiğini batiekspres.com’a anlattı. Sevinç, depremle ilgili çocuklarla konuşmak, onlara doğru açıklamalar yapmak ve duygularını ifade etmelerine alan açmanın önemine vurgu yaptı.

Sevinç, depremin, hayatının belirli dönemlerinde insanları zorlayan ve kontrol dışı gelişen olaylardan biri olduğunu söyleyerek; “Özellikle çocukların en temel ihtiyacı olan güven duygusunu sarsabilir. Çocuklar, kendilerini en çok güvende hissettikleri evlerinin güvenli olmayabilecekleri ihtimali karşısında endişelenir ve kaygılanırlar. Bu sebeple depremle ilgili çocuklarla konuşmak, onlara doğru açıklamalar yapmak ve duygularını ifade etmelerine alan açmak önemlidir. Peki son zamanlarda ülkemizde arka arkaya meydana gelen depremler karşısında çocuklarla bu konuyu nasıl ele alalım?” ifadelerini kullandı.

“YAŞ VE GELİŞİM DÜZEYİNE UYGUN OLMALI”

Depremle ilgili çocuklara yapılacak açıklamanın yaşına ve gelişimsel düzeyine uygun olması gerektiğini belirten Sevinç; “Çocuğun sorduğu sorular mutlaka cevaplandırılmalıdır. Açıklamalar ve cevaplar mümkün olduğu kadar basit, kısa, net ve somut kavramlarla yapılmalıdır. Çocuğun depremle ilgili neler bildiğini de sorulabilir ve yanlış bilgilerin düzeltilmesi sağlanabilir. Anne ve babanın cevaplandıramadığı sorular olduğunda bu soruların cevabının bilinmediği ama öğrenince çocuğa açıklama yapılacağının söylenmesi önemlidir” dedi.

“DOĞA OLAYI OLDUĞU ANLATILABİLİR”

Sevinç, okul öncesi dönemdeki çocuklara depremin oyun aracılığıyla anlatılabileceğini söyleyerek; “Depremin gök gürültüsü, yağmur yağması, güneş açması, gökkuşağı çıkması gibi bir doğa olayı olduğu anlatılabilir. Çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun depremi tanıtan bir animasyon film izletilebilir. Çocuklara, ‘korkma, endişelenme, deprem olmayacak’ gibi açıklamalar yapmak yerine, depremin bazen yıkıcı etkilerinin olabileceğinin ancak şu anda güvende olduklarının, anne ve babalarının gerekli önlemleri aldığının, anne ve babalarının çocukların her zaman yanında olacağının ve koruyacağının güvenini almaları çok önemlidir. Çocukların hissettiği duyguların aktivite yaparak, resimlerle, oyunlarla ifade edilmesine fırsat tanınabilir. Depremle ilgili kitaplar okunabilir” sözlerine yer verdi.

“DEPREM GÖRÜNTÜLERİNE MARUZ KALMASI ÖNLENMELİ”

Belirsizlik çocuklarda endişe ve kaygı yaratacağına dikkat çeken Sevinç; “Bu sebeple de olabildiğince rutinlerini devam ettirmeleri gerekir. Çocukların deprem sonrasında televizyonda, telefonda, sosyal medyada yayınlanan deprem haberlerine ve depremle ilgili görüntülere maruz kalması mümkün olduğunca önlenmelidir. Çocukla birlikte bir deprem çantası hazırlanabilir. Olası bir sarsıntı durumunda çocuklara ne yapmaları gerektiği öğretilebilir. Böylece bir nebze de olsa kontrol sahibi olduklarını hissederler ve bu da kaygılarının azalmasına yardımcı olur. Çocuklar bir deprem olduktan sonra odasında yatmakta zorlanabilirler. Uyku vaktinde daha kaygılı olabilirler. Bu durumda çocuk uykuya dalana kadar anne baba yanında durabilir, belki bir hikâye okumak faydalı olabilir. Son olarak yetişkinler olarak çocuğun yanında depremle ilgili konuştuklarımıza dikkat etmemiz gerekir. Çünkü bizim söylediklerimiz çocuğu korkutabilir, söylediklerimizi yanlış anlayabilir ve bu da onun kaygı ve endişesini artırabilir” diye konuştu.

ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.